Virpi tietää parhaan tavan parsan kypsentämiseen: Lisää kaksi "salaista ainesosaa" ja maku paranee

Parsa hollandaise liha
Parsa sopii myös grillattavaksi! Parsanviljelijä Virpi Karlsson kuitenkin rakastaa eniten suolalla, voilla ja sokerilla maustetussa vedessä keitettyä parsaa. Shutterstock

Suomen suurimman parsatilan viljelijä Virpi Karlsson paljastaa, mikä on hänen mielestään paras tapa parsan kypsentämiseen.

Ahvenamaan Gottbyssa, pienen matkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee Suomen suurin parsatila. Viljelijät Virpi ja Tage Karlsson aloittivat parsatuotannon hehtaarin kokoisella pellolla vuonna 2006. Nyt peltoja on jo kaksi ja viljelyala useamman hehtaarin verran. 

– Olimme kiinnostuneita vihannesten viljelystä ja kokeilimme vähän kaikenlaista mahdollista kukkakaalista kiinankaaliin. Sitten keksimme, että jos viljelisimmekin parsaa, Virpi Karlsson kertoo parsanviljelyn aloittamisesta.

Suomen suurimmalta parsatilalta toimitetaan parsaa pääosin ravintoloihin ja kauppoihin Ahvenanmaalla, mutta osa niistä päätyy myös Manner-Suomen ruokakauppoihin. Tilalla on Virpin ja Tagen apuna myös heidän 16-vuotias poikansa Nikolai, joka opiskelee parhaillaan maanviljelyä.

Miten viljelijät sitten itse valmistavat kasvattamansa parsan? Virpi Karlssonin mukaan paras valmistustapa on parsan keittäminen.   

– Yleensä keitämme parsan ja syömme sen hollandaise-kastikkeen kera. Pojan suosikki on pekoniin kääritty parsa, joka paistetaan pannulla.

Virpi Karlsson kertoo itse syövänsä parsaa päivittäin kauden alussa.

– Sitten, kun juhannus lähenee, alkaa parsa tulla jo korvista. Silloin ajattelen, että onneksi on vuosi seuraavaan satokauteen, Virpi nauraa. 

Hänen mukaansa parsaa ei missään nimessä saa keittää lötköksi, vaan juuri sopivan al denteksi. Keitinveden joukkoon kannattaa lisätä kaksi "salaista aineosaa", sokeria ja voita, niin parsan maku paranee entisestään. Lue Virpi ja Tage Karlssonin ohjeet parsan keittämiseen alta:

Parsan keittäminen – helppo ohje

Parsan keittäminen onnistuu takuuvarmasti parsanviljelijöiden, Virpi ja Tage Karlssonin ohjeilla. Parsa kannattaa keittää mahdollisimman vähässä vesimäärässä. Hyvän maun salaisuus on vihreän parsan keitinveteen lisätty voi ja sokeri.

Keitetty parsa

 • 1 nippu parsaa
 • vettä
 • 1 rkl voita
 • 1 tl sokeria

Valmistusohje

 1. Huuhtele vihreät parsat ja napsauta pois kovat ja puisevat tyvet (3–5 cm). Jos parsa on tuoretta, sitä ei tarvitse välttämättä kuoria. 
 2. Keitä tankoparsaa kevyesti suolatussa vedessä 3-4 minuutin ajan. Käytä niin vähän vettä kuin mahdollista. 
 3. Lisää keittämisen loppuvaiheessa veden joukkoon nokare voita ja ripaus sokeria. 
 4. Mausta parsa esimerkiksi sitruunamehulla ja voilla tai nauti hollandaisekastikkeen kera. 

Katso videolta Harri Syrjäsen parsavinkit:

5:39

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja