Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hannan yksinkertaisella lounaskikalla voit säästää jopa yli 2600 euroa: "Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa"

Suunnittele viikon ruokalista huolella ja ota eväät töihin – voit säästää sievoisen summan rahaa!
Suunnittele viikon ruokalista huolella ja ota eväät töihin – voit säästää sievoisen summan rahaa!Shuttestock
Julkaistu 13.01.2020 12:41

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä sinä syöt yleensä lounaaksi? Lounasruokailuun voi upota vuositasolla yllättävän suuri summa, jos ateriansa nauttii aina esimerkiksi työpaikkaruokalassa. Ruotsalainen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmark vinkkaa simppelin ratkaisun lounaskuluissa säästämiseen. 

Kerroimme maanantaina ruotsalaisen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmarkin Annos eurolla -uutuskirjasta (WSOY 2019), johon on koottu täysipainoisia, noin euron annokselta maksavia kasvisruokia. 

Hanna on intohimoinen saituri ja pitänyt edullisiin ja terveellisiin annoksiin keskittyvää Portionen under tian -blogiaan vuodesta 2015.

"Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa"

Uutuuskirjassaan Hanna jakaa yhden oleellisen ruokavinkin, jonka avulla voi hänen laskujensa mukaan säästää jopa yli 1300 euroa vuodessa.

– Yksi parhaista "stay cheap" -vinkeistäni on tietenkin eväät. Ei varmasti tule yllätyksenä, että säästät rahaa ottamalla eväät mukaan töihin, kouluun tai mihin menetkin. Mutta oletko laskenut kuinka paljon? Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa, Hanna kirjoittaa.

Hanna Olvenmarkin Portionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla jaetaan vinkkejä ruiosta, joiden annoshinta on enintään 10 kruunua eli 1 euron. Nyt Hanna on julkaissut aiheesta myös kirjan (WSOY 2019).

Annos eurolla kirja

Hanna vertailee kirjassaan kotitekoisen ja ostetun lounaan hintoja. Jos esimerkiksi päivittäinen työpaikkalounas maksaa 8 euroa ja eväät vain 2 euroa annokselta, voi vuodessa kertyä säästöjä yli 1300 euroa. Jos venytät penniä tätäkin enemmän, eli onnistut tekemään euron päivittäisiä eväsannoksia, säästät yli 1500 euroa. Jos päivittäisen ravintolalounaasi hinta on tätäkin kalliimpi, esimerkiksi keskimäärin 13 euroa, säästöä kertyy euron eväisiin verrattuna yli 2600 euroa vuodessa. Hanna on laskenut summan keskimääräisen vuosittaisen 220 työpäivän mukaan.

– Toki joskus voi olla aivan perusteltua käydä ulkona lounaalla. Tarkoitan vain, että kannattaa miettiä, onko sinulle tärkeää syödä lounasta ulkona vai onko se vain juurtunut tapa, josta voit hyvin luopua. Jälkimmäisessä tapauksessa voisit ottaa tavaksi tehdä töihin eväät. 

Tee pakastimeen "hätävaraeväitä"

Sen lisäksi, että eväät ottamalla säästää rahaa, voi asiasta olla Hannan mukaan muutakin hyötyä: eväiden syöminen voi säästää myös aikaa, sillä vältyt tällöin lounasravintolan etsimiseltä, jonottamiselta ja ehkä jopa ruoan odottamiselta. 

– Eväiden lämmittäminen käy nopeasti, ja päätös ruoasta on jo tehty. Kun otat eväät töihin, lounastauolla voi jäädä aikaa treenaamiseen, asioiden hoitamiseen tai muuhun tärkeään, Hanna perustelee.

Hanna suosittelee pitämään pakastimessa "hätävaraeväitä" niitä päiviä vrten, kun et ehdi, jaksa tai viitsi laittaa ruoka. Merkitse rasioihin aina sisältö ja valmistuspäivä. 

Katso resepti: Hannan hernepestopasta – superhelppo pasta, joka maksaa alle euron annokselta

Lähde:  Hanna Olvenmark, Annos eurolla (Portionen under tian, WSOY 2019)

Juttua muokattu 13.1.2020: Korjattu tekstiin, että yli 2600 euron säästöt muodostuvat, jos syö 13 euron ravintolalounaan sijaan euron eväät vuoden jokaisena työpäivänä (220 työpäivää).

***

Testaa myös herne-avokadohummus:

4:06Herne-avokadohummus

Lisää aiheesta:

Tämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"Ruokatoimittaja kehitti helpon systeemin – ei ole joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois vuosiinOletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaRuokaa eurolla? Tämä nainen tekee kerralla koko viikon satsin sapuskaa minibudjetilla – herää vain yksi epäilysHalpaa ruokaa: Tässä kolme edullista, mutta hyvää arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaHanna kyllästyi harhaluuloon terveellisestä ruoasta ja keksi, miten ruoka-annoksia saa eurolla
RuokaSäästäminenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:22
    Leivonta

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • Eilen09:47
    Kasvikset

    Ruokakaupasta voi nyt löytää todella hämmentävän kasviksen

  • 18.10.09:43
    Uutisohjelmien aiheet

    Tiesitkö tätä karjalanpiirakoista?

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 17.10.07:55
    Ruokalähettipalvelut

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"