Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin

Sipuli on terveysherkku, joka sopii raaka-aineeksi monenlaisiin ruokiin.
Sipuli on terveysherkku, joka sopii raaka-aineeksi monenlaisiin ruokiin.Shutterstock
Julkaistu 22.01.2018 17:32

MTV LIFESTYLE

Tällä viikolla Suomessa vietetään valtakunnallista sipuli-teemaviikkoa. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että sipulin maku on paikallaan lähes ruokaan kuin ruokaan.

”Sipulin käytön monipuolisuudelle on vaikea löytää vertaista. Sipuli on ekologinen aines, eikä sen hintakaan hirvitä. Säännöllinen sipulin syönti on kaiken lisäksi hyväksi terveydelle.”

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry koosti yhteen sipulin syömisen hyödyt.

Sipulin maku sopii lähes kaikkeen

MTK:n mukaan sipulin sisältämillä aromaattisilla öljyillä on kaksi tärkeää vaikutusta: ne aikaansaavat sipulille tyypillisen maun, mutta niiden sisältämät rikkiyhdisteet voivat myös itkettää raaka-ainetta käsitellessä. Paras keino välttää sipuli-itkut on käyttää tarpeeksi terävää veistä viiltoliikkein.

Hyviä makupareja sipulille: timjami, rosmariini, salvia, minttu ja persilja. Myös inkivääri, sienet, peruna ja juurekset pitävät sipulista, samoin miltei kaikki kasvis-, liha- ja kalaruoat.

Sipulin hyvien makuominaisuuksien salaisuus on umami.

– Umami on perusmaku siinä missä hapan, suolainen, karvas tai makeakin. Umami tehostaa ja tukee ruoan omia makuja ja aromeita. Se liittoutuu hyvin muiden mausteiden ja yrttien kanssa. 

Älä paista sipulia liikaa

Sipuli kannattaa aina kuumentaa maltillisesti. Sitä ei ole tarkoitus kärventää pannulla, vaan kuullottaa kypsäksi lempeästi. Liika paistaminen pilaa sipulin hyvän ominaismaun. 

Sipulin terveyshyödyt: Sipulin merkittävin antioksidantti on kversetiini. Kversetiini ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Osana kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota sipuli alentaa kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään sairauksien kehittymistä.

– Maun tulee jäädä tasapainoiseksi, hieman makeaksi. Salaatteihin sipulit on hyvä aina marinoida öljy-viinietikkaseoksessa, koska kaikki eivät voi syödä raakaa sipulia. Blinien lisäkkeeksi ja mätitarjoiluun kannattaa valita mietoa, makeaa sipulia tai huuhtaista voimakas sipulihakkelus siivilässä, MTK:sta muistutetaan. 

MTK vinkkaa, että keittiössä kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia sipuleita. Tavallisten, keltaisten ruokasipulien lisäksi ostoskoriin kannattaa napata myös punasipulia, valkosipulia, purjoa, ruohosipulia, salotti- ja ryvässipulia, makeaa sipulia, salaatti- ja jättisipuleita silloin, kun on niiden satokausi.

Lähde: MTK ry

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä sipulista? Oikea säilytyspaikka ja faktat superkasviksestaSipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleTässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Pirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Oletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalle
KasvisruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruoka
  • 5.9.14:45
    Pizza

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 25.6.23:01
    Ilmastonmuutos

    Sitra: Moni suomalainen valmis pienentämään hiilijalanjälkeään kasvisruokapäivällä

  • 14.06.202017:29
    Ruoka

    Suosikkibloggaaja Hanna Gullichsen saa törkyviestejä, kun hän käyttää lihaa – myös kelmu ja ketsuppi suututtavat

  • 07.06.202014:08
    MTV Uutiset Live

    Käveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"

  • 12.06.201908:55
    Ruoka

    Kuluttajan makutestissä selvä voittaja: Tässä on paras kasvisleikkele – "maistuu ihan meetvurstilta"