Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Leipä kokonaisten vehnänjyvien kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Laktoositon

1 leipään

  • 2 dl kokonaisia vehnänjyviä
  • ½ dl kädenlämpöistä vettä
  • 25 g tuorehiivaa (½ pkt)
  • 2 rkl rapsiöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl anista
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 7-8 dl erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Huuhtele vehnänjyvät ja liota niitä vedessä 4 tuntia.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää rapsiöljy, suola ja anis. Sekoita mukaan vehnänjyvät, kaurahiutaleet ja suurin osa vehnäjauhoista. Työstä voimakkaasti, 6 minuuttia monitoimikoneella tai 12 minuuttia käsin. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia lähes kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa voimakkaasti hetki. Jos taikina on hyvin löysä, työstä siihen hieman lisää jauhoja. Painele taikina litteäksi, n. 30x30 cm levyksi. Kääri kokoon ja aseta sauma alaspäin voidellulle pellille, näin leivästä tulee korkea.

4. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Leikkaa leipään viilto terävällä veitsellä. Anna kohota 25 minuuttia liinan alla, kunnes taikina kohoaa nopeasti, jos sitä pistää kevyesti sormella.

Tämä leipä on erittäin helppo leipoa, mutta vaatii suunnittelua. Vehnänjyvien on liottava vähintään 4 tuntia. Kokonaiset jyvät ovat tärkeitä; ne antavat pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen. Erikoisvehnäjauhot tai durumvehnä tekevät leivästä korkean ja ilmavan sen korkeasta kuitupitoisuudesta huolimatta.

5. Paista uunin keskitasolla ensin 10 minuuttia, alenna uunin lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 40 minuuttia.

Lisää aiheesta:

HapantaikinaleivätNeljän viljan täysjyväleipäVaalea ruokaleipä unikonsiemeninTäysjyväleipä hapantaikinastaTerveysleipäIntialainen leipä
LeipäKevytKananmunatonLaktoositonKeventäjätLisäkeruoatSuolaiset leivonnaisetLeivonta

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä