Yhä useampi suomalainen himoitsee nyt tätä poikkeuksellista kahvia – oletko maistanut?

Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit 7:44 Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit
KATSO MYÖS VIDEO: Kaupan halvin kahvi yllätti totaalisesti makutestissä – Halpa vs. kallis -raati: "Mikä meitä vaivaa?"

Kahvia ei enää nautita pelkästään piristymismielessä. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin toukokuussa suomalaisten kahvimieltymyksistä. Meiran markkinointipäällikkö Sanna Kylmänen kertoi suomalaisten pitävän edelleen ykköspallia kahvinjuontimaana.

–  Noin 4–5 kuppia menee per päivä henkeä kohden. Se tekee semmoisen kymmenisen kiloa vuodessa. Kyllä se kahvi on pitänyt pintansa vuosien varrella, Kylmänen kertoi MTV Uutisille.

Iso osa Suomessa nautittavasta kahvista on edelleen vaaleapaahtoista suodatinkahvia. Ikisuosikin rinnalle on kuitenkin noussut myös muita kahvisuosikkeja. 

– Kofeiiniton kahvi on yksi mielenkiintoinen trendi, mikä on nostanut päätään, Kylmänen nosti esimerkiksi.

Kofeiinittomat kahvit kasvattaneet suosiotaan

Kahvila- ja kahvipaahtimoyritys Cafetorian yrittäjä Mia Nikander on myös noteerannut kofeiinittomien kahvien suosion nousun. 

Nikanderin mukaan kofeiinittomat kahvit kasvattivat suosiotaan erityisesti korona-aikana, kun ihmiset tekivät etätöitä kahvinkeitinten läheisyydessä. Moni vaihtoi kofeiinittomaan kahviin, koska eivät voineet päivän mittaan nautiskella niin suuria määriä kofeiinia. 

– Kofeiinittomien kahvien laatu on parantunut kymmenessä vuodessa paljon. Ennen niitä lioteltiin, niin se vähän liotti sitä makuakin. Nykyään ne höyrytetään tai tehdään ilmalla, niin se säilyttää ihan huomattavasti paljon paremmin kahvin maun, Nikander kertoo. 

Katso myös video: Tällaista kahvia suomalaiset nyt kuluttavat. Juttu jatkuu videon alla.

Suomalaiset ryystävät 4–5 kahvikuppia päivässä – tällaista kahvia suomalaiset kuluttavat 2:24
Suomalaiset ryystävät 4–5 kahvikuppia päivässä, kertoo Meiran kahviasiantuntija.

Nikanderin mukaan kofeiinittomasta kahvista jää maullisesti puuttumaan ainoastaan se lopun "pieni kofeiinikiksaus". Messuilla järjestetyissä sokkotesteissä ihmiset kuitenkaan välttämättä ole erottaneet kofeiinitonta kahvia juomien joukosta.

Nikander uskoo, että kofeiinittomien kahvien suosio kasvaa vastaisuudessakin.

– Kofeiinittomuustrendiä voisi verrata alkoholittomien oluiden trendiin. 

Moni juo tavallisen kahvin rinnalla

Pauligin kahviasiantuntija Emmi Kinnunen vahvistaa kofeiinittoman kahvin suosion kasvun. Kulutus ei kuitenkaan ole vielä valtavirtaistunut Suomessa.

– Kofeiinittoman kahvin juojille on tyypillistä se, että suurin osa juo kofeiinittoman kahvin rinnalla myös tavallista kahvia. Kofeiinitonta käytetään siis tietyissä tilanteissa, kuten illalla, kun ei haluta enää piristyä, Kinnunen kertoo MTV Uutisille. 

Kiinnostus kofeiinittomiin kahvituotteisiin linkkautuu Kinnusen mukaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin trendiin. Kofeiinittoman kahvin suosio kasvaa globaalisti ja potentiaalia on myös Suomessa. 

– Useat niin sanotut "non-tuotteet" ovat jo valtavirtaistuneet, kuten alkoholiton olut ja kasvipohjaiset juomat. Pauligin tutkimuksissa on tullut ilmi, että moni ei ole tullut ajatelleeksi kofeiinittomien kahvien käyttöä. Kun tietoisuus ja valikoima kasvavat, suosiokin tulee varmasti kasvamaan. 

Ketkä juovat kofeiinitonta kahvia?

Cafetorian Mia Nikander on huomannut kofeiinittomien kahvien kiinnostavan erityisesti nuoria ja työssä käyviä keski-ikäisiä.

 Pauligin näkemyksen mukaan kofeiinittomia kahveja juovat ja niistä kaikkein kiinnostuneimpia ovat alle 35-vuotiaat kahvinjuojat. 

– Suomessa kofeiinittoman kahvin juominen liitetään usein unenlaadun turvaamiseen; kofeiinittomaan kahvin kiinnostusta tukevat hyvinvointitrendit, kuten clean sleeping ja kehon palautuminen. Kofeiinittomien kahvien juojat ovat kiinnostuneita näistä teemoista, Pauligin Emmi Kinnunen arvioi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat