Keitettyä suolasilakkaa

Meillä Pohjoismaissa suolakalalla on pitkät perinteet ja saaristossa on suolattu tietysti silakkaa kautta aikojen. Kalan suolautuminen vie vähintään päivän. Maukkainta suolakalasta tulee keitettynä ja ruohosipulikastikkeen kera.

4 hengelle

  • 25-30 tuoretta silakkaa

Suolausliemi

  • 1 1/2 dl merisuolaa
  • 2 rkl sokeria

Keittämiseen

  • 5 mustapippuria
  • 4 maustepippuria
  • 1 pieni laakerinlehti
  • 10 tillinvartta

Ruohosipulikastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl keitinlientä
  • 2 rkl ruohosipulisilppua

Valmistusohje

1. Perkaa ja huuhtele silakat. Pään ja selkäruodon pitää jäädä paikoilleen. Keitä suolaliemi ja jäähdytä se. Laita silakat liemeen, niin että ne peittyvät. Pidä peitettynä jääkaapissa 1-3 vuorokautta. Ota ennen keittämistä silakat liemestä ja valuta ne.

2. Pane valutetut silakat kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä, niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää musta- ja maustepippurit, laakerinlehti ja tillit. Kuumenna varovasti kiehumispisteeseen ilman kantta ja anna kiehua hiljaa 2-3 minuuttia.

3. Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää jauhot hämmentäen, kuullota keskilämmöllä, niin etteivät jauhot ruskistu yhtään. Lisää maito koko ajan vatkaten ja tarvittaessa lisää silakoiden keitinlientä sen verran, että saat kastikkeesta sopivan paksuista. Keitä alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen 3-4 minuuttia. Hienonna ruohosipuli ja lisää silppu kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Tarjoile keitetyt silakat lämpiminä vastakeitettyjen perunoiden ja ruohosipulikastikkeen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat mainiosti (hyvin valutetut) etikkapunajuuret.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!