Hanna kyllästyi harhaluuloon terveellisestä ruoasta ja keksi, miten ruoka-annoksia saa eurolla

Pestopasta hernepesto herneet pesto pasta
Hernepestopasta on yksi Hannan kirjan helpoista resepteistä. Kuvituskuva. Shutterstock

Hyvää ja tervellistä ruokaa halvalla? Se on mahdollista, lupaa ruotsalainen ravitsemusterapeutti ja bloggaaja Hanna Olvenmark. 

Ruotsalainen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmark on intohimoinen saituri. Hanna on pitänyt edullisiin ja terveellisiin annoksiin keskittyvää Portionen under tian -blogiaan vuodesta 2015.

Hannan filosofian mukaan terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista. Niinpä hän päätti julkaista Annos eurolla -keittokirjan (WSOY 2019), johon on koottu täysipainoisia, noin euron annokselta maksavia kasvisruokia.

Idea blogiin ja kirjaan lähti siitä, kun ravitsemusterapeuttina työskentelevä Hanna sai jatkuvasti kuulla asiakkailtaan, ettei heillä ole varaa syödä terveellistä ruokaa.

Terveellinen ruoka ei ole kallista

Hanna Olvenmarkin Portionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla jaetaan vinkkejä ruiosta, joiden annoshinta on enintään 10 kruunua eli 1 euron. Nyt Hanna on julkaissut aiheesta myös kirjan (WSOY 2019).


Hannan mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan mielikuvamme terveellisestä ruoasta on vääristynyt. Terveellisen ruoan ei tarvitse tarkoittaa trendikkäitä 10 euron kulhoruokia tai kalliita superfood-jauheita. Pienellä suunnittelulla ja kasvisruokaa suosimalla terveellinen ruoka voi olla todella halpaa.

– Aion olla rehellinen. Olen lopen kyllästynyt terveellisestä ruoasta luotuun mielikuvaan. Aivan kuin terveellisestä ruoasta voisivat nauttia vain ne, joilla on aikaa, viitseliäisyyttä ja rahaa, Hanna toteaa kirjassaan.

Myös pikaruoan edullisuus on Hannan mukaan harhaluulo. Vaikka monet snacksit ja pikaruoat maksavatkin vähän, ne eivät kuitenkaan ole hintansa arvoisia. Ne ovat "ruokaa", jota emme tarvitse.

– Silti halvasta ja epäterveellisest äon tullut miltei synonyymeja. Sen asian haluan muutta. On nimittäin valtavasti hyvää ruokaa, joka on sekä terveellistä että halpaa, Hanna muistuttaa.

Hannan Portionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla vierailee päivittäin tuhansia kävijöitä. Hanna saa usein kommentteja ihmisiltä, jotka kertovat, miten heidän arjestaan on tullut yksinkertaisempaa ja maukkaampaa blogin vinkkien avulla. Rahaa on myös jäänyt enemmän säästöön.

– Ja koska ruoasta saa halpaa ja fiksua valmistamalla sen kasviksista, tulee samalla syötyä usein kasvisruokaa.

Hannan hernepestopasta on "pikaruokien ykkönen!"

Hannan kirjasta löytyy monipuolisesti arkiruokareseptejä aina helpoista keitoista, padoista ja pastoista kasvispihveihin ja lasagneen. Yksi Hannan kirjasta löytyvistä resepteistä on helppo hernepestopasta. Ruoka valmistuu kätevästi pakasteherneistä. 

– Tämä on pikaruokien ykkönen! Se sopii loistavasti päiviin, jolloin aikaa ruoanlaittoon ei juuri ole, mutta nälkä kurnii ja tekee mieli jotain oikein hyvää. Pidä pakastimessa pussillista herneitä, niin sinun ei enää koskaan tarvitse ostaa noutoruokaa, Hanna toteaa pastastaan.

***

Testaa myös herne-avokadohummus:


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja