Tänään julkistettiin pohjoiset White Guide -listaukset. Olen viime vuosina alkanut kyseenalaistamaan rankasti Michelin-tarkastajien näkemyksiä ja erityisesti instituution sopeutumista järjestöä nopeampaan ruokakulttuurin muuttumiseen. Toivoisin, että kaikki tähdet ja sijoitukset katsottaisiin joka vuosi niin puhtaalta pöydältä uusiksi kuin se vain tarkastajien ihmisluonnolle olisi mahdollista. Siksipä omassa mielessä White Guide on nostanut päätään pistäessään Pohjolan ravintoloita järjestykseen.
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
Ask.
Tänä vuonna tapahtui Suomen kärjessä suuria muutoksia Askin noustua ykköseksi ja Olon tiputtua suoraan kolmanneksi. Chef Sommelier kiilasi väliin. Onnekseni kävin juuri pari viikkoa sitten syömässä Askissa todeten sen kisakunnon varsin kovaksi. Pohjoisten maiden listauksessa se pääsi kuitenkin vasta sijalle 29. joten vahvassa nousussa oleva suomalainen ruokakulttuuri kaipaisi vielä lisäbuustia pärjätäkseen naapurimailleen. Paras tuki sille on ruokailla näissä rafloissa.
Kokosin yhteen omat kokemukseni White Guiden pohjoisen version pohjalta. Monet ovat vuoden sisältä, monet hiukan kauempaa. Joidenkin sijoituksia vaihtaisin, mutta laajasti ottaen, oman kokemuksen pohjalta, tuo lista on varsin pätevä.
Nuo luvut ovat oppaan antamia pisteitä. Aluksi ruoka ja perässä kokonaispisteet.
White Guide pisteyttää ruuan lisäksi palvelua, juomalistaa ja miljöötä siten, että ruuasta voi saada korkeintaan 40 pistettä, palvelusta 20 pistettä, juomalistasta 20 pistettä ja miljööstä 20 pistettä. Täten kokonaispisteiden maksimimäärä voi olla 100 pistettä.