Karjalanpaisti à la Jouni

Perinneruokaa on tuunattu maustamalla hiukan välimerellisemmäksi.

Ainekset

  • 500 g naudanlapaa tai muuta edullisempaa naudanlihaa
  • 500 g lampaanpotkaa
  • 500 g sianlihaa
  • suolaa
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • voita paistamiseen
  • 2 porkkanaa pilkottuina
  • 2 sellerinvartta pilkottuina
  • 2 sipulia pilkottuina
  • vettä
  • laakerinlehti
  • muutama maustepippuri
  • kourallinen kantarelleja tai muita metsäsieniä oman maun mukaan
  • 6 isoa perunaa
  • kourallinen tuoreita yrttejä (timjamia, rosmariinia, salviaa...)
  • mustapippuria

Valmistusohje

Valmistele lihat ja leikkaa ne reilunkokoisiksi, läpimitaltaan noin 2–3 cm:n kuutioiksi. Lisää lihan pintaan suolaa. Ruskista lihat padassa huolella öljyssä ja voissa. Laita mahdolliset luut pataan mukaan makua antamaan.

Lisää kasvikset pataan. Jätä ruskistumaan hetkeksi.

Peitä kylmällä vedellä niin, että lihat ja kasvikset peittyvät.

Kuori keiton aikana pintaan noussut sakka ja vaahto pois.

Lisää laakerinlehti ja muutama maustepippuri.

Laita kansi päälle ja hauduttele matalalla lämmöllä 3–4 tuntia, kunnes lihat ovat täysin pehmeitä. Tarkista mausteet. Poista luut.

Lisää tuoreet sienet pataan. Kuori perunat, leikkaa ne veneiksi ja keitä erikseen. Lisää perunat pataan kypsennyksen loppuvaiheessa. Nypi yrtit sekaan, lisää hieman mustapippuria ja tarkista maku.

Vinkki: kasviksina voit käyttää muitakin kuin yllä mainittuja, esim. lanttua, naurista, punajuurta, maa-artisokkaa, retiisiä...

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.