Kuhaa tillikastikkeessa

Kokonaista kalaa tulee harvoin keitettyä, mutta siitä tulee satumaisen hyvää hienon liemen kera, jota käytetään unelmien tillikastikkeeseen. Tarjoile keitettyjen perunoiden kera.

Neljälle

  • 1 kuha, 1 ¼-1 ½ kg
  • ½ l vettä
  • 1 iso nippu tilliä
  • 1 sitruuna
  • 1 tl suolaa
  • 3 kokonaista valkopippuria

Tillikastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl kalalientä
  • 1 munankeltuainen
  • 1 dl kermaa
  • tillinipusta kukinnot
  • toinen sitruunanpuolikas
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

1. Suomusta kuha. Leikkaa tilleistä varret, sääst kukinnot. Halkaise sitruuna. Laita kala kattilaan yhdessä sitruunanpuolikkaan ja tillinvarsien kera ja kaada päälle vesi. Lisää suola ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia tai kunnes selkäruoto alkaa kevyesti irrota lihasta.

2. Nosta kala liemestä, pidä se lämpimänä ja siivilöi liemi. Kaada liemi kattilaan ja keitä kokoon kunnes reilut 3 dl on jäljellä. Hienonna loput tillit.

3. Tillikastike: Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää kalalientä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Vatkaa munankeltuainen kevyesti ja sekoita kerman kanssa. Vatkaa kastikekattilaa hyvin ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen muutama minuutti, vatkaa mukaan muna-kermaseos ja anna poreilla hiljaa vielä hetki, mutta älä keitä enää, ettei keltuainen jähmety. Lisää tilli, mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat kastikkeesta happamamman, purista lopusta sitruunasta mehu ja mausta sillä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!