Viisi Tähteä: Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – jopa 24 ravintolaa muualla kuin Helsingissä

Ravintola Grön Toni Kostian
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listauksen ykkönen on Ravintola Grön. Elo-Säätiö

Viisi Tähteä -sivusto listasi Suomen 50 parasta ravintolaa kuuden vuoden tauon jälkeen. Parhaita ravintoloita oli mukana äänestämässä valtakunnallisesti ravintola- ja ruoka-alan ammattilaiset.

Suomen ravintoloiden parhaimmisto on jälleen pistetty järjestykseen, tällä kertaa alan ammattilaisten toimesta. Horeca-alaa edustava Viisi Tähteä -sivusto toi takaisin suositun Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listauksen kuuden vuoden tauon jälkeen, yhteistyössä Food Camp Finlandin kanssa.

Viisi Tähteä on ravintola-, juoma- ja ruokakulttuurin äänenkannattaja, joka aloitti ilmestymisensä vuonna 2002. Tauolla se oli vuosina 2011–2016, minkä jälkeen se aloitti uudelleen verkkomediana. 50 Parasta Ravintolaa -listaukset ilmestyivät aiemmin vuosina 2004–2012.

50 Parasta Ravintolaa 2018 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antoivat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä muun muassa ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Maanantaina 15.1. julkaistulta listalta näkyy yksi selkeä trendi: hyvältä ravintolalta odotetaan nyt rentoa tunnelmaa.

– Rentous on uusi musta. Aikaisempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Mutta nyt esimerkiksi kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja, Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki perustelee.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2018 -listan ravintoloista 24 on Helsingin ulkopuolelta. Rislakin mukaan tämä selittyy juuri fine diningin korvautumisesta bistroajattelulla.

– Erityisesti Turku ja Porvoo ovat vahvasti edustettuina, Rislakki sanoo.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2018:

Suomen parhaaksi ravintolaksi äänestettiin helsinkiläisravintola Grön. Grönin on aiemmin äänestänyt Suomen parhaaksi muun muassa Gastronomien seura sekä Kauppalehti. Kasvisruokaan keskittyvää ravintolaa luonnehditaan ravintolakentällä hyvin erottuvaksi.

– Grönissä kulkee punaisena lankana makujen rohkea yhdistely. Grön on tässä ajassa, mutta kuitenkin erilainen kuin muut ravintolakarttamme tulokkaat. Se onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylisti ravintolaa viime vuonna. 

Viisi Tähteä -verkkosivuston listauksessa Gröniä kiitellään sen koruttomuudesta, mutta samaan aikaan A-luokan ruoasta.

–  Grön on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi. Kalusteilla ei koreilla, aterimet ovat kierrätettyjä, wc-tilat ajavat viinikaapin virkaa, pienehkön salin seinällä on syvistä metsistä ja aakeilta niityiltä kerättyjä raaka-aineita transparenteissa muovisissa säilytysrasioissa. Mutta sesonkeja seuraava ruoka on monen mielestä parasta A-luokkaa.

1. Grön, Helsinki

2. Olo, Helsinki

3. BasBas, Helsinki

4. Finnjävel, Helsinki

5. Vinkkeli, Helsinki

6. Kaskis, Turku

7. Ask, Helsinki

8. Demo, Helsinki

9. Savoy, Helsinki

10. Ora, Helsinki

11. Palace, Helsinki

12. Chapter, Helsinki

13. Lyon, Helsinki

14. C, Tampere

15. Mami, Turku

16. Juuri, Helsinki

17. Ravinteli Bertha, Tampere

18. EMO, Helsinki

19. Ravinteli Huber, Tampere

20. Shelter, Helsinki

21. Bistro O Mat, Kirkkonummi

22. Mikko Utter, Lohja

23. Bistro Sinne, Porvoo

24. Nokka, Helsinki

25. Sicapelle Wining & Dining, Porvoo

26. Fabrik, Helsinki

27. Tintå, Turku

28. Muru, Helsinki

29. Ostroferia, Oulu

30. Kuurna, Helsinki

31. Meat District, Porvoo

32. Aito, Helsinki

33. Kakolan Ruusu, Turku

34. Spis, Helsinki

35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi

36. Wino, Helsinki

37. Ludu, Turku

38. Linnankrouvi, Mustio

39. Tertin Kartano, Mikkeli

40. Kuori, Turku

41. BasBas & Staff Wine Bar

42. Werner, Helsinki

43. Roux, Lahti

44. 4 Vuodenaikaa, Tampere

45. Storage, Turku

46. Hugo, Oulu

47. Gastro Cafe Kallio, Helsinki

48. Gastropub Tuulensuu, Tampere

49. Yes Yes Yes, Helsinki

50. Local Bistro, Joensuu


***

Miltä Suomen ruokakulttuuri näyttää tänäpäivänä? 7:27

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.