Vuoden vihannes valittiin: "Suojaa virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä"

Jokavuotiseen tapaan puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet Vuoden vihanneksen myös tälle vuodelle.

Vuonna 2015 Vuoden vihannekseksi on valittu sipuli. Sipuleiden valtteina pidetään makua, terveellisyyttä, ekologisuutta ja monikäyttöisyyttä. Myös sipulin halpa hinta vaikutti raadin valintaan.

Hyväksi terveydelle

Sipulilla on tutkimuksissa todettu olevan useita terveysvaikutuksia. Kun sipuli yhdistetään osaksi monipuolista ruokavaliota, se alentaa veren kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja voi auttaa ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.

Sipulin terveysvaikutukset johtuvat sen sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista. Sipulin arvokkain flavonoidi on kversetiini, joka suojaa virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä.

Sipuli kuuluu suomalaiseen keittiöön

Erilaiset sipulit ovat tärkeä osa ruoanlaittoa niin Suomessa kuin maailmallakin, mutta harva tietää, että maailmalla viljellään yli 20 erilaista sipulia. Suomessa talvikaudella saatavilla näistä lajikkeista on noin 15.

Eniten viljelty ja käytetty sipuli on keltasipuli. Keltasipulin maku on luonteeltaan paahteinen, pähkinäinen ja aromikas. Keltasipulin makuun valo vaikuttaa suotuisasti: se saa valoisasta kesästä makupotkua, jota sipuliin ei muualla samalla tavalla muodostu.

Myös puna-, salotti-, purjo-, kevät-, ruoho- ja valkosipuli ovat suomalaisille erityisen tuttuja. Etenkin punasipuli kasvattaa kaiken aikaa suosiotaan upean ulkonäkönsä ansiosta. Ahvenanmaalla kasvatettu salottisipuli on niin ikään saanut hyvän vastaanoton. Salottisipuli on maultaan vivahteikas, ja se on tuttu raaka-aine etenkin ranskalaisessa keittiössä. Salottisipulia käytetään paljon kastikkeisiin ja liemiin. ranskalaisen keittiön perustarvike varsinkin kastikkeisiin ja liemiin.

Mistä suomalaiset sipulit tulevat?

MTK:n mukaan suomalaiseti sipulit tulevat pääosin Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon viljelijöiltä. Vuosittainen sipulintuotantomäärä Suomessa on noin 25 miljoonaa kiloa.

Makua aromaattisista öljyistä

Ruoan maun kannalta sipulin valtteja ovat sen sisältämät aromaattiset öljyt. Sipulit antavat ruokaan täyteläistä, muita makuja pyöristävää ja tehostavaa aromia. Raakana sipulista tulee usein esiin kirpeys ja melko terävä maku. Marinoituna sipulin maku lievenee, ja esimerkiksi marinoitu punasipuli on loistovalinta moniin eri tarkoituksiin.

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta. Vuoden Vihannes on valittu ensimmäisen kerran vuonna 1967.

Sipulit-teemaviikkoa vietetään viikolla 4 eli 19.–25.1.2015.

Lähde: MTK

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.