Kalamurekkeen tekoon tarvitset yleiskoneen tai tehosekoittimen, mutta vanhanajan lihamyllykin käy. Tästä ohjeesta tulee isonpuoleinen annos, joten konetta kannattaa käyttää kahdessa erässä. Alkuperäisreseptissä on käytetty haukea, mutta muukin vaalealihainen kala käy hyvin. Mustattorvisienet ovat mainioita makunsa ja näkönsä vuoksi, mutta myös muut maukkaat sienet käyvät.
Ainekset
- 4 hengelle
Kalamureke
- 400 g haukifileetä
- 2 munaa
- 50 g voisulaa
- 2 dl maitoa
- 2 rkl perunajauhoa
- 2 tl suolaa
- ripaus kajennepippuria
- 3 dl kuohukermaa
Sienikastike
- 200 g tuoreita sieniä
- voita paistamiseen
- 1 salottisipuli
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 1 dl sieni- tai kalalientä
- 3 dl kuohukermaa
- suolaa
- pippuria
Valmistusohje
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Leikkaa kala palasiksi ja aja mikserissä hienoksi.
2. Siirrä jauhettu kala kulhoon, lisää munat ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput ainekset ja vaivaa mureketaikina sileäksi. Pakkaa mureke voideltuun pitkulaiseen (leipä- tai paté-)vuokaan, aseta se reunalliselle uunipellille, jolla on vettä. Paista vesihauteessa noin tunti. Viipaloi hieman jäähtyneenä tarjoiluun.
3. Sienikastike: Silppua sienet ja anna niiden "hikoilla" voissa pannulla sipulihakkeen kera, kunnes kosteus on haihtunut. Ripottele päälle jauhot ja kaada päälle liemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Maista ja mausta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!