Keitettyä turskaa maksan ja mädin kanssa
![](https://im.mtvuutiset.fi/image/5662680/landscape16_9/515/290/1106d8b71857f3d02622a955b2c1fdee/sJ/887025-1252.jpg)
Hienoa, kiinteää ja viipaloituvaa on norjalainen turska. Yksi turskankeiton salaisuuksista on, että se keitetään voimakassuolaisessa vedessä. Ja että se on päiväntuoretta tietysti!
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton
Neljälle
- 4 kyljyspalaa turskanselästä
- 200 g turskanmätiä
- 200 g turskanmaksaa
- 1 rkl etikkaa (24%)
- 6 kokonaista mustapippuria
- ½ sipulia
- 3 + 3 rkl suolaa
Kastike
- 2 dl persiljasilppua
- 2 dl vettä
- 2 maustemittaa suolaa
- 50 g voita
Tarjoiluun
- keitettyjä perunoita
Valmistusohje
1. Laita perattu, vastapyydystetty turska ja maksa erikseen jääveteen jääkaappiin ja anna olla yli yön. Kuori ja puolita sipuli. Irrota mäti ja laita se sekä maksa kattilaan. Laita mukaan sipulinpuolikas, etikka, mustapippurit ja 3 rkl suolaa. Kaada päälle sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, tai kunnes maksa ja mäti ovat läpikypsiä.
2. Leikkaa turskan paksuimmasta kohdasta 4 kyljystä, noin 3 sentin paksuisia. Keitä vesi isossa kattilassa ja lisää 3 rkl suolaa. Laita turska kiehuvaan veteen. Ota kattila pois liedeltä, 7 minuutin kuluttua turska on kypsä. Tarkista, että kala on valkoinen ja läpinäkymätön kauttaaltaan, ellei, kiehauta se vielä.
3. Silppua persilja karkeasti ja keitä sitä vähäsuolaisessa vedessä 3-5 minuuttia. Tipauta sekaan kylmä voinokare voimakkaasti vatkaten. Suolaa. Viipaloi maksa ja mäti ja tarjoile ne turskakyljysten, kastikkeen sekä keitettyjen perunoiden kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka