Viekö tatuoitu kokki sinunkin ruokahalusi? Tatuoinnit ja lävistykset ällöttävät suomalaisia ravintola-asiakkaita

tatuoitu leoipuri
Tatuoinnit ovat ravintola-alalla laillisia, mutta ehkä asiakkaan luotaantyöntäviä. Kuvituskuva. Shutterstock

Valitut Palat ja brittiläinen Wyman & Dillon -tutkimuslaitos tutkivat liki kahdentuhannen suomalaisten arvoja ja asenteita.

”Tiukkapipot ja vapaamieliset” -otsikolla tehdystä kyselystä käy ilmi, että jopa 60 prosenttia suomalaisista suhtautuu kielteisesti ravintolahenkilökunnan tatuointeihin sekä lävistyksiin.

Ikä ja sukupuoli näkyvät vastauksissa. Kaikista kielteisemmin kehotaiteeseen suhtautuivat yli 50-vuotiaat ja miehet. Naisistakin tosin yli puolet oli sitä mieltä, etteivät tatuoinnit ja lävistykset sovi ruoka-alalle. Myös alle viisikymppisistä 40 prosenttia oli tätä mieltä.

Moni koki, että tatuoinnit ja lävistykset heikentävät ravintoateriaa nauttivat henkilön ruokahalua.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan pakkaamattomia sekä helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä saa olla tatuointi, kunhan iho on sen alueella on ehjä. Tatuointeja ei ole elintarviketyöntekijöiltä siis hygieniasyistä kielletty, eikä niitä tarvitse myöskään peittää.

Hygieniariskin aiheuttavat sen sijaan lävistykset, jotka elintarvikelainsäädäntö elintarviketyöntekijöiltä kieltää niiltä alueilta, joita työvaatetus ei peitä.

Eniten allergioihin uskovat lapsiperheet

Tonton-trendi on ilmeisesti saanut suomalaiset epäluuloisiksi oikeita allergioita kohtaan. Kun joka toista tuntuu leipä pierettävän, oikeaa keliaakikkoa on vaikeampi ottaa todesta. Joka viides suomalainen uskookin ruoka-aineallergioissa olevan kyse luulosairaudesta.

Allergioiden epäily vaihteli kuitenkin paljon iän, sukupuolen ja talouden mukaan. Yli viisikymppisistä 22 prosenttia uskoi allergioita enemmän luulosairauteen, kun taas alle viisikymppisissä luku on 12 prosenttia.

Miehet pitävät naisia todennäköisempänä, että ruoka-aineiden välttely johtuu enemmän mielestä kuin kehosta. Kaikista vankimmin allergioiden todellisuuteen uskoivat lapsiperheissä asuvat vastaajat, joista ainoastaan 10 prosenttia uskoo allergioiden olevan tarua.

Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä. Otos, 1896 henkilöä, on poimittu asiakasrekisteristä, johon kuuluu noin 150 000 ihmistä.

Lähteet: Valitut Palat, Evira

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat