Valmista itse pukinkonttiin: Terveellisempi vaihtoehto joulukonvehdeille

raakasuklaakonvehdit_cocovi
CocoVi

Millä pienellä lahjalla tänä vuonna muistaisi opettajaa? Entäpä naapureita, päiväkodin väkeä, työkavereita, tuttavia tai lähiomaisia kaukaisempaa sukua? Ongelma ratkeaa helposti, kun tuntikausien shoppailun sijaan sijoittaa puoli tuntia reippaan raakasuklaasatsin tekemiseen.

Joulunaikaan pitäisi muistaa pienin lahjoin jos vaikka ketä. Budjettiin sopivien, mutta silti riittävän henkilökohtaisten lahjojen keksiminen vie kuitenkin paitsi hermoja, myös aikaa ja rahaa. Mitäpä jos tänä jouluna toimittaisiin toisin?

Omin käsin tehty lahja on aina ostettua koskettavampi, joten itse tehdyt raakasuklaakonvehdit lämmittävät saajaa huomattavasti kaupan konvehtirasiaa tai tarpeetonta tilpehööriä enemmän.

– Raakasuklaakonvehtien tekeminen itse ei ole vaikeaa. Aikaakaan ei tarvita kuin puoli tuntia ja siitäkin suurin osa kuluu suklaan jähmettymiseen. Valmiit konvehdit kauniiseen sellofaanipakettiin ja herkullinen joululahja on valmis, vinkkaa ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja.

Kodin keittiövälineet riittävät

Raakasuklaakonvehtien tekemistä varten ei tarvitse hankkia erityisvälineistöä keittiöön. Suklaamassa syntyy tavallisessa leivonta-astiassa ja konvehdit saa jäähdytettyä muotoonsa esimerkiksi jääpalamuotteja käyttämällä.

– Sen lisäksi suklaasta voi halutessaan pyöritellä palloja, jotka sitten koristellaan esimerkiksi kookoshiutaleilla. Jos kuitenkin haluaa panostaa esillepanoon, löytyy isoista tavarataloista erimuotoisia silikonimuotteja, joista suklaa irtoaa parhaiten, Halmetoja kertoo.

Perinteistä joulusuklaata vai villimpi vaihtoehto?

Halmetoja suosittelee perinteitä vaalivalle suklaan mausteeksi tuttuja joulun makuja, kuten vaniljaa, kanelia ja kardemummaa.

– Sen lisäksi chili, muskotti, inkivääri, mulperit ja mantelit tuovat sesongin makua suklaaseen.

Jos taas haluaa perinteiden sijaan panostaa erikoisuuteen, voi suklaan maustaa Halmetojan mukaan esimerkiksi maca-jauheella.

– Maca tuo mukaan ravinteita ja erilaisen koostumuksen. Maca-konvehteja kannattaa ehkä lahjoittaa puolisolle, sillä maca-jauheen uskotaan innostavan makuuhuoneen puolella, Halmetoja myhäilee.

Lucuma-hedelmästä tehty jauhe puolestaan tuo suklaaseen hedelmäisen kermaisen maun, joka muistuttaa maitosuklaata. Pilkotut kuivahedelmät sopivat myös mainiosti suklaan maustajiksi.

– Kannattaa myös kokeilla kuivahedelmien tai vaikka pähkinöiden dippaamista suoraan suklaamassaan. Ne voi joko syödä sellaisinaan tai jähmettää suklaapaloiksi, Halmetoja neuvoo.

Vältä nämä virheet ja onnistu

Raakasuklaakonvehtien maku ja näkö saattavat jäädä tavoitteesta, jos ei muista kahta tärkeää asiaa.

– On erittäin tärkeää, että suklaamassa valmistetaan täysin kuivissa astioissa. Jos vettä pääsee massaan, eivät rasvat sekoitu kunnolla ja pakkasesta tullut valmis konvehti kuplii ikävästi pinnalta.

Seuraava sudenkuoppa liittyy makeutukseen.

– Jos resepti kehottaa makeuttamaan konvehdit hunajalla, täytyy muistaa, ettei kova hunaja sovellu suklaamassan tekoon. Se ei sekoitu massaan tasaisesti ja se tietenkin vaikuttaa makuun. Käytä konvehtien makeutukseen mieluiten kotimaista juoksevaa hunajaa, Halmetoja opastaa.

Viimeisenä riskinä on tietenkin mikäs muu kuin ylensyönti. Raakasuklaan kanssa riski on kuitenkin hieman kaupan konvehteja pienempi.

– Raakasuklaakonvehdit ovat niin ravinnerikkaita, että useimmiten niitä tulee syötyä vähemmän. Kroppa osaa kyllä kertoa, milloin herkuttelu olisi hyvä lopettaa. Liikasyönnillä aineenvaihdunnan saa toki jumiin yhtä hyvin kuin perinteisillä konvehdeillakin, Halmetoja naurahtaa.

Näin valmistat jouluiset raakasuklaakonvehdit

Jouluinen suklaa

4 dl kaakaovoita raastettuna

reilu ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä

reilu ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa

1 dl kaakaojauhetta (tai murskattuja kaakaonibsejä/kokonaisia kaakaopapuja)

reilu teelusikallinen maca-jauhetta

1 dl lucuma-jauhetta

1 dl gojimarjoja murskattuna

ripaus kanelia, neilikkaa ja inkivääriä jauheena sekä Kalaharin suolaa

Tee näin:

1) Aseta kulho lämpimään vesihauteeseen (lavuaariin tai hellalla olevaan kattilaan).

2) Laita kulhoon kaakaovoi ja kookosöljy ja anna niiden sulaa nestemäisiksi. Sekoita joukkoon hunaja.

3) Lisää kulhoon kaakaojauhe, maca-jauhe ja lucuma-jauhe ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja juoksevaa. Lisää joukkoon muut ainekset ja mausteet ja sekoita.

4) Kaada juokseva massa muotteihin.

5) Jäähdytä suklaata pakastimessa noin 20–30 minuuttia, kunnes se on kovettunut.

Suklaa säilyy jääkaapissa tai pakkasessa useita viikkoja.

LUE MYÖS:

Lähde: CocoVi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja