Keitettyä suolasilakkaa
Meillä Pohjoismaissa suolakalalla on pitkät perinteet ja saaristossa on suolattu tietysti silakkaa kautta aikojen. Kalan suolautuminen vie vähintään päivän. Maukkainta suolakalasta tulee keitettynä ja ruohosipulikastikkeen kera.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton
4 hengelle
- 25-30 tuoretta silakkaa
Suolausliemi
- 1 1/2 dl merisuolaa
- 2 rkl sokeria
Keittämiseen
- 5 mustapippuria
- 4 maustepippuria
- 1 pieni laakerinlehti
- 10 tillinvartta
Ruohosipulikastike
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 2 dl maitoa
- 1 dl keitinlientä
- 2 rkl ruohosipulisilppua
Valmistusohje
1. Perkaa ja huuhtele silakat. Pään ja selkäruodon pitää jäädä paikoilleen. Keitä suolaliemi ja jäähdytä se. Laita silakat liemeen, niin että ne peittyvät. Pidä peitettynä jääkaapissa 1-3 vuorokautta. Ota ennen keittämistä silakat liemestä ja valuta ne.
2. Pane valutetut silakat kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä, niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää musta- ja maustepippurit, laakerinlehti ja tillit. Kuumenna varovasti kiehumispisteeseen ilman kantta ja anna kiehua hiljaa 2-3 minuuttia.
3. Sulata toisessa kattilassa voi ja lisää jauhot hämmentäen, kuullota keskilämmöllä, niin etteivät jauhot ruskistu yhtään. Lisää maito koko ajan vatkaten ja tarvittaessa lisää silakoiden keitinlientä sen verran, että saat kastikkeesta sopivan paksuista. Keitä alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen 3-4 minuuttia. Hienonna ruohosipuli ja lisää silppu kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Tarjoile keitetyt silakat lämpiminä vastakeitettyjen perunoiden ja ruohosipulikastikkeen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat mainiosti (hyvin valutetut) etikkapunajuuret.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan