Bolito-pata
Tässä pataruoassa käytetään kuivattuja valkoisia papuja, mutta voit myös oikaista hieman ja ostaa purkkipapuja. Jos teet niin, pane pavut pataan vasta juuri ennen tarjoilua, että ne vain juuri lämpiävät.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
4 annosta
- 1-1½ kg naudan patalihaa
- 4 sipulia
- 350 g porkkanoita
- ½ sellerinvarsi
- 1½ dl valkoisia papuja
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 nippu persiljaa
- ½ pulloa kuivaa valkoviiniä
- 1½ tl rosmariinia
- 1½ tl salviaa
- lihalientä
- oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
- puuvillalankaa
Valmistusohje
1. Liota papuja yön yli.
2. Silppua persiljanlehdet. Säästä varret - sido ne yhteen puuvillalangalla. Kuori ja leikkaa sipuli, porkkanat ja selleri isohkoiksi paloiksi. Kuori valkosipuli ja leikkaa liha noin 2½-senttisiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy padassa. Pane liha pataan ja pyörittele öljyssä. Liha ei saa ruskistua, sen pinnan tulee vain kevyesti harmaantua.
3. Lisää viini ja sekoita. Anna lihan hautua viinissä, kunnes viini on kiehunut lähes täysin kokoon, noin 10 minuutin ajan. Sekoita silloin tällöin. Tee sillä aikaa reilut puoli litraa lihalientä.
4. Pane joukkoon sipuli, porkkanat ja selleri. Sekoita ja lisää lihalientä niin paljon, että pinta yltää muutaman sentin lihan yläpuolelle. Lisää rosmariini, salvia, kokonaiset valkosipulinkynnet ja persiljanvarsinippu. Mausta mustapippurilla, muttei vielä suolalla.
5. Kiehauta, pane kansi kiinni ja anna padan hautua matalalla lämmöllä. Lisää 20 minuutin jälkeen valkoiset pavut. Anna padan hautua vielä tunnin ja 10 minuutin ajan tai kunnes liha on mureaa. Mausta suolalla. Ota persiljanvarsinippu pois ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta
-
Taivaallinen omenahillo
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Vappu Pimiän minestronekeitto