Virhe, joka voi pilata koko annoksen: Milloin suola pitää oikeasti lisätä ruokaan?

kokki
Lihaan suola tulee lisätä heti alussa, vihanneksia paistaessa aivan lopussa. Shutterstock

Suola on loistava aineosa, joka tuo ruoan maut esiin ja voi muuttaa sen melkein kokonaan. Täysin yhdentekevää ei kuitenkaan ole se, milloin suolan lisää ruokaan.

Ruoan suolaamisessa suurimman haasteen tuo suolan oikea määrä. Liian suolainen ruoka ei maistu enää hyvältä, suolaton ruoka taas on usein mautonta. Jos määrästä on epävarma, kannattaakin suolaa lisätä reseptin mukainen määrä tai lisätä sitä pikkuhiljaa samalla maistellen.

Vaikka määrä olisikin oikea, voi myös väärään aikaan lisätty suola pilata ruoan. Silloin suola ei välttämättä sekoitu kunnolla ruokaan, ja pahimmillaan suolan maistaa annoksessa paikoitelleen. Yhtä tiettyä aikaa lisätä suola ei kuitenkaan ole, vaan aika riippuu hyvin paljon valmistettavasta ruoasta.

Liha

Liharuokia tehdessä suola tulisi aina lisätä alussa. Kun raaka liha paistuu pannulla, uunissa tai grillissä sen solut alkavat supistua, jolloin makujen imeytyminen muuttuu paljon vaikeammaksi. Maukkaimman lopputuloksen saavuttamiseksi suola sekä pippuri ja muut kuivat mausteet tulisikin lisätä lihaan mieluiten jo ennen paistamisen aloittamista.

Keitot

Tärkeintä on, että suola imeytyy ruokaan tasaisesti. Suola imeytyy nesteisiin hyvin, joten keitoihin suolan voi lisätä niin myöhään kuin itse haluaa. Suolan lisäämisen jälkeen sekoita hyvin.

Riisi ja pasta

Riisiä ja pastaa keittäessä suola tulisi lisätä heti keitinveteen. Suolan lisääminen myöhemmin ei millään saa yhtä maukasta lopputulosta aikaiseksi. Pastan ja riisin tärkkelys nimittäin laajentuu keittyessään, jolloin se imee itseensä myös osan keitinvedestä ja siinä olevasta suolasta. Suolan lisääminen alussa on ainoa tapa saada tasaisesti maustunut pasta tai riisi aikaiseksi.

Vihannekset

Vihanneksia ruskistaessa suola tulisi laittaa sekaan aivan paistamisen lopussa. Paistetut kasvikset saavat näin rapean pinnan: suola imee vihanneksista kosteutta, joten sen lisääminen alussa voi saada aikaan vain märkiä ja sitkeitä palasia. Vinkki toimii erityisesti paljon nestettä sisältäviin vihanneksiin kuten tomaatteihin ja sieniin.

Myös rapean lopputuloksen takaamiseksi sipuleihin kannattaa lisätä suola vasta lopussa. Jos taas haluaa pehmeitä, lähikuultavia sipuleita, suola tulisi ripotella alussa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.