Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF on julkaissut päivitetyn version kalan syöntisuosituksia koskevasta oppaastaan. Tämän vuoden muutokset koskevat lähinnä tuontikaloja ja -äyriäisiä. Kotimaisia kaloja koskevat suosituksiin ei juurikaan ole tehty muutoksia.
Vaikka ihmisiä kannustetaankin syömään runsaasti hyviä rasvahappoja sisältäviä kaloja, ei ole täysin sama, mitä kaloja lautasellesi oikein valitset.
Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan lautaselle päätyvien kalojen määrään kannattaa todella kiinnittää huomiota, sillä kalojen määrä maailman merissä on puolittunut vain yhden ihmissukupolven aikana. Samalla noin kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettu.
Särki erinomainen vaihtoehto ruokapöytään
WWF:n Kalaoppaan perusviesti on, että vastuullisen kuluttajan kannattaa valita vihreällä listalla olevia kotimaisia kalalajeja. Esimerkiksi särkikaloja ylenkatsotaan usein täysin syyttä. Särkikalojen käyttöä ruokakalana puoltaa myös se, että niiden poistamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia vedenlaatuun.
Särki sopii erinomaisesti esimerkiksi kalaräppeihin. katso resepti täältä.
– Särkikalojen ravintoarvo on hyvä, ne ovat lähiruokaa eikä niihin ei kohdistu suurta pyyntipainetta. Viime vuosina särkikalat ovat löytäneet tiensä esimerkiksi koulu- ja lounasravintoloihin, ja niiden elintarvikekäyttöä tulee edistää edelleen. Särkikalojen pyytäminen voisi tarjota myös kalastajille tärkeitä lisätuloja, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija .

