Suomalaisten burgerihifistelijöiden keskuudessa on jo pidemmän aikaan kuhistu smash burgereista. Hampurilaisasiantuntijat kertovat nyt MTV:lle, mistä ilmiössä on kyse, ja miten valmistuvat täydelliset smash burgerit.
Videolla: Mika "Pikkis" Tuomonen ja Risto "Ripe" Mikkola paljastavat täydellisten smash burgereiden salaisuuden.
Onko termi smash burger jo sinulle tuttu juttu? Nämä litistettyyn, paistopinnaltaan täydelliseen jauhelihapihviin perustuvat hampurilaiset ovat pikku hiljaa raivaamassa tietään koko kansan tietoisuuteen myös Suomessa. Selvitimme burgeriasiatuntijoilta, mistä ilmiössä on kyse.
Smash burgerit ovat vanha juttu uudessa paketissa: "Mummonikin teki sitä jo"
Kun burgeriravintolan perusburgerissa pihvi on usein paksu, mehevä ja sisältä medium-kypsyinen, smash burgerissa ideana on litistää pihvi ohueksi. Burger Lovers Finland -hampurilaisyhteisön perustaja Antti Suikkari kertoo, että smash burgerit eivät ole mikään uusi keksintö
– Smash burgereita on tehty jo 1900-luvun alussa, eli se on ikään kuin se alkuperäinen hampurilainen. Sitten ne unohdettiin 50 vuodeksi, löydettiin taas uudelleen, jonka jälkeen taas unohdettiin, Suikkari kertaa burgereiden historiaa.
Yhdysvalloissa smash burgerit nousivat trendiksi 2000-luvun alkupuolella burgeriketjujen, kuten Shake Shackin toimesta. Sieltä villitys rantautui pikku hiljaa Eurooppaan ja lopulta Ruotsin kautta Suomeenkin.
– Burgerikulttuuri on Suomessa aidosti todella nuori. Katuruokabuumi vuosina 2013–2014 lähti nostamaan burgerikulttuuria ylöspäin. Ihmiset alkoivat arvostamaan hyvää burgeria ja tekijät rupesivat satsaamaan niihin. Ruotsissa ollaan tässäkin asiassa oltu meitä edellä, kertoo burgeriguru , Social Burger Joint -ketjun perustaja.
