Kaviaarinmakuinen anjoviskohokas

Werner Vögeli, joka toimi Tukholman legendaarisen Oopperakellarin keittiömestarina 1960-luvulla, on luonut tämän alkuruoan. Hänen piti luoda ruokalaji anjoviksista ja ruotsalaisesta kaviaarista. Tarvitset 4 pientä uuninkestävää annosvuokaa.

Neljälle

  • 3 dl maitoa
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • 6 munankeltuaista
  • 2 rkl voita
  • 375 g anjovisfileitä
  • 8 munanvalkuaista
  • 1 rkl maizenaa

Kastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl maitoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rkl Kallen kaviaaria (mätitahnaa)
  • 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • pippuria
  • 1 rkl voita
  • persiljanoksia
  • 4 uuninkestävää annosvuokaa

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna maito kiehuvaksi samalla vatkaten mukaan jauhot. Ota kattila liedeltä ja vatkaa mukaan munankeltuaiset yksi kerrallaan, lisää sitten kylmä voi. Hienonna anjovisfileet ja sekoita niihin noin puolet anjovisten liemestä. Lisää anjovikset maitoseokseen.

2. Voitele annosvuoat erittäin huolellisesti. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele mukaan maizena. Kääntele mukaan maito-keltuaisseos ja jaa taikina annosvuokiin niin että ne täyttyvät n. ¾ matkalta. Tasoita pinnat ja paista uunissa 10 minuuttia.

3. Kastike: Sulata voi, lisää jauhot ja sekoita kunnolla, lisää maito ja kerma samalla vatkaten, anna kiehua pari minuuttia. Mausta mätitahnalla, ruohosipulilla ja pippurilla. Viimeistele kastike ruokalusikallisella voita.

4. Tee kastikkeesta koristeelliset peilit lämpimille lautasille, kumoa kohokkaat kastikkeen päälle. Koristele persiljanoksin.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!