Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vapise briossi! Uusi hampurilaissämpylä valloittaa Suomen: "Sitä on odotettu"

Perunasämpylä valloittaa nyt Suomen.
Perunasämpylä valloittaa nyt Suomen.Vaasan
Julkaistu 22.04.2021 10:18

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen burgeritrendeissä on havaittavissa sämpylävillitys: kauppojen hampurilaissämpylävalikoimat kasvavat hurjaa vauhtia ja nyt kuhistaan uudesta tulokkaasta.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tällä viikolla Suomen vallanneesta hampurilaistyylistä. Litistettyyn, paistopinnaltaan täydelliseen jauhelihapihviin perustuvat smash burgerit ovat pikku hiljaa raivaamassa tietään koko kansan tietoisuuteen.

Social Burger Jointin Mika "Pikkis" Tuomosen mukaan smash burgerin ydin on sen pihvi.

– Smashissa myydään sitä paistopintaa. Kun tarpeeksi rasvainen naudanjauheliha paistetaan tarpeeksi kuumalla pannulla, pihvin pinnassa tapahtuu maillard-reaktio eli se karamellisoituu. Smash-pihvi on tosi ohut, mutta sen mehukkuus säilyy, kun pihvin valmistaa oikein. 

Lue lisää: "Saa markettijauhelihastakin huomattavasti parempaa" – tästä burgerista povataan koko kansan hittiä Suomessa

Muistatko vielä ajan, kun kaupasta sai vain yhtä hampurilaissämpylää?

Pihvitrendien kanssa käsi kädessä kulkevat myös sämpylätrendit. Sekä Burger Lovers Finland -yhteisön perustaja Antti Suikkari että Social Burger Jointin Mika "Pikkis" Tuomonen muistelevat aikaa, kun kaupasta sai ostettua vain yhtä tai korkeintaan muutamaa hampurilaissämpylää.

– Ne Sam-sämpylät olivat sellaisia, että murenivat kosketuksesta, Suikkari kuvailee.

– Kaupoissa oli pari sämpylää ja tukuistakin sai aika heikkotasoisia sämpylöitä, Tuomonen muistelee. 

Nyt asian laita on toinen. Viimeisten vuosien aikana suomalaisten ruokakauppojen hampurilaissämpylävalikoimat ovat suorastaan räjähtäneet. Nykyään esimerkiksi burgereihin tarkoitettuja briossisämpylöitä myydään isojen leipomoiden valmistamina kaupoissa ja jopa Lidlin paistopisteellä. 

Pehmeä perunasämpylä on seuraava hitti

Suositun briossin rinnalle on nyt nousemassa uusi hampurilaissämpylä. Burger Lovers Finlandin Antti Suikkari uskoo pehmeän burgerisämpylän nousuun.

– Kyllä seuraava hitti on tuo perunasämpylä, joka saapuu vihdoin Suomeen. Sitä on odotettu, Suikkari sanoo.

Perunasämpylän nimi on ehkä hieman harjaanjohtava, sillä sämpylän pääraaka-aine ei suinkaan ole peruna, eikä se maistu perunalta. Perunaa kuitenkin lisätään taikinaan tuomaan kuohkeutta.

– Potato bun, eli perunasämpylä, pehmenee todella nopeasti, kun saa lämpöä. Briossi on raskaampi sämpylä. Mutta kummallekin on kyllä oma paikkansa. 

Suikkarin mukaan pehmeä perunasämpylä sopii erityisesti smash burgerin rakentamiseen. 

– Sämpylän rakenne on lähes vaahtokarkkimainen. Peruna tuo siihen myös tietyn sitkon. Sämpylä menee mukavasti kasaan, mutta pysyy kuitenkin kasassa. Sämpylä pitää muistaa lämmittää, jotta sen ominaisuudet pääsevät esiin. 

Suomalainen toimija lähtee mukaan perunasämpylävillitykseen

Jo aiemmin joistain ruokakaupoista ja tukuista on voinut ostaa amerikkalaista Martin's-brändin Potato roll -perunasämpylää, joka on burgeripiireissä kulttimaineessa.

Nyt oman perunasämpylänsä lanseeraa myös suomalainen toimija, Vaasan leipomot. Vaasanin mukaan uusi soft bun -sämpylä on briossiin verrattuna pumpulimaisen pehmeä ja ulkonäöltään hieman jopa rutussa.

– Uskon hampurilaisten ammattilaisilta ja valveutuneilta harrastajilta saamamme palautteen perusteella, etä perunasämpylästä tulee kaupan burgerisämpylävalikoiman uusi lippulaivatuote kotikeittiöiden nautiskelijoille, sanoo Vaasanin Street Food -tuoteryhmäpäällikkö Minna Lamberg.

Myös Lamberg muistuttaa, että perunasämpylälle tyypilliset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa vasta oikeaoppisesti lämmitettäessä, eli sisäpinnoilta paahdettaessa.

– Se vaatiikin kokilta hieman perehtymistä hampurilaiskulttuuriin.

Lue myös: Ranskalaiset airfryerissa nopeasti ja helposti: "Tämä on tärkeää, jos haluat rapeita ranskanperunoita"

Lisää aiheesta:

Tämä burgeri oli hitti jo ennen juustohampurilaista – nyt sitä saa Suomestakin: "Todellinen legenda"Jauhelihapihvistä "tummanruskeaa lihakarkkia" – Antti Suikkari paljastaa burgeripihvien supermehukkaan ykkösenAkseli Herleviltä kysytään aina, miten ruoasta saa paremman makuista – vastaus kannattaa jokaisen painaa mieleen"Saa markettijauhelihastakin huomattavasti parempaa" – tästä burgerista povataan koko kansan hittiä SuomessaSuomalaiskauppoihin tulossa ennennäkemätön sämpylä: "Ei ole aiemmin päivittäiskaupasta löytynyt"Akseli Herlevi kehitteli unelmien hampurilaisen: "Kreisi burgeri", jonka välissä on sipsejä – kokeile helppoa reseptiä kotona
HampurilainenRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hampurilainen
  • 24.7.13:59
    Ravintolat

    Suomen parhaimmistoon kuuluva burgeriravintola konkurssiin

  • 7.7.06:35
    Väkivaltarikokset

    Puukkomies uhkasi ottaa panttivankeja Rovaniemellä, jos ei saa heti hampurilaista

  • 10.6.10:49
    Ruoka

    Jonin "punainen mökki" on Suomen paras hampurilaisravintola

  • 5.6.18:46
    Ruoka

    Menneiden vuosikymmenten grilliruoasta tuli koko kansan hitti: "Kehittynyt valtavasti"

  • 22.2.09:43
    Ruoka

    Olli on ollut Mäkkärissä töissä vuodesta 1985 – kertoo nyt, miten Big Mac tehdään