Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suussasulava suklaa – katso makeat ja suolaiset trendiherkut!

Julkaistu 08.03.2018 08:15

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KESKO

Suklaan ystävä ujuttaa suklaisen maun niin aamupalapöytään kuin liharuokaankin. Makuhermoja viettelevät suklaiset herkut saavat nyt makupareikseen suolaisen karamellin ja matchajauheen.

Suklaa on tuttu raaka-aine, jota käytetään erityisesti leivonnassa ja osana makeita herkkuja. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että suklaa soveltuu erinomaisesti myös suolaisten pääruokien raaka-aineeksi. Esimerkiksi murea karitsankare saa makua suklaa-bbq-kastikkeesta ja chocolate mole eli meksikolainen suklaakana sopii puolestaan tortillalettujen väliin.

KR2_18_chocolatemole
Chocolate mole eli meksikolainen suklaakana maistuu tortillalettujen täytteenä.

KR2_18_suklaamarinoitukaritsKaritsankare suklaa-bbq-kastikkeella on loistava valinta pääsiäiseen.

Kokeile myös suklaista rub-mausteseosta, joka maustaa erityisen hyvin porsaanlihan, kuten ribsit ja broilerin. Suklaa-sataykastike on herkullinen lisä kanalle, porsaanlihalle tai karitsalle.

Viikonloppuaamukin voi alkaa suussasulavalla suklaalla, kun pöytään kattaa paahdettua pähkinä-suklaapuuroa, suklaapannukakkuja tai kookos-suklaakerrosritareita.

KR2_18_paahdettupähkinä-suklPähkinä-suklaapuuro on herkullinen tapa aloittaa aamu!

KR2_18_kookos-suklaakerrosriNam! Kookos-suklaakerrosritarit sopivat pitkiin viikonloppuaamuihin.

Käsittele suklaata oikeaoppisesti

Suklaa on monelle tuttu raaka-aine, mutta muutamalla vinkillä suklaan käsittely on entistä helpompaa. Suklaan käsittelyssä tunnetaan termi temperointi, jolla parannetaan suklaan makua ja koostumusta. Temperoitu suklaa on kiiltävää, se lohkeaa puraistessa, ja sitä on helppo käsitellä.

Temperointi ei ole välttämätöntä, mutta jos teet esimerkiksi konvehteja, suklaakoristeita tai kuorrutteita, pieni vaiva palkitsee. Temperoitu suklaa ei myöskään harmaannu.

Temperoinnissa suklaa lämmitetään, jäähdytetään ja lämmitetään uudelleen tiettyihin lämpötiloihin, jolloin suklaan rasvat kiteytyvät uudelleen. Eri suklaalaaduille on omat temperointilämpötilansa.

Näin sulatat suklaan:

1. Varo vettä

Varo, ettei suklaan joukkoon pääse vettä tai vesihöyryä. Vesi tekee suklaasta rakeista.

2. Lämmitä huolella

Käytä mikroaaltouunissa matalampia tehoja ja lämmitä suklaata 30 sekunnin erissä välillä sekoittaen.

3. Tarkkaa puuhaa

Temperoinnissa on oltava hyvin tarkkana lämpötilojen kanssa. Jos lämpötilat ylittyvät, temperointi ei onnistu. Ei huolta, voit aloittaa ensimmäisestä lämmityksestä.

Mikä lämpötila?TummasuklaaMaitosuklaaValkosuklaa
1. Lämmitys48–50 °C
45 °C
40 °C
2. Jäähdytys27–28 °C
27–28 °C
26–27 °C
3. Lämmitys31–32 °C
30 °C
25–29 °C

4. Lisää huoneenlämpöisenä

Sulanut suklaa tulee aina lisätä muiden ainesten joukkoon huoneenlämpöisenä.

Testaa rohkeasti trendikkäitä suklaareseptejä

Suklaisista leivonnaisista saa helposti vieläkin herkullisempia kuorruttamalla ne lopuksi temperoidulla suklaalla ja suklaahipuilla. Esimerkiksi yksinkertaiset suklaamuffinssit saavat hetkessä näyttävyyttä kiiltävästä temperoidusta suklaasta, joka valutetaan valmiiden muffinssien päälle. Koko komeus kuorrutetaan valkosuklaarullilla ja suklaahipuilla.

Trendikäs suklaa-suolakaramellipiirakka puolestaan sulaa suussa. Tummasuklainen piirakka täytetään paahdetulla karamellilla ja suklaakuorrutteella. Koko komeus koristellaan ripottelemalla päälle sormisuolaa.

KR2_18_suklaa-suolakaramelliSuklaa-suolakaramellipiirakkaa on kokeiltava!

KR2_18_suklaaraviolitjavalko_nelioNäyttävät suklaaraviolit maistuvat tuoreiden marjojen kera.

Makeita, suklaisia jälkiruokia on pilvin pimein, mutta veikeitä suklaaravioleja et ole todennäköisesti vielä kokeillut! Suklaaraviolit ovat tuhti tarjottava, joka takuulla taltuttaa kovimmankin makeanhimon. Tummalla kaakaolla värjätystä taikinasta muotoillaan ravioleja valkosuklaa-mascarponetäytteellä. Raviolit tarjotaan valkosuklaakastikkeen ja tuoreiden marjojen kanssa.

KR2_18_raakasuklaapallotUpeita värejä! Vadelmarouhe ja matchajauhe värjäävät raakasuklaapallot.

Raakasuklaapallot ovat näyttävä herkku, kun ne kieritellään vadelmarouheessa, raakalakritsijauheessa ja matchajauheessa. Raakasuklaata on myös todella helppo valmistaa itse – ja mikä parasta, suklaalevyyn voi lisätä juuri omia suosikkimakuja.

Tummaa, vaaleaa vai leivontasuklaata – valitse oikein!

Kaupan hyllyt ovat täynnä erilaisia suklaalaatuja, joista valita. Lisäksi erityisesti leivontaan löytyvät omat suklaansa, mutta kuinka näiden vaihtoehtojen joukosta on mahdollista valita juuri oikea suklaa?

Leivonnassa käytetään yleisimmin tummaa suklaata. Suklaan kaakaopitoisuus vaihtelee 50–70 prosentin välillä. Tumma suklaa ei ole maitopohjaista, mutta se voi sisältää pieniä määriä maitojauhetta ja maitorasvaa.

Maitosuklaassa maito, maitojauhe tai maitotiiviste korvaa osittain kaakaon, mikä antaa suklaalle pehmeän koostumuksen, maun ja vaaleanruskean värin. Maitosuklaa sopii loistavaksi mousseihin tai moussekuorrutteisiin.

Menikö suklaa rakeiseksi sulattaessa?

Vinkki: Kokeile lisätä joukkoon lämmintä kasviöljyä tai kermaa. Jos suklaa on palanut ja sen maku muuttunut, sitä ei voi kuitenkaan valitettavasti enää pelastaa.

Valkosuklaa ei oikeastaan ole suklaata lainkaan! Valkoinen suklaa ei nimittäin sisällä kaakaomassaa, vaan se tehdään kaakaovoista, sokerista ja maidosta. Valkosuklaa palaa herkästi, joten sen sulatuksessa täytyy olla erityisen tarkkana – suklaa muuttuu herkästi rakeiseksi. Makea valkosuklaa on parhaimmillaan juustokakuissa ja jälkiruoissa. Kokeile myös valkosuklaa-pistaasilevitettä, jossa suklaa paahdetaan.

KR2_18_valkosuklaa-pistaasilValkosuklaa-pistaasilevite sopii keksien, paahtoleipien ja croissanttien kanssa tarjottavaksi.​​​​​​​

Leivontasuklaa on koostumukseltaan helpommin sulatettavaa, joten se soveltuu myös paremmin koristeiden työstämiseen. Leivontasuklaata on tummana, maitosuklaana sekä valkosuklaana.

Raakasuklaa valmistetaan niin, että raaka-aineita ei kuumenneta yli 46 asteen. Tästä syystä suklaa säilyttää ravintoaineensa. Raakasuklaaseen ei lisätä maitojauhetta tai lisäaineita.

Lisää aiheesta:

Testaa suklaamousse, joka ei tunne käsitettä "liian överi" – enemmän on todellakin enemmänOletko koskaan testannut? Suklainen "lamakakku" kaikkea muuta kuin ankea: "Sensaatiomainen, kimmoisa ja makea"Löytyykö keittiökaapistasi tätä? Ainesosa joka parantaa suklaaleivonnaisten ja jopa lihan makuaKakun ja suosikkisuklaan täydellinen liitto! Annin Kindertäytekakku on kevään takuuvarma hitti: "Maku muistuu mieleen lapsuudesta"Ystävänpäivän värikkäät ja nopeat herkut – näillä kolmen aineen helpoilla resepteillä onnistut varmasti!Katso tästä joulun reseptisuosikit! Suussa sulavat kakut, pikkuherkut ja jälkiruoat
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 11:58
    Ruokaniksit

    Onko tässä tämän joulun hittiherkku? Kokeile uutta tapaa tehdä joulutortut!

  • Eilen18:01
    Ruoka

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • Eilen09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • pe17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • to20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa