Virpillä on ylivoimainen niksi parsan valmistukseen: Parantaa makua huomattavasti!

parsa-ateria
Tankoparsa ja hollandaisekastike ovat lyömätön yhdistelmä. Shutterstock

Parsakausi alkaa olla Suomessakin kuumimmillaan. Suomen suurimman parsatilan viljelijä Virpi Karlssonpaljasti keväällä 2019 MTV:lle, mikä on hänen mielestään paras tapa parsan kypsentämiseen. Nappaa tästä Virpin vinkki, jos et sitä vielä tiennyt.

Ahvenamaan Gottbyssa, pienen matkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee Suomen suurin parsatila. Viljelijät Virpi ja Tage Karlsson aloittivat parsatuotannon hehtaarin kokoisella pellolla vuonna 2006. Nyt peltoja on jo kaksi ja viljelyala useamman hehtaarin verran. 

– Olimme kiinnostuneita vihannesten viljelystä ja kokeilimme vähän kaikenlaista mahdollista kukkakaalista kiinankaaliin. Sitten keksimme, että jos viljelisimmekin parsaa, Virpi Karlsson kertoo parsanviljelyn aloittamisesta.

Suomen suurimmalta parsatilalta toimitetaan parsaa pääosin ravintoloihin ja kauppoihin Ahvenanmaalla, mutta osa niistä päätyy myös Manner-Suomen ruokakauppoihin. Tilalla on Virpin ja Tagen apuna myös heidän maanviljelyä opiskeleva poikansa Nikolai.

Virpi neuvoo: Keitä parsa voin ja sokerin kanssa

Miten viljelijät sitten itse valmistavat kasvattamansa parsan? Virpi Karlssonin mukaan paras valmistustapa on parsan keittäminen.   

– Yleensä keitämme parsan ja syömme sen hollandaise-kastikkeen kera. Pojan suosikki on pekoniin kääritty parsa, joka paistetaan pannulla.

Virpi Karlsson kertoo itse syövänsä parsaa päivittäin kauden alussa.

– Sitten, kun juhannus lähenee, alkaa parsa tulla jo korvista. Silloin ajattelen, että onneksi on vuosi seuraavaan satokauteen, Virpi nauraa. 

Hänen mukaansa parsaa ei missään nimessä saa keittää lötköksi, vaan juuri sopivan al denteksi. Keitinveden joukkoon kannattaa lisätä kaksi "salaista aineosaa", sokeria ja voita, niin parsan maku paranee entisestään.

Katso Virpin resepti: Parsan keittäminen - helppo ohje

Katso videolta Harri Syrjäsen parsavinkit:

5:39

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2019.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja