Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valmista itse pukinkonttiin: Terveellisempi vaihtoehto joulukonvehdeille

CocoVi
Julkaistu 09.12.2014 17:33

MTV LIFESTYLE

Millä pienellä lahjalla tänä vuonna muistaisi opettajaa? Entäpä naapureita, päiväkodin väkeä, työkavereita, tuttavia tai lähiomaisia kaukaisempaa sukua? Ongelma ratkeaa helposti, kun tuntikausien shoppailun sijaan sijoittaa puoli tuntia reippaan raakasuklaasatsin tekemiseen.

Joulunaikaan pitäisi muistaa pienin lahjoin jos vaikka ketä. Budjettiin sopivien, mutta silti riittävän henkilökohtaisten lahjojen keksiminen vie kuitenkin paitsi hermoja, myös aikaa ja rahaa. Mitäpä jos tänä jouluna toimittaisiin toisin?

Omin käsin tehty lahja on aina ostettua koskettavampi, joten itse tehdyt raakasuklaakonvehdit lämmittävät saajaa huomattavasti kaupan konvehtirasiaa tai tarpeetonta tilpehööriä enemmän.

– Raakasuklaakonvehtien tekeminen itse ei ole vaikeaa. Aikaakaan ei tarvita kuin puoli tuntia ja siitäkin suurin osa kuluu suklaan jähmettymiseen. Valmiit konvehdit kauniiseen sellofaanipakettiin ja herkullinen joululahja on valmis, vinkkaa ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja.

Kodin keittiövälineet riittävät

Raakasuklaakonvehtien tekemistä varten ei tarvitse hankkia erityisvälineistöä keittiöön. Suklaamassa syntyy tavallisessa leivonta-astiassa ja konvehdit saa jäähdytettyä muotoonsa esimerkiksi jääpalamuotteja käyttämällä.

– Sen lisäksi suklaasta voi halutessaan pyöritellä palloja, jotka sitten koristellaan esimerkiksi kookoshiutaleilla. Jos kuitenkin haluaa panostaa esillepanoon, löytyy isoista tavarataloista erimuotoisia silikonimuotteja, joista suklaa irtoaa parhaiten, Halmetoja kertoo.

Perinteistä joulusuklaata vai villimpi vaihtoehto?

Halmetoja suosittelee perinteitä vaalivalle suklaan mausteeksi tuttuja joulun makuja, kuten vaniljaa, kanelia ja kardemummaa.

– Sen lisäksi chili, muskotti, inkivääri, mulperit ja mantelit tuovat sesongin makua suklaaseen.

Jos taas haluaa perinteiden sijaan panostaa erikoisuuteen, voi suklaan maustaa Halmetojan mukaan esimerkiksi maca-jauheella.

– Maca tuo mukaan ravinteita ja erilaisen koostumuksen. Maca-konvehteja kannattaa ehkä lahjoittaa puolisolle, sillä maca-jauheen uskotaan innostavan makuuhuoneen puolella, Halmetoja myhäilee.

Lucuma-hedelmästä tehty jauhe puolestaan tuo suklaaseen hedelmäisen kermaisen maun, joka muistuttaa maitosuklaata. Pilkotut kuivahedelmät sopivat myös mainiosti suklaan maustajiksi.

– Kannattaa myös kokeilla kuivahedelmien tai vaikka pähkinöiden dippaamista suoraan suklaamassaan. Ne voi joko syödä sellaisinaan tai jähmettää suklaapaloiksi, Halmetoja neuvoo.

Vältä nämä virheet ja onnistu

Raakasuklaakonvehtien maku ja näkö saattavat jäädä tavoitteesta, jos ei muista kahta tärkeää asiaa.

– On erittäin tärkeää, että suklaamassa valmistetaan täysin kuivissa astioissa. Jos vettä pääsee massaan, eivät rasvat sekoitu kunnolla ja pakkasesta tullut valmis konvehti kuplii ikävästi pinnalta.

Seuraava sudenkuoppa liittyy makeutukseen.

– Jos resepti kehottaa makeuttamaan konvehdit hunajalla, täytyy muistaa, ettei kova hunaja sovellu suklaamassan tekoon. Se ei sekoitu massaan tasaisesti ja se tietenkin vaikuttaa makuun. Käytä konvehtien makeutukseen mieluiten kotimaista juoksevaa hunajaa, Halmetoja opastaa.

Viimeisenä riskinä on tietenkin mikäs muu kuin ylensyönti. Raakasuklaan kanssa riski on kuitenkin hieman kaupan konvehteja pienempi.

– Raakasuklaakonvehdit ovat niin ravinnerikkaita, että useimmiten niitä tulee syötyä vähemmän. Kroppa osaa kyllä kertoa, milloin herkuttelu olisi hyvä lopettaa. Liikasyönnillä aineenvaihdunnan saa toki jumiin yhtä hyvin kuin perinteisillä konvehdeillakin, Halmetoja naurahtaa.

Näin valmistat jouluiset raakasuklaakonvehdit

Jouluinen suklaa

4 dl kaakaovoita raastettuna

reilu ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä

reilu ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa

1 dl kaakaojauhetta (tai murskattuja kaakaonibsejä/kokonaisia kaakaopapuja)

reilu teelusikallinen maca-jauhetta

1 dl lucuma-jauhetta

1 dl gojimarjoja murskattuna

ripaus kanelia, neilikkaa ja inkivääriä jauheena sekä Kalaharin suolaa

Tee näin:

1) Aseta kulho lämpimään vesihauteeseen (lavuaariin tai hellalla olevaan kattilaan).

2) Laita kulhoon kaakaovoi ja kookosöljy ja anna niiden sulaa nestemäisiksi. Sekoita joukkoon hunaja.

3) Lisää kulhoon kaakaojauhe, maca-jauhe ja lucuma-jauhe ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja juoksevaa. Lisää joukkoon muut ainekset ja mausteet ja sekoita.

4) Kaada juokseva massa muotteihin.

5) Jäähdytä suklaata pakastimessa noin 20–30 minuuttia, kunnes se on kovettunut.

Suklaa säilyy jääkaapissa tai pakkasessa useita viikkoja.

LUE MYÖS:

18 uskomatonta suklaafaktaa – tiesitkö näitä?

Kaikki joulureseptit: Joulukinkku, rosolli, piparit ja laatikot

Lähde: CocoVi

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Nämä helpot välipalat voit tehdä lapselle etukäteen valmiiksi: "Nopeaa ja vaivatonta"Lapsiraati testasi: Sipsit ja karkit vaihtuivat dippikasviksiin ja vähäsokerisiin herkkuihinMitä välipalaa lapselle? Nämä hiukopalat voit tehdä etukäteen valmiiksi: "Nopeaa ja vaivatonta"Oletko koskaan testannut? Suklainen "lamakakku" kaikkea muuta kuin ankea: "Sensaatiomainen, kimmoisa ja makea"Ystävänpäivän värikkäät ja nopeat herkut – näillä kolmen aineen helpoilla resepteillä onnistut varmasti!Suussasulava suklaa – katso makeat ja suolaiset trendiherkut!
JouluJoululahjatSuklaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Joulu
  • ke13:38
    Matkailu

    Suomeen odotetaan ulkomaisen turismin ennätystalvea – globaali trendi jyllää eteenkin Lapissa

  • ma17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 18.10.13:17
    Anssi Kela

    Suomirokin "Vihreä kuula" sai järjettömän joulukalenterin: Anssi Kela kertoo, miten aikoo selvitä yli 50 kilon syöntiurakasta

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 8.10.07:58
    Lifestyle

    Mynämäellä tehtailtiin jo tonttulakkeja – "Meinaan lähteä tämän kanssa kauppaan"