Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Auringonkukkaleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kevyt, Laktoositon, Kasvisruoka

Yhteen leipään

  • 50 g tuorehiivaa
  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl auringonkukkaöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 9-10 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2-3 dl karkeita ruisjauhoja
  • 2 dl auringonkukansiemeniä (taikinaan ja koristeluun)
  • kananmuna voiteluun

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon, lisää suola ja tilkka kädenlämpöistä vettä. Sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut veteen. Lisää öljy, hunaja ja loput vedestä. Lisää auringonkukansiemenet, ruisjauhot ja melkein kaikki vehnäjauhot, säästä kuitenkin hieman leipomiseen. Työstä taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä kulhossaan 30-40 minuuttia vedottomassa paikassa.

2. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Muotoile yhdeksi isoksi leiväksi tai halutessasi 20 sämpyläksi. Laita leipä voidellulle pellille tai leivinpaperille. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen isolle leivälle, 225 asteeseen sämpylöille. Leikkaa leivän pintaan vino viilto terävällä veitsellä. Vatkaa muna kupissa ja penslaa leipä sillä, ripottele päälle auringonkukansiemeniä.

Tämä ihana auringonkukkaleipä leivotaan ilman rasvaa. Taikina riittää isoon leipään tai 20 pieneen sämpylään. Säästä hieman siemeniä koristeluun niin saat ekstraylellisen leivän!

4. Paista isoa leipää uunin alatasolla 40-50 minuuttia tai sämpylöitä uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Leipä on valmis kun se kuulostaa ontolta, kun sitä koputtaa kevyesti alapuolelta. Anna leivän jäähtyä liinan alla, jos haluat pehmeämmän kuoren tai ilman liinaa, jos haluat rapean kuoren.

Lisää aiheesta:

Vaalea ruokaleipä unikonsiemeninRusinalimppuRapea maalaisleipäVaalea ruokaleipäKuminasämpylätGrahamvuokaleipä
LeipäKevytLaktoositonKasvisruokaGoGreenVälipalatSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä