Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

WWF:n listaus paljastaa: Nämä kalat on parempi jättää syömättä – mukana monta tuttua suosikkia

Kalaruokia valmistettaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä kala oikein on peräisin.
Kalaruokia valmistettaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä kala oikein on peräisin. Shutterstock
Julkaistu 16.05.2019 13:30

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF on julkaissut päivitetyn version kalan syöntisuosituksia koskevasta oppaastaan. Tämän vuoden muutokset koskevat lähinnä tuontikaloja ja -äyriäisiä. Kotimaisia kaloja koskevat suosituksiin ei juurikaan ole tehty muutoksia.

Vaikka ihmisiä kannustetaankin syömään runsaasti hyviä rasvahappoja sisältäviä kaloja, ei ole täysin sama, mitä kaloja lautasellesi oikein valitset.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan lautaselle päätyvien kalojen määrään kannattaa todella kiinnittää huomiota, sillä kalojen määrä maailman merissä on puolittunut vain yhden ihmissukupolven aikana. Samalla noin kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettu.

Särki erinomainen vaihtoehto ruokapöytään

WWF:n Kalaoppaan perusviesti on, että vastuullisen kuluttajan kannattaa valita vihreällä listalla olevia kotimaisia kalalajeja. Esimerkiksi särkikaloja ylenkatsotaan usein täysin syyttä. Särkikalojen käyttöä ruokakalana puoltaa myös se, että niiden poistamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia vedenlaatuun.

Särki sopii erinomaisesti esimerkiksi kalaräppeihin. katso resepti täältä. 

– Särkikalojen ravintoarvo on hyvä, ne ovat lähiruokaa eikä niihin ei kohdistu suurta pyyntipainetta. Viime vuosina särkikalat ovat löytäneet tiensä esimerkiksi koulu- ja lounasravintoloihin, ja niiden elintarvikekäyttöä tulee edistää edelleen. Särkikalojen pyytäminen voisi tarjota myös kalastajille tärkeitä lisätuloja, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija .

Olli Sivonen

särkiKotimaisia kaloja kannattaa suosia.Shutterstock

Tuontikalojen ja -äyriäisten kohdalla kannatta alita MSC- ja ASC -merkittyjä tuontikaloja. Nämä ympäristömerkit takaavat, että kala on pyydetty tai kasvatettu ekologisesti kestävällä tavalla.

– Sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden määrä Suomen markkinoilla on kasvanut tasaisesti, mutta erityisesti suosituimpien tuontikalojen, kasvatetun lohen ja tonnikalojen, sertifioitujen vaihtoehtojen osuus on edelleen todella pieni. Tässä meillä on Suomessa ehdottomasti kehitettävää, Sivonen sanoo.

Kalaoppaan mukaan hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa ahven, hauki ja muikku, kun taas ankerias, Itämeren lohi ja troolattu alaskanseiti kannattaa jättää syömättä.

Kalaoppaan löydät kokonaisuudessaan täältä.

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, mitä kalaa suomalaisten kannattaa syödäAsiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödäTiesitkö tätä tonnikalasta? Säilykkeessä piilee yllätys – K-kaupan tonnikalapurkkeihin muutosSuomalaisilla yksi ehdoton hittikala jouluna – Lidl teki olennaisen muutoksen tarjontaansaÄlä osta! WWF:n tuore listaus kaloista, jotka pitäisi jättää syömättä – ehdoton ei sushiravintoloiden suosikille: "Järjenvastaista"Buumi kasvatti myyntiä yli miljoonalla kilolla – S-ryhmän hittituote jatkaa voittokulkuaan: "Täysin ennennäkemätöntä"
KalaWWFRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?