Gratinoitua lohta ja äyriäisiä
Tämän moneen tilanteeseen sopivan ruoan voit valmistella etukäteen ja gratinoida 20 minuuttia ennen tarjoilua. Äyriäisiä, lohta, kastiketta ja perunoita sisältävä ruoka onkin varsinainen all in one -herkku! Lisänä maistuvat keitetyt sokeriherneet ja vihreät pavut.
4 annosta
- 300 g katkarapuja kuorineen
- 150 g lohifileetä
- 1 rkl sitruunamehua
- 150 g simpukoita vedessä
- 150 g rapupuikkoja
Kastike
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 3 dl kalalientä
- ½ dl kuivaa sherryä tai valkoviiniä
- 1 dl ranskankermaa
- ½ tl suolaa
- ripaus cayennenpippuria
- 1 munankeltuainen
Perunalisuke
- 1 kg perunoita
- 2 munakeltuaista
- 2 rkl öljyä
- suolaa ja pippuria
Gratiini
- 1 dl gratinointiin sopivaa juustoa
Valmistusohje
1. Leikkaa lohifilee pieniksi kuutioiksi ja marinoi sitruunamehussa noin 30 minuuttia. Valuta huolellisesti. Kuori katkaravut, säästä kuoret.
2. Kastike: Keitä katkaravunkuoria kalaliemessä ja siivilöi liemi. Sulata kattilassa voi, nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon jauhot. Nosta kattila takaisin levylle, lisää tomaattipyree ja lämmin kalaliemi. Kiehauta ja jätä hautumaan 10 minuutiksi. Lisää sherry ja ranskankerma. Kuumenna kastike ja mausta suolalla ja cayennenpippurilla. Nosta kattila levyltä ja sekoita kastikkeeseen munankeltuainen.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Keitä perunat kypsiksi ja anna höyryn haihtua. Survo perunat, lisää munankeltuaiset, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin. Pursota uuninkestävän vuoan reunoille kehys, lisää kehyksen sisälle katkaravut ja lohipalat ja viimeistele kastikkeella. Ripottele pinnalle juusto ja gratinoi uunissa 20 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje