Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vilja, jonka kulutus kasvaa hurjaa vauhtia – tästäkö Suomi tullaan tulevaisuudessa tuntemaan: ”On nyt suuret vientimahdollisuudet”

2:03Kaupoissa kymmenittäin kauratuotteitaVideon uutisklipissä kerrotaan, kuinka kaurabuumi näkyy ruokakaupoissa.
Julkaistu 06.02.2019 14:32

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kauran kulutus Suomessa on mahdollista tuplata ja vientimäärät moninkertaistaa. Kauran kulutusta ja suomalaista kaurabisnestä onkin ryhdytty vahvistamaan uudella miljoonatutkimuksella.

Kaura on saanut terveellisten ominaisuuksiensa myötä paljon ansaittua huomiota, ja sitä käytetään Suomessa entistä monipuolisemmin innovatiivisten tuotteiden raaka-aineena. Makuja.fi uutisoi vastikään suomalaisten yritysten lanseeraavan kilpaa markkinoille uusia kauratuotteita. 

Suomessa kauraa kulutetaan tällä hetkellä noin 7,3 kiloa henkilöä kohden, ja kulutus kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Sen lisäksi, että kauraa kulutetaan paljon, sitä myös tuotetaan suuria määriä; Suomi on yksi maailman suurimmista kaurantuottajamaista.

Alati kasvava kaurabuumi tarjoaa Suomelle ainutlaatuisia vientimahdollisuuksia. 

"Kauratuotteille on nyt suuret vientimahdollisuudet"

Kauratuotteiden kasvava kansainvälinen suosio antaa Suomelle mahdollisuuden nousta merkittäväksi tekijäksi globaaleilla kaura- ja kauratuotemarkkinoilla.

Tuotekehitystä kuitenkin jarruttaa se, ettei kauraerien laadun ja koostumuksen vaikutusta prosessointiin ja lopputuotteen laatuun tunneta riittävän hyvin.

Uusi OatHow-tutkimusprojekti pyrkii luomaan uutta tietoa kauraraaka-aineista uusien kaurainnovaatioiden kehittämistä varten.

kauramaitoKauratuotteet kiinnostavat myös maailmalla.

– Kuluttajat toivovat uusia lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita korvaavia vaihtoehtoja, joten Suomen elintarviketeollisuuden korkeatasoisille kauratuotteille on nyt suuret vientimahdollisuudet, toteaa projektin koordinaattori Emilia Nordlund VTT:ltä.

Suomessa viljellään lukuisia kauralajikkeita, ja lajikkeen lisäksi kauran laatuominaisuuksiin vaikuttavat satokauden kasvuolosuhteet. Kauraerien laatuvaihtelu aiheuttaa ongelmia teollisuudessa, kun ei tiedetä, miten tuotantoprosesseja tulisi säätää raaka-aineen laadun mukaisesti: taikina tarttuu kattiloihin, syntyy turhaa jätettä eikä lopputuotekaan välttämättä vastaa kuluttajien toiveita.

Projekti keskittyy erityisesti löytämään yhteyksiä kauran prosessointilaadun ja kauramateriaalista mitattavien ominaisuuksien välillä.

LUE MYÖS: Tattijäätelö on suomalaisyrityksen uusin vientiherkku – metsäiset maut herättäneet kiinnostusta aina Japania myöten

VTT:n koordinoima OatHow-hanke toteutetaan vuosina 2019–2020 osana Business Finlandin Food From Finland 2.0 -rahoitusohjelmaa ja sen kokonaisbudjetti yltää 2 miljoonaan euroon.

Lähde: VTT

Lisää aiheesta:

Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottoriFazerilta huikea keksintö – ennennäkemätön leipäpussi: "Aluksi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa"Lehmänmaidon kulutus laskussa – kauratuotteiden myyntikäyrä menee vauhdilla ylöspäinSuomalaisyritykset lanseeraavat kilpaa uusia kauratuotteita: ”En puhuisi kaurabuumista vaan globaalista megatrendistä” Hittituotteesta jo pulaa maailmallakin: Suomessa viljellään liian vähän luomukauraaVillitys haastaa proteiinimarkkinat: Kotimainen keksintö korvaa lihan kauralla
ViljatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viljat
  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 16.08.202415:57
    Maatalous

    Kaurasadosta tulossa keskimääräistä suurempi – valtavilja vaihtumassa

  • 22.03.202406:00
    Ukrainan sota

    Von der Leyen ehdottaa tuontitulleja venäläiselle ja valkovenäläiselle viljalle

  • 21.09.202308:56
    Maatalous

    Ruoaksi ja juomaksi kelpaava vilja voi käydä vähiin

  • 12.12.202210:00
    Huoltovarmuuskeskus

    Maailman turvallisuustilanne huolettaa – Huoltovarmuuskeskus kasvattaa Suomen varastoviljan määrää