Rautaesirippu repeili, kun McDonald's avasi Moskovassa vuonna 1990 – "Sellaista jonoa en ole ikinä nähnyt" – 850 ravintolan lähtö Venäjältä nyt on enemmän kuin symbolista

McDonalds Venäjä
Tältä näytti Moskovan McDonald'sin edustalla ravintolan 15-vuotisjuhlissa vuonna 2005. AFP / Lehtikuva

Useat länsimaiset yritykset ovat Ukrainan sodan alettua lopettaneet toimintonsa Venäjällä. McDonald'sin lähtö voi olla viimeinen isku venäläiskansalle.

Sadat ihmiset jonottivat pääsyä Venäjän ensimmäiseen McDonald'siin avajaisissa vuonna 1990. BBC:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Steve Rosenberg oli tuolloin hampurilaisjonossa. Hän tiivisti yhteen twiittiin, kuinka symbolisesti merkittävä muutos ravintoloiden avaaminen oli – kuten myös maanantain päätös sulkea maan 850 ravintolaa.

– Kun Moskova avasi ensimmäisen McDonald'sinsa, rautaesiriput olivat murenemassa ja Venäjä lähestyi länttä, Rosenberg kirjoitti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

MTV Uutisten uutispäällikkö Krista Rastamo asui lukioikäisenä perheensä kanssa Moskovassa, kun ensimmäinen McDonald's avasi.

– Se oli mielettömän iso tapahtuma, ruuhka oli aivan valtava, sellaista jonoa en ole ikinä nähnyt. Meidät länsimaalaiset päästettiin jonon ohi, ja ostimme hulluna kaikenlaista, Rastamo kertoo.

McDonald'sin lisäksi toimintojensa lopettamisesta Venäjällä ilmoittivat maanantaina myös Coca-Cola sekä Starbucks. Kaikkia edellä mainittuja yrityksiä oli uhattu lukuisilla boikoteilla sosiaalisessa mediassa Venäjällä toimimisen takia.

Katso: Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita

Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita 2:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.