Koko Suomi leipoo: Meksikolainen chocoflan -kakku

KSL: Meksiko Laura
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden toisessa taitotehtävässä leivottiin kansainvälisiä herkkuja. Laura leipoi ohjelmassa tuomareille meksikolaisen, näyttävällä sokerisella linnunpesällä koristellun kakun.

Karamellikerros

  • 130 g hienoa sokeria
  • 0,6 dl huoneenlämpöistä vettä
  • 2 rkl kiehuvaa vettä

Suklaakakkukerros

  • 85 g suolatonta voita
  • 85 g tummaa suklaata (vähintään 70% kaakao) rouhittuna
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 kananmunan keltuaista
  • 1/2 tl vaniljaesanssia
  • 0,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1/4 tl murukahvia
  • Ripaus suolaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1,5 kananmunan valkuaista

Vanukaskerros

  • 1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa (makeutettua)
  • 3 dl täysmaitoa, huoneenlämpöistä
  • 85 g tuorejuustoa (ei kevyt), huoneenlämpöistä
  • 3 kananmunaa, huoneenlämpöistä
  • 2 kananmunankeltuaista, huoneenlämpöistä
  • 1/2 tl vaniljaesanssia

Koristeluun

  • 2,5 dl hienoa sokeria
  • 0,75 dl glukoosisiirappia
  • 0,5 dl vettä

Valmistusohje

Valmista karamellikerros. Sekoita kasarissa varovasti keskenään sokeri ja huoneenlämpöinen vesi. Lämmitä seosta keskilämmöllä kiehumispisteeseen (3-5 minuuttia) ja keitä sekoittamatta, kunnes seos alkaa muuttua kullankeltaiseksi (1-2 minuuttia). Jatka kypsentämistä 1-2 minuuttia kasaria varovasti heilutellen. Poista hellalta ja heiluttele vielä muutama sekunti. Lisää varovasti joukkoon 2 rkl kiehuvaa vettä ja heiluttele tasaiseksi. Kaada kupliva seos rengaskakkuvuoan pohjalle.

Valmista suklaakakkukerros. Sulata voi. Kaada voisula suklaarouheen sekaan ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa sokeri, keltuaiset ja vaniljaesanssi joukkoon. Lisää jauhot, murukahvi, suola ja kaneli. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti suklaaseokseen.

Kaada suklaakakkutaikina tasaisesti kakkuvuokaan karamellikerroksen päälle.

Valmista vanukaskerros. Mittaa kaikki vanukkaan ainekset tehosekoittimeen ja sekoita vain sen verran, että seos on tasaista. Voit myös sekoittaa ainekset sauvasekoittimella.

Kaada vanukasseos varovasti kakkuvuokaan suklaakakkutaikinan päälle.

Aseta kakkuvuoka kuumassa uunissa odottavaan isompaan uunivuokaan. Kaada kiehuvaa vettä uunissa kuumenneeseen vuokaan niin paljon, että vedenpinta yltää noin puoleen väliin kakkuvuokaasi.

Kypsennä kakkua 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes puutikkuun ei tartu enää taikinaa työntäessäsi sen kakun sisään.

Anna kakun jäähtyä kokonaan esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai jääkaapissa ennen sen kumoamista. Mitä kauemmin jäähdytät kakkua, sitä parempi. Kumoa kakku varovasti vadille. Mikäli olet jäähdyttänyt kakkua yön yli jääkaapissa, lämmitä ennen kumoamista kakkuvadin alaosaa lämpimässä vesihauteessa parin minuutin ajan, jotta karamelli ja suklaakakun alapuolelle siirtynyt vanukaskerros irtoavat hyvin.

Koristele kakku halutessasi kehrätyllä sokerilla: sekoita sokeri, glukoosisiirappi ja vesi varovasti pienessä kasarissa. Kuumenna seos vaaleanruskeaksi karamelliksi. Älä sekoita välissä. Kasta haarukka karamelliin ja vetele siitä sokerisäikeitä esimerkiksi pyöreän teräsastian päälle (suojaa työtasosi hyvin). Muotoile säikeet pieneksi linnunpesäksi. Säikeet jäähtyvät nopeasti, mutta huomioi, että nestemäinen sokeri on todella kuumaa. Suojahansikkaiden käyttö on suositeltavaa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.