Mainos
Mainos

Syltty kuuluu jouluun, ja hienoimpaan sylttyyn käytetään sianpäätä. Mausta karvasmantelilla ja inkiväärillä.

1 sylttyyn

  • ½ sianpää, n. 3 kg (tai 2 kg tuoretta sianlapaa ja 2 kamaraa)
  • 1 kg vasikanlihaa, esim. etuselkää
  • 1 viipaloitu porkkana
  • 1 keltasipuli
  • 2 laakerinlehteä
  • ½ rkl kokonaisia valkopippureita
  • 4 liivatelehteä
  • 1 rkl rouhittuja maustepippureita
  • 2 rkl suolaa

Valmistusohje

1. Raaputa ja huuhdo sianpää ja laita se likoamaan isoon määrään kylmää vettä 1 vuorokaudeksi.

2. Laita sianpää ja vasikanliha kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin, että lihat juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pois vaahto. Lisää muut ainekset paitsi liivate ja mausteet, ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes lihat ovat mureita ja irtoavat luista: vasikanliha n. 1 ½ tuntia, sianpää n. 2 tuntia. Kokeile tikulla. Jos käytät sianlapaa ja kamaraa, keitä myös kamarat.

3. Nosta lihat vadille ja anna jäähtyä hieman. Kasta pyyhe kuumaan veteen, väännä ylimääräinen vesi pois ja levitä pyyhe pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle. Poista sianpäästä kamara ja peitä sillä kulhon pohja (kamara ulospäin).

4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Viipaloi lihat. Lado kulhoon kerroksittain vasikan- ja sianlihaa, mausteita ja liivatelehtiä, josta olet puristanut liiat nesteet pois, ja peitä lopuksi kamaralla.

5. Sido pyyhe tiukasti syltyn ympärille narulla ja laita takaisin liemeen kattilaan. Anna kiehua hiljaa erittäin miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Laita nyytti takaisin kulhoon ja aseta päälle paino. Tai laita syltty kahden lautasen tai leikkuulaudan päälle, ja peitä painolla. Anna syltyn olla kylmässä painon alla 1 vuorokausi ennen tarjoilua. Syltyn voi mainiosti myös pakastaa.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.