Koko Suomi leipoo: Salmiakki- ja suklaadonitsit, Paulan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps4_beautyshots_taidonna25C225A8yte_paula_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.

Donitsit

  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl kardemummaa
  • ¼ tl suolaa
  • ½ tl vaniljajauhetta
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 kpl kananmuna
  • ½ dl sokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • ¼ dl rypsiöljyä

Paistamiseen

  • 1 litra rypsiöljyä

Kaulimiseen

  • Vehnäjauhoja

Pomada

  • 225 g sookeria
  • 50 g vettä
  • 45 g glukoosisiirappia
  • 2 putkiloa (yhteensä 8 g) salmiakkijauhetta (apteekista)
  • Musta elintarvikeväri

Marengit

  • 1 kpl valkuainen
  • ½ dl sokeria
  • ¼ tl vaniljajauhetta

Suklaakuorrute

  • 130 g tummaa suklaata
  • 1 rkl rypsiöljyä

Suklaakoristeet

  • 30 g tummaa suklaata
  • 30 g valkosuklaata
  • 2 tl kaakaojauhetta
  • Kultainen tomuväri

Maaähkinäkreemi

  • 75 g voita
  • 1 ½ dl tomusokeria
  • 2 rkl sileää maapähkinävoita

Lisäksi koristeluun

  • 10 kpl pensasmustikkoita (tuore)
  • 5 kpl kotimaista vadelmaa (tuore)
  • 5 kpl Karhunvatukkaa (tuore)
  • Pronssispray

Valmistusohje

DONITSIT: Sekoita leivinjauhe ja mausteet vehnäjauhoihin. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon jauhoseos, kerma ja rasva. Sekoita lusikalla tai nuolijalla. Lopuksi voit sekoittaa myös käsin. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä noin 15 minuuttia. Kauli donitsitaikina 1–1,5 cm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Ota levystä noin 10 cm ympyrämuotilla (tai lasilla) kahdeksan palasta. Tee palojen keskelle n. 1,5 cm reikä pienellä tyllalla. Tee myös kaksi minidonitsia 5 cm ympyrämuotilla, reikä saa olla noin 1cm levyinen. Jos käytettävissä ei ole mitään minimuottia, reiän voi tehdä sormillakin. Pyyhi jauhot taikinapalasten pinnalta pois pullasudilla ennen paistamista. Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja kypsennä donitseja kuumassa rasvassa pari minuuttia molemmin puolin. Kun donitsit ovat kypsiä, nosta ne talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Anna donitsien jäähtyä.

POMADA: Kuumenna sokeri, vesi sekä glukoosisiirappi kattilassa hämmentämättä 115 asteeseen. Seosta ei saa hämmentää, vaikka kuinka tekisi mieli, jottei sokeri kiteydy ja pala reunaan. Kattilan reunoja voi sivellä kylmällä vedellä, jos sokeri alkaa kiteytyä.  Kaada 115-asteinen seos jäähtymään astiaan, jossa aiot sen vatkata. Jäähdytä seos 60-asteiseksi ja vatkaa sen jälkeen vaaleaksi tahnaksi. Jaa seos kahteen mikronkestävään astiaan. 

POMADAN KÄYTTÖ: Lämmitä pomada mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes se on noin 40 asteinen. Lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, ettei kuorrute löysty liikaa. Kuorrutteen tulee olla notkeaa, muttei lötköä. Ikään kuin paksua juoksevaa hunajaa. Salmiakkipomadaa varten lisää kaksi pötköä apteekin salmiakkijauhetta pomadan  ekaan.
Lisää myös mustaa elintarvikeväriä. 

MARENGIT: Vaahdota valkuainen sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja vaahdota seosta, kunnes se on paksua ja kiiltävää. Pursota pienellä tähtityllalla 20 erikokoista marenkinöttöstä pellille leivinpaperin päälle. Voit käyttää myös muita pieniä tyllia pursottamiseen. Säästä loppu marenkimassa. Paahda marenkeja 125 asteessa 20-30min, kunnes marengit irtoavat leivinpaperista helposti. Anna jäähtyä.

SUKLAAKUORRUTE: Sulata suklaa mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä tai vesihauteessa. Säästä kuitenkin kaksi palasta koristelua varten. Voit myös temperoida suklaan halutessasi (kts ohjeet lopusta). Lisää joukkoon rypsiöljyä ½ teelusikallista kerrallaan, jos suklaa vaikuttaa paksulta. Suklaan on oltava sen verran löysää, että donitsit on helppo dipata siihen eikä suklaa jää paakkuiseksi. Mutta suklaa ei saa myöskään valua donitsin päältä pois.

SUKLAAKORISTEET: Raasta tumma suklaa hienoksi muruksi. Sulata suklaa mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes seos on tasainen. Näin suklaan temperointi ei kärsi.
• Kaada tumma suklaa koristemuotteihin ja nosta pakkaseen jähmettymään. Sulata valkosuklaa samalla tavalla kuin tumma suklaa edellä. Kaada valkosuklaa simpukkamuotteihin. Nosta pakkaseen jähmettymään. Kumoa koristeet muoteista ja sivele maitosuklaakoristeiden pintaan pensselillä kimalletomuväriä. Valkosuklaiden päälle voi sivellä hieman kaakaojauhetta ohuelti.

MAAPÄHKINÄKREEMI: Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi.
 

KOKOAMIS- JA KORISTELUOHJEET: Salmiakkidonitsit: 2 kpl Dippaa kaksi donitsia salmiakkipomadaan. Asettele koristeeksi marenkeja ja marjoja (mustikka sekä karhunvatukka). Voit myös murskata muutaman marengin hienoksi muruksi ja käyttää sitä koristeluun. 
Suklaa-maapähkinävoidonitsit:  4 kpl Leikkaa neljä donitsia kahtia poikittain. Dippaa päällimmäinen puolikas sulassa suklaassa. Levitä donitsin alimmalle puolikkaalle sulaa suklaata ja pursota tähtityllalla maapähkinävoikreemiä päälle. Nosta suklaassa dipattu puolikas kreemin päälle. Koristele donitsit suklaakoristeilla, marengeilla ja marjoilla.
Voit myös raastaa suklaata donitsien päälle viimeistelyä varten. Suihkuta donitsien päälle vielä hieman pronssispraytä. 

Kerrosdonitsit:  2 kpl Dippaa kaksi normaalikokoista ja kaksi minidonitsia salmiakkipomadaan. Nosta pienet donitsit isompien päälle. Koristele donitsit suklaakoristeilla ja marjoilla. Pursota ylijäämä marenkia donitseille ja polta marengin pinta butaanipolttimella. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.