Vapise briossi! Uusi hampurilaissämpylä valloittaa Suomen: "Sitä on odotettu"

Soft_Bun_Tuplapihvi (002)
Perunasämpylä valloittaa nyt Suomen. Vaasan

Suomen burgeritrendeissä on havaittavissa sämpylävillitys: kauppojen hampurilaissämpylävalikoimat kasvavat hurjaa vauhtia ja nyt kuhistaan uudesta tulokkaasta.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tällä viikolla Suomen vallanneesta hampurilaistyylistä. Litistettyyn, paistopinnaltaan täydelliseen jauhelihapihviin perustuvat smash burgerit ovat pikku hiljaa raivaamassa tietään koko kansan tietoisuuteen.

Social Burger Jointin Mika "Pikkis" Tuomosen mukaan smash burgerin ydin on sen pihvi.

– Smashissa myydään sitä paistopintaa. Kun tarpeeksi rasvainen naudanjauheliha paistetaan tarpeeksi kuumalla pannulla, pihvin pinnassa tapahtuu maillard-reaktio eli se karamellisoituu. Smash-pihvi on tosi ohut, mutta sen mehukkuus säilyy, kun pihvin valmistaa oikein. 

Muistatko vielä ajan, kun kaupasta sai vain yhtä hampurilaissämpylää?

Pihvitrendien kanssa käsi kädessä kulkevat myös sämpylätrendit. Sekä Burger Lovers Finland -yhteisön perustaja Antti Suikkari että Social Burger Jointin Mika "Pikkis" Tuomonen muistelevat aikaa, kun kaupasta sai ostettua vain yhtä tai korkeintaan muutamaa hampurilaissämpylää.

– Ne Sam-sämpylät olivat sellaisia, että murenivat kosketuksesta, Suikkari kuvailee.

– Kaupoissa oli pari sämpylää ja tukuistakin sai aika heikkotasoisia sämpylöitä, Tuomonen muistelee. 

Nyt asian laita on toinen. Viimeisten vuosien aikana suomalaisten ruokakauppojen hampurilaissämpylävalikoimat ovat suorastaan räjähtäneet. Nykyään esimerkiksi burgereihin tarkoitettuja briossisämpylöitä myydään isojen leipomoiden valmistamina kaupoissa ja jopa Lidlin paistopisteellä. 

Pehmeä perunasämpylä on seuraava hitti

Suositun briossin rinnalle on nyt nousemassa uusi hampurilaissämpylä. Burger Lovers Finlandin Antti Suikkari uskoo pehmeän burgerisämpylän nousuun.

– Kyllä seuraava hitti on tuo perunasämpylä, joka saapuu vihdoin Suomeen. Sitä on odotettu, Suikkari sanoo.

Perunasämpylän nimi on ehkä hieman harjaanjohtava, sillä sämpylän pääraaka-aine ei suinkaan ole peruna, eikä se maistu perunalta. Perunaa kuitenkin lisätään taikinaan tuomaan kuohkeutta.

– Potato bun, eli perunasämpylä, pehmenee todella nopeasti, kun saa lämpöä. Briossi on raskaampi sämpylä. Mutta kummallekin on kyllä oma paikkansa. 

Suikkarin mukaan pehmeä perunasämpylä sopii erityisesti smash burgerin rakentamiseen. 

– Sämpylän rakenne on lähes vaahtokarkkimainen. Peruna tuo siihen myös tietyn sitkon. Sämpylä menee mukavasti kasaan, mutta pysyy kuitenkin kasassa. Sämpylä pitää muistaa lämmittää, jotta sen ominaisuudet pääsevät esiin. 

Suomalainen toimija lähtee mukaan perunasämpylävillitykseen

Jo aiemmin joistain ruokakaupoista ja tukuista on voinut ostaa amerikkalaista Martin's-brändin Potato roll -perunasämpylää, joka on burgeripiireissä kulttimaineessa.

Nyt oman perunasämpylänsä lanseeraa myös suomalainen toimija, Vaasan leipomot. Vaasanin mukaan uusi soft bun -sämpylä on briossiin verrattuna pumpulimaisen pehmeä ja ulkonäöltään hieman jopa rutussa.

– Uskon hampurilaisten ammattilaisilta ja valveutuneilta harrastajilta saamamme palautteen perusteella, etä perunasämpylästä tulee kaupan burgerisämpylävalikoiman uusi lippulaivatuote kotikeittiöiden nautiskelijoille, sanoo Vaasanin Street Food -tuoteryhmäpäällikkö Minna Lamberg.

Myös Lamberg muistuttaa, että perunasämpylälle tyypilliset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa vasta oikeaoppisesti lämmitettäessä, eli sisäpinnoilta paahdettaessa.

– Se vaatiikin kokilta hieman perehtymistä hampurilaiskulttuuriin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja