Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Pallo kuin pallo, Lauran resepti

Julkaistu 28.04.2025 20:58

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kahdeksannessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit ällistyttävät tuomarit vapputeemaisilla illuusiokakuillaan.

Suklaakuivakakku

  • 3 kpl Kananmunaa
  • 2 dl Sokeria
  • 2 dl Fariinisokeria
  • 300 g Voita (huoneenlämpöinen)
  • 150 g Tummaa suklaata
  • 2 dl Piimää
  • 5,5 dl Vehnäjauhoja
  • 1 dl Kaakaojauhetta
  • 1 tl Leivinjauhetta
  • 1 tl Soodaa
  • 0,5 tl Suolaa
  • 2 tl Vaniljasokeria

Kuningatar-valkosuklaamousse

  • 200 g Vadelmia (pakaste, kotimainen)
  • 50 g Mustikoita (pakaste, kotimainen)
  • 1 dl Kuohukermaa
  • 150 g Creme fraichea
  • 100 g Valkosuklaata
  • 2 tl Vaniljasokeria
  • 6 kpl Liivatelehtiä
  • 0,5 dl + liivatteen liotukseen 5 dl Kylmää vettä
  • 1 kpl Sitruuna

Sokerimassakuviot

  • 250 g Sokerimassaa valkoinen
  • 250 g Sokerimassaa musta

Tuorejuustovoikreemi

  • 200 g Voita (huoneenlämpöinen)
  • 5 dl Tomusokeria
  • 200 g Tuorejuustoa (huoneenlämpöinen)
  • 1 tl Vaniljajauhetta (tai -uute)
  • Värjätyt kookoshiutaleet
  • 100 g Kookoshiutaleet
  • Vihreä elintarvikeväri muutama tippa
  • 2 tl vettä

Valmistusohje

SUKLAAKUIVAKAKKU: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi suklaa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja sekoita vaahtoon munat yksitellen, jokaisen välissä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja piimä vuorotellen vatkaten voivaahdon joukkoon. Sekoita joukkoon lopuksi suklaarouhe. Kaada taikina kahteen voideltuun ja jauhotettuun puolipallon muotoiseen vuokaan (halkaisija n. 15 cm) ja paista uunin alatasolla n.45 min, kunnes tikkuun ei kokeiltaessa enää jää taikinaa. Anna levätä uunista oton jälkeen 5 min ja kumoa sitten. Jätä vuoat kakkujen päällejäähtymisen ajaksi kuivumista estämään. Voit tehostaa jäähtymistä laittamalla hieman jäähtyneen kakun jääkaappiin/pakastimeen. 



KUNINGATAR-VALKOSUKLAAMOUSSE:  Laita 0,5 dl vettä ja vadelmat kattilaan. Keitä noin 5 minuutin ajan. Painele keittäessä vadelmia kauhalla, jotta hajoavat mahdollisimman paljon. Ota kulho ja laita kulhon päälle siihen sopivasti asettuva siivilä. Kaada kuuma vadelmasose siivilään ja paseeraa, eli painele lusikalla vadelmia siivilän läpi, jotta saat vadelmista talteen mahdollisimman hyvin kaiken muun, paitsi siemenet. Jäähdytä paseerattu sose. Laakeassa astiassa jäähtyy nopeammin. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa kuppiin/kulhoon, sulata se mikrossa ja jätä jäähtymään hieman. 

Purista sitruunasta 1–2 rkl mehua omaan kuppiinsa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä odottamaan. Vatkaa creme fraiche ja valkosuklaa vadelmasoseen kanssa sekaisin. Kuumenna sitruunamehu mikrossa kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Vatkaa kuuma liivateseos voimakkaasti vadelmaseoksen joukkoon. Kaada nyt vadelmaseos ja mustikat kermavaahdon joukkoon ja vatkaa sekaisin. Laita seos jääkaappiin. 

PALLON TÄYTTÖ: Ota käsittelyyn toinen kuivakakuista. Ota kakku ulos vuoasta ja vuoraa vuoka kelmulla. Aseta kakku takaisin vuokaan. Koverra kakkua varovasti lusikalla siten, että reunat jäävät parin-kolmen sentin paksuiseksi ja keskelle syntyy kuoppa. Kaada kuoppaan kuningatarmoussea piripintaan asti.Laita kakku takaisin kylmään jähmettymään. 

SOKERIMASSAKUVIOT: Tee leivinpaperista kaavat. Tarvitset kuusikulmion, jonka yhden sivun mitta on 2 cm. Sekä viisikulmion, samanmittaisella sivulla. Jos haluat palojen istuvan täydellisesti, muotojen on oltava säännölliset (kuusikulmion kulmat 120 astetta ja viisikulmion kulmat 108 astetta). Kauli valkoinen massa 2–3 mm paksuiseksi ja leikkaa siitä leivinpaperikaavaa apuna käyttäen kuusikulmion muotoisia paloja. Paloja on hyvä olla ainakin 15. Jätä palat irrallaan odottamaan. Palojen ei pidä kuivua, joten peitä ne kelmulla. Kauli sen jälkeen musta massa samoin ja leikkaa siitä viisikulmion muotoisia paloja. Näitä riittää 5–6 kpl. 

TUOREJUUSTOKREEMI: Vatkaa voita, kunnes vaalenee ja kuohkeutuu. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Notkista tuorejuusto ensin sekoittamalla ja lisää se sitten voikreemin joukkoon vatkaten. Lisää vanilja ja vatkaa vielä hetki. 

VÄRJÄTYT KOOKOSHIUTALEET: Laimenna elintarvikeväri vedellä juoksevaksi. Sekoita kookoshiutaleita värissä, kunnes ovat kauttaaltaan värjääntyneet.
KAKUN KOKOAMINEN: Ota täytetty kakun puolisko ja aseta sen päälle täyttämätön puolisko niin, että muodostuu
pallo. Leikkaa pari senttiä täyttämättömän puoliskon kaarevasta pohjasta pois, niin että saat tasaisen kohdan, jolla kakku pysyy pystyssä. Käännä kakku tarjoiluastialle niin päin, että täyttämätön kakkupuoli on alapuolella. Poista nyt vuoka ja kelmu päälipuolesta. Levitä tuorejuustovoikreemiä ohuelti pallon pintaan kauttaaltaan. Aseta ensimmäinen sokerimassasta tehty musta viisikulmio kakun päälle. Viisikulmion jokaiselle sivulle tulee yksi valkoinen kuusikulmio. Aseta kuviot ihan kiinni toisiinsa ja paina kuvioiden reunoja hieman keskikohtaa syvemmälle kreemiin. Etene samalla kuvioasettelulla, kunnes pallo on kokonaan sokerimassakuvioiden peittämä. Ripottele värjättyjä kookoshiutaleita reilusti tarjoiluastialle pallon ympärille.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Yksisarviskakku, Paulan reseptiKoko Suomi leipoo: Lahen näkönen kakku, LauriKoko Suomi leipoo: Mariamin Ritarihuoneen mustikkarättänäKoko Suomi leipoo: Suklainen heijastusKoko Suomi leipoo: Super suklaista – kahden suklaan juustokakkusetKoko Suomi leipoo: Sitruuna-suklaakakku
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti