Vältä pakastusmokat! Näin käy, jos pakastat kananmunia

Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? 0:54 Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?
KATSO MYÖS VIDEO: KATSO VIDEO: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? Marttaliiton asiantuntija vastaa.

Pidä nämä seikat mielessä, kun pakasta ruokia ja juomia.

Kuten jo aiemmin kerroimme, ruotsalainen elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham antoi Aftonbladetin ruokasivuilla vinkkejään ruokien ja juomien pakastamiseen.

Elintarvikeasiantuntijan mukaan ruoan pakastamisesta ei koskaan ole mitään vaaraa. Mitä tahansa ruokaa voi siis käytännössä pakastaa.

– Pakasta ja kokeile. Se mitä voi tapahtua on, että ruoan koostumuus voi muuttua. Keitetystä perunoista voi esimerkiksi tulla vetisiä, professori totesi.

Ruokaa pakastaessa on kuitenkin syytä pitää mielessä muutama tärkeä seikka, mikäli haluaa esimerkiksi välttyä ylimääräiseltä sotkuta.

Tarkkana nestemäisten ja tuoksuvien tuotteiden kanssa

Danielsson-Thamin mukaan kannattaa aina muistaa, että neste laajenee pakastuessaan. 

– Kananmunat sellaisenaan eivät sovi kovin hyvin pakastettaviksi. Niiden nestesisältö laajenee, kuori halkeilee ja lopputuloksena sinulla on kananmunaa ympäri pakastinta, asiantuntija muistuttaa. 

Tarkkana kannattaa olla myös voimakkaasti tuoksuvien raaka-aineiden kanssa, jotta niiden tuoksu ei leviä kaikkiin pakastimessa oleviin ruokiin. 

Esimerkiksi pilkottua sipulia saattaa joskus jäädä hieman yli.

– Käärin ne kelmuun ja laitan pakastepussissa pakastimeen. Se on niin kätevää, kun seuraavan kerran tarvitset hieman sipulia johonkin. 

Vältä pakkasenpuremat

Myös esimerkiksi mehua voi pakastaa muovipulloissa, mutta tässäkin tapauksessa kannattaa muistaa nesteen laajentuminen. Pulloja ei siis saa täyttää piripintaan. 

Elintarvikeprofessori suosittelee pakkaamaan ja suojaamaan tuotteen kuin tuotteen hyvin ennen pakastamista. Muuten ruokaan voi tulla niin sanottuja pakkasenpuremia. Ne eivät ole vaarallisia, mutta ruoka saattaa maistua tylsältä ja kuivalta. 

Lähde: Godare

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!