Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllättävä niksi tekee "huonostakin" kahvista paremman makuista – nyt kahvijauhekikka testattiin: "Todennäköisesti teen näin jatkossa"

1:16Näin teet hitiksi noussutta dalgona-kahvia eli vatkattua kahvia
Julkaistu 21.08.2020 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuleeko kahvista paremman makuista, jos sen joukkoon lisää suolaa? Molekyylibiologi ja keittokirjailija testasi suositun niksin.

Videolla: Oletko jo testannut hitiksi nousseen vatkatun kahvin eli dalgonan?

MTV:n Makuja.fi -ruokasivustolla kerrottiin viime tammikuussa julkkiskokki Alton Brownin simppelistä kikasta, jonka avulla voi pelastaa liian kitkerän kahvin. 

Food Network -kanavalta tutun kokki Alton Brownin mukaan täydellisen kahvikupposen salaisuus piilee yllättävässämausteessa. Brown nimittäin neuvoo lisäämään kahvin joukkoon ripauksen suolaa. Brown suosittelee laittamaan 1/4 teelusikallisen suolaa per kuusi ruokalusikallista kahvijauhetta.

– Suola ei vain vähennä kahvin kitkeryyttä, vaan auttaa myös tasapainoittamaan kahvinkeittimestä tulevan veden tunkkaista makua, Brown sanoo. 

Kokin mukaan kahvi ei maistu suolaiselta, mutta pieni suolamäärä on juuri sopiva neutralisoimaan kitkeryyttä. Suola on tässä tehokkaampaa kuin sokeri.

Suomessa suolaniksi on ollut käytössä jo paljon pidempään. Historiankirjat kertovat, että kahvia on jo 1900-luvun alussa maustettu suolalla tai voinokareella. 

Toimiiko niksi oikeasti?

Nyt suolaniksi on otettu käsittelyyn myös toisella suositulla ruokasivustolla. Food52-ruokasivuston keittiötieteeseen perustuvassa juttusarjassa päätettiin tällä kertaa selvittää, muuttaako suola todella kahvin maun paremmaksi. Asiaa kysyttiin keittiokirjailija ja molekyylibiologi Nik Sharmalta. 

Sharma päätti testata asiaa käytännössä.

– Keitin neljä erillistä erää kahvia selvittääkseni, miten suola vaikuttaa juomaan. Ensimmäisen erän valmistin kylmäuuttamismenetelmällä: suolasin jauhetun kahvin ja annoin uuttua kylmässä vedessä pari päivää. Seuraavan erän valmistin keittämällä suolattua kahvia normaaliin tapaan kuumalla vedellä, Sitten vertasin molempia menetelmiä suolattomiin versioihin, Sharma kertoo. 

Kylmäuutettu kahvi maistui vähiten kitkerältä riippumatta siitä, oliko siinä suolaa vai ei. Sen sijaan lämpimässä vedessä valmistettu kahvi oli selkeästi kitkerämpää. Suola ei saanut kahvia maistumaan suolaiselta. Sharma pyysi myös ystäviään testaamaan menetelmiä ja tulokset olivat vaihtelevat. Osa koki, että suola selkeästi vähensi kahvin kitkeryyttä ja osa ei huomannut eroa.

– Joten mikä on lopullinen tuomioni? Suolan vaikutus kitkeryyteen riippuu monesta muuttujasta: kahvityypistä ja -uutteesta, veden lämpötilasta, lisätyn suolan määrästä ja myös geeneistä, Sharma sanoo ja viittaa siihen, että ihmisten makunystyrät maistavat kahvin eri lailla. 

Kannattaako kahviin siis todella lisätä suolaa? Sharma sanoo tekevänsä niin itse jatkossa.

–  Todennäköisesti teen näin jatkossa, erityisesti jos maitoa tai kermaa ei ole saatavilla.

Lue myös: Brittitoimittaja vieraili Suomessa ja halusi selvittää, miksi ihmeessä juomme niin paljon kahvia: "Yllätyin siitä, mitä sain selville"

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Onko tässä paras tapa valmistaa kahvia? Testasimme ruotsalaisen kananmunakahvin: "Totaalinen yllätys"Barista vinkkaa neljä tärkeää muistisääntöä kahvinkeittoon – "Voi kuulostaa hieman pikkutarkalta"Voiko ruokasoodalla häivyttää alkoholin maun drinkistä? Testasimme hämmentävän TikTok-kikanKuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaanYllättävä kikka tekee "huonostakin" kahvista paremman makuista: Tätä kannattaa lisätä kahvijauheen joukkoonMaistuuko kahvi kitkerältä? Voit pelastaa tilanteen lisäämällä lusikallisen tätä maustetta
JuomatKahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta

  • 16.7.17:33
    Kesämyytit

    Elektrolyyttijuoma saattaa pelastaa kesäkuumalla – yksi ainesosa vaatii tarkkuutta

  • 29.6.19:01
    Muovi

    Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön