1:01

Valkosipuli jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Tätä et ehkä tiennyt valkosipulin säilytyksestä ja säilyvyydestä

Missä valkosipulia tulisi säilyttää ja kuinka pitkään se säilyy? Koostimme yhteen vinkit valkosipulin säilytykseen ja säilyvyyteen liittyen. Bonuksena myös vinkki valkosipulien näppärään kuorintaan.

Missä valkosipulia tulisi säilyttää?

Kaikkein parhaiten valkosipuli säilyy viileässä ja kuivassa paikassa. Jääkaapissa sitä ei kuitenkaan kannata säilyttää, sillä kylmässä ja kosteassa valkosipulin maku kärsii helposti, ja se saattaa alkaa versomaan. Myös valkosipulin rakenne muuttuu jääkaapissa kumimaiseksi. 

Kuinka kauan valkosipuli säilyy?

Usko tai älä, oikeassa olosuhteissa säilytetty valkosipuli voi säilyä kotona jopa kuusi kuukautta. Jos kuitenkin irrotat valkosipulista kynnen, aika alkaa tikittää. Yksittäinen valkosipulinkynsi säilyy noin kolme viikkoa, kunhan sen kuoret ovat edelleen kiinni kynnessä.

Kuorineen valkosipulia ei siis tulisi jääkaappiin laittaa, mutta kuorittu valkosipuli tulisi säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon. Hienonnettu, viipaloitu, tai muuten leikattu valkosipulinkynsi tulisi käyttää päivässä. Voit pidentää hienonnetun valkosipulin säilyvyyttä laittamalla sen öljyyn, tai kypsentämällä sen.

Mistä tietää, että valkosipuli on vanhentunut?

Purista valkosipulia tiukasti tarkistaaksesi sen tuoreuden. Tuore ja hyvä valkosipuli on kiinteä ja kova, vanhentunut taas pehmeä ja taipuisa. Kellastuneet valkosipulinkynnet ovat myös merkki valkosipulin ikääntymisestä, samoin kun valkosipulin itäminen. Voit kuitenkin vielä tässä vaiheessa käyttää valkosipulia ruoanlaitossa, vaikka sen maku ei enää olekaan parhaimmillaan.

Bonusvinkki: Paras tapa kuoria valkosipuli 

Niksejä sipulien ja valkosipulien kuorimiseen on olemassa kymmeniä, ellei jopa satoja. Valkosipulin kohdalla ehkäpä se kätevin tapa on kynnen murskaaminen veitsen terän selustalla, jolloin kuoret irtoavat todella helposti.

On kuitenkin hauska joskus kokeilla myös netissä kiertäviä ”superniksejä”, jotka lupaavat kuorimisen olevan helpompaa kuin koskaan. Tuore internetin villinnyt niksi mahdollistaa ison valkosipulimäärän kuorimisen nopeasti ja helposti – siis nopeammin kuin kokkienkin suosimalla veitsitekniikalla. 

Lähteet: The Kitchn, Martat

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja