”Viikon eväät kertaheitolla” – Hannan nerokas lasagne on hyvää ja superhalpaa

Lasagne
Shutterstock

Ruotsalainen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmark vinkkaa uutuuskirjassaan, miten kokataan erityisen edullisia, mutta samaan aikaan ravitsevia ruokia. Hannan mukaan yksi erityisen hyvä tapa säästää ruoassa on suosia töissä eväitä. 

Kerroimme maanantaina ruotsalaisen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmarkin Annos eurolla -uutuskirjasta (WSOY 2019), johon on koottu täysipainoisia, noin euron annokselta maksavia kasvisruokia. 

Hanna on intohimoinen saituri ja pitänyt edullisiin ja terveellisiin annoksiin keskittyvää Portionen under tian -blogiaan vuodesta 2015.

Eväät mukaan töihin!

Uutuuskirjassaan Hanna jakaa yhden oleellisen ruokavinkin, jonka avulla voi hänen laskujensa mukaan säästää jopa yli 1300 euroa vuodessa.

– Yksi parhaista "stay cheap" -vinkeistäni on tietenkin eväät. Ei varmasti tule yllätyksenä, että säästät rahaa ottamalla eväät mukaan töihin, kouluun tai mihin menetkin. Mutta oletko laskenut kuinka paljon? Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa, Hanna kirjoittaa.

Hanna Olvenmarkin Portionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla jaetaan vinkkejä ruiosta, joiden annoshinta on enintään 10 kruunua eli 1 euron. Nyt Hanna on julkaissut aiheesta myös kirjan (WSOY 2019).


Hanna vertailee kirjassaan kotitekoisen ja ostetun lounaan hintoja. Jos esimerkiksi päivittäinen työpaikkalounas maksaa 8 euroa ja eväät vain 2 euroa annokselta, voi vuodessa kertyä säästöjä yli 1300 euroa.

Yksi Hannan kirjan eväsvinkkiruoista on herkullinen pannulasagne.

– Haluatko tehdä ison satsin lasagnea ja hoitaa viikot eväät kertaheitolla? Tee lasagne uunipannuun tai suoraan lasisiin eväsrasioihin. Niin tai näin, tämä lasagne sopii loistavasti evääksi.

Hannan uunipannulasagne

Tästä lasagnereseptistä tulee noin 8 annosta. Jos haluat lasagnesta vegaanisen, korva ranskankerma kaurakermalla ja juusto vegaanisella juustolla.

Lasagneen voi toki lisätä jauhelihaakin, mutta silloin annoksen hinta ei jää niin edulliseksi kuin Hannan reseptissä. 

Tomaattikastike:

2 keltasipulia
öljyä paistamiseen
3 dl kuivattuja punaisia linssejä
2 tlk tomaattimurskaa (yht. 800g)
6 dl vettä
3 porkkanaa
2 kasvisliemikuutioita
2 rkl tomaattipyreetä

2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl kuivattuja yrttejä (oreganoa, timjamia, basilikaa)
suolaa ja mustapippuria

Juustokastike:

5 dl ranskankermaa
2 dl juustoraastetta

Lisäksi:

öljyä sivelyyn
1 pkt (500 g) lasagnelevyjä

1. Tee tomaattikastike: Kuori keltasipulit ja silppua ne hienoksi. Kuullota keltasipulisilppu öljyssä kattilassa. Huuhtele linssit ja kumoa ne kattilaan. Kaada joukkoon tomaattimurska ja vesi.

2. Huuhtele ja raasta porkkanat ja lisää raaste kattilaan. Lisää joukkoon kasvisliemikuutiot ja tomaattipyree ja anna hautua kannen alla keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

3. Kun tomaattikastike on hautunut, laimenna sitä tarvittaessa vedellä. Kastikkeen tulee olla sakeahkoa. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne joukkoon. Mausta kuivatuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla.

4. Tee juustokastike: Kuumenna ranskankerma kattilassa ja sekoita joukkoon juustoraaste, mutta säästä hieman pinnalle ripoteltavaksi. Anna kastikkeen lämmetä sen verran, että juusto sulaa, kastike ei saa kuitenkaan kiehua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

5. Sivele uunipannu öljyllä ja levitä pohjalle kerros tomaattikastiketta. Laita päälle kerros lasagnelevyjä, kerros tomaattikastiketta ja kerros juustokastiketta. Jatka näin, kunnes olet käyttänyt kaikki lasagnelevyt. Laita päällimmäiseksi kerros juustokastiketta ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste.

6. Paista lasagnea uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

***

Testaa myös supersuositu Lyonin kana:

Lyonin kana – näin valmistuu ylistetty kanaruoka 2:08

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat