Hannan yksinkertaisella lounaskikalla voit säästää jopa yli 2600 euroa: "Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa"

lounas eväät eväsrasia
Suunnittele viikon ruokalista huolella ja ota eväät töihin – voit säästää sievoisen summan rahaa! Shuttestock

Mitä sinä syöt yleensä lounaaksi? Lounasruokailuun voi upota vuositasolla yllättävän suuri summa, jos ateriansa nauttii aina esimerkiksi työpaikkaruokalassa. Ruotsalainen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmark vinkkaa simppelin ratkaisun lounaskuluissa säästämiseen. 

Kerroimme maanantaina ruotsalaisen ravitsemusterapeutti Hanna Olvenmarkin Annos eurolla -uutuskirjasta (WSOY 2019), johon on koottu täysipainoisia, noin euron annokselta maksavia kasvisruokia. 

Hanna on intohimoinen saituri ja pitänyt edullisiin ja terveellisiin annoksiin keskittyvää Portionen under tian -blogiaan vuodesta 2015.

"Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa"

Uutuuskirjassaan Hanna jakaa yhden oleellisen ruokavinkin, jonka avulla voi hänen laskujensa mukaan säästää jopa yli 1300 euroa vuodessa.

– Yksi parhaista "stay cheap" -vinkeistäni on tietenkin eväät. Ei varmasti tule yllätyksenä, että säästät rahaa ottamalla eväät mukaan töihin, kouluun tai mihin menetkin. Mutta oletko laskenut kuinka paljon? Siitä kertyy nimittäin sievoinen summa, Hanna kirjoittaa.

Hanna Olvenmarkin Portionen under tian (Annos eurolla) -sivustolla jaetaan vinkkejä ruiosta, joiden annoshinta on enintään 10 kruunua eli 1 euron. Nyt Hanna on julkaissut aiheesta myös kirjan (WSOY 2019).


Hanna vertailee kirjassaan kotitekoisen ja ostetun lounaan hintoja. Jos esimerkiksi päivittäinen työpaikkalounas maksaa 8 euroa ja eväät vain 2 euroa annokselta, voi vuodessa kertyä säästöjä yli 1300 euroa. Jos venytät penniä tätäkin enemmän, eli onnistut tekemään euron päivittäisiä eväsannoksia, säästät yli 1500 euroa. Jos päivittäisen ravintolalounaasi hinta on tätäkin kalliimpi, esimerkiksi keskimäärin 13 euroa, säästöä kertyy euron eväisiin verrattuna yli 2600 euroa vuodessa. Hanna on laskenut summan keskimääräisen vuosittaisen 220 työpäivän mukaan.

– Toki joskus voi olla aivan perusteltua käydä ulkona lounaalla. Tarkoitan vain, että kannattaa miettiä, onko sinulle tärkeää syödä lounasta ulkona vai onko se vain juurtunut tapa, josta voit hyvin luopua. Jälkimmäisessä tapauksessa voisit ottaa tavaksi tehdä töihin eväät. 

Tee pakastimeen "hätävaraeväitä"

Sen lisäksi, että eväät ottamalla säästää rahaa, voi asiasta olla Hannan mukaan muutakin hyötyä: eväiden syöminen voi säästää myös aikaa, sillä vältyt tällöin lounasravintolan etsimiseltä, jonottamiselta ja ehkä jopa ruoan odottamiselta. 

– Eväiden lämmittäminen käy nopeasti, ja päätös ruoasta on jo tehty. Kun otat eväät töihin, lounastauolla voi jäädä aikaa treenaamiseen, asioiden hoitamiseen tai muuhun tärkeään, Hanna perustelee.

Hanna suosittelee pitämään pakastimessa "hätävaraeväitä" niitä päiviä vrten, kun et ehdi, jaksa tai viitsi laittaa ruoka. Merkitse rasioihin aina sisältö ja valmistuspäivä. 

Juttua muokattu 13.1.2020:Korjattu tekstiin, että yli 2600 euron säästöt muodostuvat, jos syö 13 euron ravintolalounaan sijaan euron eväät vuoden jokaisena työpäivänä (220 työpäivää).

***

Testaa myös herne-avokadohummus:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja