Venäläisen Bogdanin takuuvarmat vinkit: Näin suomalainenkin voi välttää krapulan!

krapulainen äijä
Tasoittavan sijaan krapulaa kannattaa parantaa maustekurkkujen liemellä. Kuvituskuva. Shutterstock

Madventuresista tuttu parivaljakko oppi venäläisiltä ryyppymestareilta, että syöminen juomisen yhteydessä on keveämmän krapulan A ja O.

Riku Rantala ja Tuomas "Tunna" Milonoff oppivat Venäjällä matkatessaan oikeaoppisen ryyppäämisen salat. Rajanaapuriveikot kun pystyvät helposti juomaan pullollisen vodkaa ilman näkyvää humalaa – ja mikä tärkeintä, ilman lamauttavaa krapulaa. 

Kirjassaan Mad Spirit – Täydellisen juhlimisen opas (Johnny Kniga, 2017), reissumiehet paljastavat, mitä venäläisten juhla-ammattilaisten niksejä suomalaistenkin olisi hyvä opetella kangistavaa kohmeloa karttaakseen. Vinkit on antanut kaksikon tulkkina ja neuvonantajan toiminut Bogdan

Syö ennen juhlimista

Krapulaa välttelevän olisi hyvä nauttia huikopalaa ennen pulloon tarttumista. Parhaiten asian ajaa muutama keitetty peruna ja pari raakaa kananmunaa huuhdeltuna alas kahdella ruokalusikallisella oliiviöljyä. 

Jos kolmesta pitää valita yksi, kannattaa tarttua kananmunaan. Sen sisältämä kysteiini torjuu alkoholin palamistuotteen, myrkyllisen asetaldehydin vaikutusta. 

Pidä kiinni juomalinjastasi ja muista syödä

Väkeviin siirtymisen jälkeen miedompiin alkoholijuomiin ei kannata enää juhlissa palata. Varsinkaan mihinkään kuplivaan ei kannata koskea, sillä tällöin alkoholi imeytyy nopeammin verenkiertoon. Vodkan siemailun kanssa ei myöskään tule kainostella: viina imeytyy nopeammin suusta kuin vatsasta, joten suuri kulaus takaa yllättäen tolkullisemman humalan. 

Syömistä on järkevä jatkaa ryyppäämisen ohella, ja nauttia jokaisen vodkan jälkeen zakuskaa eli pientä, rasvaista ja suolaista purtavaa. Jos sattuu juhlimaan baarissa, jossa syötävää ei ole saatavilla, kannattaa reissulle pakata mukaan vaikka raakasuklaata tai tilata tiskiltä alkoholitonta juotavaa, kuten holiton drinkki tai kahvi.

Alkoholi poistaa nestettä, joten suola ja mineraalit auttavat nestetasapainon ylläpitämistä. Rasvaiset ruoat taas suojaavat limakalvoja ja hidastavat alkoholin imeytymistä. Lisäksi esimerkiksi lohessa on maksaa suojaavaa B-vitamiinia, ja sen kyljessä tarjoillun sitruunan sisältämä C-vitamiini täydentää vesiliukoisen vitamiinin huvenneita varastoja. C-vitamiinia kannattaa tankata myös esimerkiksi puolukkamehun muodossa.

Tasoittava keskellä yötä, aamulla kurkkulientä

Juhlien jälkeiseen aikaan kannattaa varautua ostamalla kotijääkaappiin etukäteen mahdollisimman mineraalipitoista vissyä nesteytykseen sekä yksi olut. Jälkimmäinen toimii yöllisenä, ei aamuisena, tasoittavana. Hoiperrellessaan tokkuraiselle vessareissulle tulisikin takaisin pehkuihin painuessa muistaa kurvata jääkaapin kautta ja kulauttaa pieni olut kitaansa. Nuppi kiittää aamulla.

Jos näistä huolimatta krapula iskee, kannattaa aamusnapsiksi nauttia lasillinen hyvälaatuisten maustekurkkujen lientä. Jyty paukku palauttaa kehoon sen menettämät elektrolyytit ja kivennäisaineet.

Lähde: Mad Spirit – Täydellisen juhlimisen opas (Johnny Kniga, 2017)

***

Kaikki krapulasta 7:49

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat