Voiko raakoja perunoita pakastaa? Samin testissä se selvisi

1:57 Näin teet hasselbackan perunat

Pakastaminen on oiva tapa säilöä ruokaa, mutta aivan kaikkiin raaka-aineisiin tämä ei kuitenkaan päde. Voiko raakoja perunoita pakastaa?

Videolla: Joko testasit koukuttavat hasselbackan perunat? Katso videolta, miten ne tehdään helposti!

Suomalaiset rakastavat perunaa ja raaka-aine kuuluu monen arkiruokailuun oleellisena osana. Aina ei kuitenkaan huvittaisi esimerkiksi työpäivän päätteeksi kuoria kilokaupalla perunoita saadakseen ruokaa. Voisiko perunoita siis kuoria jo etukäteen valmiiksi ja pakastaa raakoina myöhempää käyttöä varten?

Suositun Food52-ruokasivuston ruokatoimittaja Sam Sontag päätti selvittää, miten perunoiden pakastaminen onnistuu. Sam laittoi pakastimeen kolmea eri perunalajiketta, sulatti ne seuraavana päivänä ja keitti valmiiksi. Samalla Sam keitti myös tuoreita, pakastamattomia perunoita vertailun vuoksi.

– Tavalliset perunat onnistuivat hyvin, sen sijaan pakastetuista tuli todella paljon huonompia. Kun leikkasin perunat halki, ne olivat koostumukseltaan epämiellyttävän tärkkelyspitoisia. Aivan kuin joku olisi risteyttänyt tavallisen perunan perunamuusijauheen kanssa, Sam kuvailee.

Perunoita voi pakastaa vain yhdellä keinolla

Toden totta, raa’at perunat eivät sovellu pakastettavaksi, sillä niiden rakenne muuttuu epämiellyttäväksi. Tuoreiden yrttien lailla pottujakin voidaan kuitenkin pakastaa, kun ne on ensin ryöpätty vedessä ja sen jälkeen nopeasti jäähdytetty.

Helsingin Kaupunginkirjaston ylläpitämän Kysy-palvelun mukaan toiset perunalajikkeet sopivat myös pakastettavaksi paremmin kuin toiset. Paras lajike pakastettavaksi on vastanostettu tasakokoinen siikli. Kesän uusiin perunoihin pakastaminen siis ainakin toimii mainiosti – näin voit nauttia uusia perunoita vaikka joulupöydässä!

Lähteet: Food52, Kirjastot.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja