Koko Suomi leipoo: Mr. ja Mrs. donitsit, Hannan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.
Donitsitaikina
- 2 kpl kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl raastettua sitruunankuorta
- 1 tl kardemummaa
- 5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 250 g maitorahkaa
- 0,5 dl sulatettua jäähtynyttä voita
- Paistamiseen
- 1 l rypsiöljyä
Kinuskikuorrutus
- 2 dl fariinisokeria
- 2 rkl vettä
- 2 dl kuohukermaa
- 0,5 rkl voita
- Sormisuolaa
Kahvikerma
- 2 dl vispikermaa
- 10 g cream Fixiä
- 3 rkl tai oman maun mukaan kylmää kahvia
Koristeet
- 50 g sokerimassaa (musta)
- 50 g sokerimassaa (valkoinen)
- Pinkki elintarvikeväri
- Kaava huulille ja viiksille
- Tomusokeri hieman sokerimassan kaulintaan
- 1 dl saksanpähkinöitä
- Mikropopcorn pussi
- 150g pekonilastuja
- 40 g tumma suklaata
- 2 dl kermalikööriä
- 1 dl pistaasipähkinöitä
- 1 dl pakkaskuivattuja vadelmia
- 1 dl kookoslastuja
- 2 dl tuoreita vadelmia
- 2 dl tuore pensasmustikkoita
- Gold Glitter Spray
Valmistusohje
DONITSITAIKINA: Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori sekä kardemumma. Sulata voi mikrossa, ja anna jäähtyä.
Lisää munasokerivaahtoon vuorotelleen maitorahkaa sekä jauhoja vatkaten taikinaa koko ajan taikinakoukuilla. Lisää lopuksi jäähtynyt voi edelleen taikinakoukuilla vatkaten. Taikinasta muodostuu kiinteä kokonaisuus, mutta huomaa kuitenkin, että taikinan kuuluu jäädä hieman löysäksi. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ota levystä lasilla (halkaisija 9 cm) pyöreitä ”kakkuja”. Voit käyttää myös pyöreätä muottia. Lasin/muotin
reunat kannattaa kastaa vehnäjauhoon ennen, kun sitä käyttää taikinaan. Tee ”kakkuihin” keskelle reikä joko sormella, valmiilla muotilla tai esimerkiksi pullon suulla. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 175 asteeseen (pidä öljyn lämpötila 170-180 asteen välissä). Paista kaksi donitsia kerrallaan kummaltakin puolelta muutaman minuutin ajan. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperilla päällystetylle alustalle jäähtymään. Halkaise neljä donitsia niin, että jää alaosa sekä hattu.
KINUSKIKUORRUTUS: Mittaa kattilaan fariinisokeri sekä vesi. Keitä niin kauan, että sokeri on sulanut. Lisää kermaa sekaan koko ajan hiljalleen sekoitellen. Anna kiehua hiljalleen kevyesti sekoitellen, kunnes kinuski paksuuntuu. Tähän menee yleensä noin 15-20 minuuttia. Voit testata kinuskia tiputtamalla pisaran kinuskia vesilasiin, jossa on kylmää vettä. Valmis kinuski ei hajoa veden sekaan vaan jää tippana lasin pohjalle. Lisää voi ihan lopuksi sekaan. Huomaa, että sormisuola on tarkoitettu vain Mrs. donitsin
päälle, joten älä lisää sitä suoraa kaiken kinuskin sekaan. Sillä välin, kun kinuski kiehuu, valmista sokerimassasta viiksi- ja huuli -koristeet donitsien päälle. Laita pekoni paistumaan pannulle.
KAHVIKERMA: Keitä kahvi ja anna kahvin jäähtyä täysin kylmäksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää sekaan Cream Fix ihan vaahdotuksen loppuvaiheessa. Lisää kermavaahdon joukkoon kylmä kahvi ja sekoita nopeasti sekaisin. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on Russian tip -tylla (Bulbous No105).
KORISTEET: Kauli musta sokerimassa ohueksi, ja leikkaa sokerimassasta viiksi-kaavan avulla neljät viikset. Värjää valkoinen sokerimassa pinkillä elintarvikevärillä. Kauli pinkki massa ohueksi, ja ota sokerimassasta huuli-kaavalla neljät huulet. Anna viiksien ja huulien kuivua. Valmista popcornit mikrossa pussin ohjeen mukaan. Paista pekonilastut rapeiksi pannulla. Kostuta halkaistujen donitsien alaosa kermaliköörillä. Rouhi saksanpähkinät sekä pistaasipähkinät rouheeksi. Pistaasipähkinöistä voit jättää myös muutaman kokonaisen. Halkaise muutama vadelma kahtia. Sulata suklaa mikrossa ja dippaa siihen muutama kokonainen vadelma.
DONITSIEN KORISTELU JA VIIMEISTELY: Mr. donitsit: Dippaa kokonaiset donitsit vielä lämpimässä kinuskissa. Ripottele donitsien päälle saksanpähkinärouhetta. Asettele popcornit sekä pekonilastut donitsien päälle. Viimeistele donitsit tekemällä donitsien päälle raitoja tumalla suklaalla. Laita viimeiseksi donitsien päälle viikset.
Mrs. donitsit: Asettele jokaisen donitsin hatun päälle halkaistuja vadelman puolikkaita sekä suklaassa dipattuja kokonaisia vadelmia. Asettele paikalleen myös mustikat.
Ripottele kinuskin päälle pistaasipähkinärouhetta sekä muutama kokonainen pistaasipähkinä. Ripottele kinuskin päälle kookoslastuja sekä kuivattua vadelmaa. Pursota kermaliköörillä kostutetun donitsin pohjan päälle kermavaahtoa, ja aseta hattu päälle. Aseta viimeisenä donitsien päälle huulet. Viimeistele kaikki kahdeksan donitsia kultasuihkeella. Asettele donitsit tarjoilualustalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan