Koko Suomi leipoo: Elegantisti överiä, Nellan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.
Donitsit
- 35 g voita
- 1 kpl kananmuna
- 1 kpl kananmunan valkuainen
- 1 dl sokeria
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 4 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 0,5 tl suolaa
- 1,5 tl jauhettua kardemummaa
- 1,75 dl täyteläistä piimää
- Jauhoa kaulimiseen
- 1 l rypsiöljyä
Salmiakki-valkosuklaakuorrute
- 1 dl kuohukermaa
- 85 g Hopeatoffee-karkkeja
- Mustaa elintarvikeväriä
- 50 g valkosuklaata
Valkosuklaahöyhenet
- 100 g valkosuklaata
- Sitruunainen vaniljakreemi
- 60 g keltuaista
- 50 g sokeria
- 20 g maissitärkkelystä
- Puolikas vaniljatanko
- 3 dl kuohukermaa
- Puolikkaan sitruunan kuoriraaste
Hunajapaahdettu pähkinärouhe
- 15 g mantelirouhetta
- 15 g hasselpähkinärouhetta
- 15 g pistaasirouhetta
- 15 g voita
- 0,5 dl hunaja
Donitsien täyttäminen ja koristelu
- 2 tl kultaista efektiväriä
- Puolikas sitruuna
- 50 g valkosuklaata
- 1 levy lehtikultaa
Valmistusohje
DONITSIT: Vatkaa keskenään pehmeä voi ja sokerit. Vatkaa sekaan muna ja valkuainen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet taikinaan vuorotellen piimän kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 1,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta 8–9 cm:n stanssilla donitseja. Leikkaa leivinpaperista hieman donitseja suurempia paloja ja voitele leivinpaperipalat kevyesti rypsiöljyllä. Nosta jokainen donitsi oman pienen leivinpaperipalan päälle. Poista donitseista keskusta n. 3 cm:n stanssilla. Tee keskustoista minidonitseja koristeeksi. Siirrä ne oman leivinpaperipalan päälle ja ota keskeltä pyöreän tyllan (Ø 1 cm) päällä keskusta pois. Tee myös
ylijäämätaikinasta minidonitseja siten, että niitä tulee yhteensä 16 kappaletta. Kuumenna öljy kattilassa 170–175 asteiseksi. Käytä digitaalista lämpömittaria. Nosta donitsi öljyyn liu’uttamalla donitsi leivinpaperista kattilaan. Paista 1–2 minuuttia peri puoli. Nosta valmiit donitsit reikäkauhalla talouspaperilla vuoratun alustan päälle jäähtymään. Paista minidonitseja noin puoli minuuttia per puoli.
SALMIAKKI-VALKOSUKLAAKUORRUTE: Laita kerma ja hopeatoffee-karkit kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä niin kauan, että karkit sulavat. Käännä liesi keskilämmölle ja keitä 5–10 min. Kuorrute on valmista, kun se paksuuntuu hieman. Värjää kuorrute lopuksi tipalla mustaa elintarvikeväriä ja jäähdytä hetki. Sulata valkosuklaa. Kaada sula suklaa salmiakkikuorrutteen sekaan ja sekoita hyvin kevyesti siten, että kuorrutteet muodostavat marmorisen kuvion.
VALKOSUKLAAHÖYHENET: Rouhi suklaa. Aloita sitten temperointi. Sulata 2/3 osaa suklaasta 45–46 asteiseksi. Lisää sulamatonta suklaata sulan suklaan joukkoon vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 29–30 astetta. Laita pursotuspussiin. Pursota melko paksu nauha suklaata leivinpaperin päälle. Vedä pullasudilla suklaanauhan molemmin puolin, jotta saat höyhenen näköisen koristeen. Pursota vielä ohut nauha höyhenen keskelle ja hieman toisesta päästä yli. Nosta koristeet pakastimeen.
SITRUUNAINEN VANILIJAKREEMI: Mittaa kulhoon keltuaiset ja sokeri. Vispaa ilmavaksi. Lisää maissitärkkelys ja sekoita. Jätä sivuun. Laita kattilaan kerma. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kerman joukkoon. Laita myös vaniljatangon palat ja sitruunan kuoriraaste kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja kaada se sitten siivilän läpi keltuaisseoksen joukkoon samalla vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä samalla sekoittaen. Kun seos alkaa kuplia ja paksuuntua, ota se pois liedeltä. Kaada vaniljakreemi kulhoon ja peitä pinta kelmulla. Kelmun tulee koskea kreemin pintaa, jottei pintaan muodostu kalvoa. Jäähdytä. Laita pursotuspussiin, jossa on täyttötylla.
HUNAJAPAAHDETTU PÄHKINÄROUHE: Paahda pähkinärouheita kuumalla pannulla hetki. Siirrä rouheet lautaselle. Sulata voi ja hunaja pannulla. Sekoita joukkoon pähkinärouheet ja kypsennä muutama minuutti.
DONITSIEN TÄYTTÄMINEN JA KORISTELU: Pursota vaniljakreemiä donitsien sisään muutamasta eri kohdasta. Kasta donitsit salmiakki-valkosuklaakuorrutteessa.
Sekoita puolikkaan sitruunan mehu ja kultainen efektiväri keskenään. Pirskottele seosta siveltimen avulla donitsien päälle. Sulata valkosuklaa. Dippaa minidonitsit suklaassa ja asettele kaksi minidonitsia ison donitsin päälle. Laita hunajapaahdettua pähkinärouhetta donitsien päälle. Laita lehtikultaa koristeeksi donitseihin. Asettele lopuksi jokaisen donitsin päälle valkosuklaahöyhen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta