Yllättävä niksi tekee "huonostakin" kahvista paremman makuista – nyt kahvijauhekikka testattiin: "Todennäköisesti teen näin jatkossa"

1:16 Näin teet hitiksi noussutta dalgona-kahvia eli vatkattua kahvia

Tuleeko kahvista paremman makuista, jos sen joukkoon lisää suolaa? Molekyylibiologi ja keittokirjailija testasi suositun niksin.

Videolla: Oletko jo testannut hitiksi nousseen vatkatun kahvin eli dalgonan?

MTV:n Makuja.fi -ruokasivustolla kerrottiin viime tammikuussa julkkiskokki Alton Brownin simppelistä kikasta, jonka avulla voi pelastaa liian kitkerän kahvin. 

Food Network -kanavalta tutun kokki Alton Brownin mukaan täydellisen kahvikupposen salaisuus piilee yllättävässämausteessa. Brown nimittäin neuvoo lisäämään kahvin joukkoon ripauksen suolaa. Brown suosittelee laittamaan 1/4 teelusikallisen suolaa per kuusi ruokalusikallista kahvijauhetta.

– Suola ei vain vähennä kahvin kitkeryyttä, vaan auttaa myös tasapainoittamaan kahvinkeittimestä tulevan veden tunkkaista makua, Brown sanoo. 

Kokin mukaan kahvi ei maistu suolaiselta, mutta pieni suolamäärä on juuri sopiva neutralisoimaan kitkeryyttä. Suola on tässä tehokkaampaa kuin sokeri.

Suomessa suolaniksi on ollut käytössä jo paljon pidempään. Historiankirjat kertovat, että kahvia on jo 1900-luvun alussa maustettu suolalla tai voinokareella. 

Toimiiko niksi oikeasti?

Nyt suolaniksi on otettu käsittelyyn myös toisella suositulla ruokasivustolla. Food52-ruokasivuston keittiötieteeseen perustuvassa juttusarjassa päätettiin tällä kertaa selvittää, muuttaako suola todella kahvin maun paremmaksi. Asiaa kysyttiin keittiokirjailija ja molekyylibiologi Nik Sharmalta

Sharma päätti testata asiaa käytännössä.

– Keitin neljä erillistä erää kahvia selvittääkseni, miten suola vaikuttaa juomaan. Ensimmäisen erän valmistin kylmäuuttamismenetelmällä: suolasin jauhetun kahvin ja annoin uuttua kylmässä vedessä pari päivää. Seuraavan erän valmistin keittämällä suolattua kahvia normaaliin tapaan kuumalla vedellä, Sitten vertasin molempia menetelmiä suolattomiin versioihin, Sharma kertoo. 

Kylmäuutettu kahvi maistui vähiten kitkerältä riippumatta siitä, oliko siinä suolaa vai ei. Sen sijaan lämpimässä vedessä valmistettu kahvi oli selkeästi kitkerämpää. Suola ei saanut kahvia maistumaan suolaiselta. Sharma pyysi myös ystäviään testaamaan menetelmiä ja tulokset olivat vaihtelevat. Osa koki, että suola selkeästi vähensi kahvin kitkeryyttä ja osa ei huomannut eroa.

– Joten mikä on lopullinen tuomioni? Suolan vaikutus kitkeryyteen riippuu monesta muuttujasta: kahvityypistä ja -uutteesta, veden lämpötilasta, lisätyn suolan määrästä ja myös geeneistä, Sharma sanoo ja viittaa siihen, että ihmisten makunystyrät maistavat kahvin eri lailla. 

Kannattaako kahviin siis todella lisätä suolaa? Sharma sanoo tekevänsä niin itse jatkossa.

–  Todennäköisesti teen näin jatkossa, erityisesti jos maitoa tai kermaa ei ole saatavilla.

Lähde: Food52

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja