Kuminasämpylät

Nämä sämpylät maustetaan kuminalla. Voit korvata kuminan jollakin muulla leipämausteella, siemenillä tai pähkinöillä. Kuminasämpylät sopivat hyvin keiton kanssa tarjoiltavaksi.

20 sämpylään

  • 50 g tuorehiivaa
  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl neutraalia öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 11-13 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kuminaa
  • 1 munanvalkuainen
  • 1 maustemitta suolaa

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon, lisää suola ja tilkka kädenlämpöistä vettä. Sekoita, kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää öljy, hunaja ja loput vedestä. Lisää lähes kaikki kumina ja lähes kaikki vehnäjauhot, mutta säästä hieman koristeluun ja leipomiseen. Työstä taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota kulhossaan peitettynä 30-40 minuuttia vedottomassa paikassa.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Jaa molemmat osat 10 palaan ja leivo 20 yhtä isoa sämpylää. Laita sämpylät voidellulle pellille tai leivinpaperille ja anna kohota vielä 40 minuuttia liinan alla.

3. Vatkaa munanvalkuainen ja suola kupissa. Penslaa kohonneet sämpylät valkuaisella. Ripottele päälle kuminaa. Paista uunin keskitasolla 8-12 minuuttia. Anna jäähtyä ilman liinaa, niin sämpylät saavat rapeamman kuoren.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.