WWF:n listaus paljastaa: Nämä kalat on parempi jättää syömättä – mukana monta tuttua suosikkia

kala, ruoka
Kalaruokia valmistettaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä kala oikein on peräisin. Shutterstock

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF on julkaissut päivitetyn version kalan syöntisuosituksia koskevasta oppaastaan. Tämän vuoden muutokset koskevat lähinnä tuontikaloja ja -äyriäisiä. Kotimaisia kaloja koskevat suosituksiin ei juurikaan ole tehty muutoksia.

Vaikka ihmisiä kannustetaankin syömään runsaasti hyviä rasvahappoja sisältäviä kaloja, ei ole täysin sama, mitä kaloja lautasellesi oikein valitset.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan lautaselle päätyvien kalojen määrään kannattaa todella kiinnittää huomiota, sillä kalojen määrä maailman merissä on puolittunut vain yhden ihmissukupolven aikana. Samalla noin kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettu.

Särki erinomainen vaihtoehto ruokapöytään

WWF:n Kalaoppaan perusviesti on, että vastuullisen kuluttajan kannattaa valita vihreällä listalla olevia kotimaisia kalalajeja. Esimerkiksi särkikaloja ylenkatsotaan usein täysin syyttä. Särkikalojen käyttöä ruokakalana puoltaa myös se, että niiden poistamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia vedenlaatuun.

Särki sopii erinomaisesti esimerkiksi kalaräppeihin. katso resepti täältä. 

– Särkikalojen ravintoarvo on hyvä, ne ovat lähiruokaa eikä niihin ei kohdistu suurta pyyntipainetta. Viime vuosina särkikalat ovat löytäneet tiensä esimerkiksi koulu- ja lounasravintoloihin, ja niiden elintarvikekäyttöä tulee edistää edelleen. Särkikalojen pyytäminen voisi tarjota myös kalastajille tärkeitä lisätuloja, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Olli Sivonen.

Tuontikalojen ja -äyriäisten kohdalla kannatta alita MSC- ja ASC -merkittyjä tuontikaloja. Nämä ympäristömerkit takaavat, että kala on pyydetty tai kasvatettu ekologisesti kestävällä tavalla.

– Sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden määrä Suomen markkinoilla on kasvanut tasaisesti, mutta erityisesti suosituimpien tuontikalojen, kasvatetun lohen ja tonnikalojen, sertifioitujen vaihtoehtojen osuus on edelleen todella pieni. Tässä meillä on Suomessa ehdottomasti kehitettävää, Sivonen sanoo.

Kalaoppaan mukaan hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa ahven, hauki ja muikku, kun taas ankerias, Itämeren lohi ja troolattu alaskanseiti kannattaa jättää syömättä.

Kalaoppaan löydät kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja