Verottaja iskee nyt ravintoloihin: Pizza- ja kebab-paikkojen pimeät puuhat syyniin

Kebab-ravintola kebab
Verohallinto tehovalvoo nyt erityisesti kebab- ja pizzaravintoloita. Shutterstock

Verottaja tarkkailee kevään aikana erityisesti pizza- ja kebabravintoloita.

Verohallinto tiedottaa aloittavansa kevään aikana satojen ruokaravintoloiden verovalvonnan. Pääosin verotarkastuksia ja muita valvontatoimia tehdään pieniin ja keskisuuriin pizza- ja kebabravintoloihin.

Näin valvottavat ravintolat valitaan

Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsin mukaan valvottavat kohteet valitaan riskianalyysin perusteella. Verohallinto uutisoi aiemmin, että viidessä vuodessa ravintola-alalla on jäänyt maksamatta veroja 19,5 miljoonaa euron edestä

Valsi kuitenkin haluaa painottaa, että valtaosa ravintolayrittäjistä toimii rehellisesti oikein. Verottajan haaviin yritetään kuitenkin nyt napata ne yritykset, joilta verot jäävät maksamatta.

Verohallinnossa muun muassa verrataan eri maksunvälittäjiltä saatuja tietoja niihin myyntilukuihin, jotka ravintola on ilmoittanut hallinnolle.

− Verotarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista. Olemme käyneet läpi myös kuluttajilta meille tulleita ilmiantoja ja huomioimme myös ne kohdevalinnassa, Valsi kertoo tiedotteessa.

"Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja..."

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Verohallinto tehovalvoo ravintoloita. Vuonna 2015−2016 toteutetun valvonnan ansiosta pantiin veroja maksuun peräti 14,5 miljoonan euron edestä. Tuolloin valvonta kohdistui erityisesti anniskeluravintoloihin.

Verohallinnon selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Apulaisjohtaja Valsin mukaan ravintola-alalla on paljon harmaata taloutta.

− Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja ja työnantajamaksujen laiminlyöntiä, Valsi luettelee. 

Valsi muistuttaa, että vakavat väärinkäytökset, kuten ihmiskauppa, vaativat useamman viranomaisen toimia.

Katso myös: Halpa vs. kallis -makutestissä pakastepizzat

Testissä kaupan pakastepizzat – mozzarellapizzojen joukosta löytyi kaksi selvää suosikkia ja selkeä inhokki: ”Maistuu ihan pakastimelta” 7:29
Mikä on pakastealtaan paras mozzarellapizza?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.