Länsipohjanpiiras

Ohje on alunperin Ruotsista ja siinä käytetään ruotsalaisten ylpeyttä, Västerbotten-juustoa. Se on pitkäänkypsytettyä, kovaa, voimakkaanmakuista murukolojuustoa, jonka rasvaprosentti on 31. Vaikka juustohyllystä ei juuri Västerbottenia löytyisikään, vastaavaa suomalaista löydät varmasti. Piiraan ravut ovat purkista, joten tätä voi tehdä muulloinkin kuin ravustusaikana.

Ainekset

  • Kuudesta kahdeksaan annosta

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1 maustemitta suolaa
  • 150 g kylmää voita
  • 1 rkl jäävettä

Täyte

  • 400 g Västerbotten-juustoa raastettuna
  • 4 munaa
  • 4 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • 1 purkki ravunpyrstöjä liemessä
  • 1 tomaatti
  • 1/4 purjoa
  • rucolaa
  • 2 tl sitruunamehua

Valmistusohje

1. Leikkaa kylmä voi palasiksi. Hakkaa veitsellä voi yhteen jauhon ja suolan kanssa leivinpöydällä. Työstä nopeasti käsin taikinaksi ja vaivaa joukkoon jäävesi. Pane taikina muovipussiin ja pidä jääkaapissa ainakin tunti.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina ja vuoraa sillä piirasvuoka. Pistele pohja haarukalla. Esipaista piiraspohjaa 15 minuuttia. Sekoita munat maidon ja kerman kanssa, lisää suolaa ja pippuri. Levitä juustoraaste piiraspohjalle ja kaada päälle munamaito.

3. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt. Anna piiraan jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat sen palasiksi. Valuta ravunpyrstöt lävikössä. Leikkaa tomaatit lohkoiksi, suikaloi puhdistettu purjo vinottain. Sekoita keskenään ravunpyrstöt, purjosuikaleet ja rucolanlehdet sekä tomaattilohkot, purista päälle sitruunamehua ja jaa seos aseteille. Leikkaa piiras kolmioiksi ja tarjoile rapusalaatin kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.