Mainos

Väärennettyä maitojauhetta ja värjättyä tonnikalaa! Tullin operaatio johti mittavaan takavarikointiin

Elintarvikkeisiin kohdistetussa kansainvälisessä operaatiossa takavarikoitiin maailmanlaajuisesti yli 3620 tonnia ja 9,7 miljoonaa litraa väärennettyä tai laadultaan ala-arvoista ruokaa ja juomaa. Suomessa operaatio kohdennettiin erityisesti mausteisiin ja pähkinäjauheisiin.

Video: Miljoonia kiloja ruokaa menee roskiin vuosittain – mistä apu?

Tulli osallistui viidettä kertaa väärennettyihin elintarvikkeisiin kohdistettuun kansainvälisesti mittavaan Opson VII -operaatioon, jonka tavoitteena oli myös paljastaa järjestäytyneitä rikollisryhmittymiä laittoman elintarvikekaupan takana. Neljän kuukauden mittainen operaatio alkoi joulukuun alussa 2017, ja se toteutettiin 67 maassa.

Operaation aikana takavarikoitiin maailmanlaajuisesti yli 3 620 tonnia ja 9,7 miljoonaa litraa väärennettyä tai laadultaan ala-arvoista ruokaa ja juomaa.

Takavarikoiduista tuotteista löytyi muun muassa pilaantunutta lihaa, värjättyä tonnikalaa ja väärennettyä vauvoille tarkoitettua maitojauhetta. Kauppoihin, marketteihin, lentokentille, satamiin ja teollisuuden kiinteistöihin tehtiin yli 41 000 tarkastusta ja operaation aikana pidätettiin 749 henkilöä.

Kolme mauste-erää käyttökiellossa väriaineen vuoksi

Suomessa operaatio kohdennettiin erityisesti mauste-eriin, pähkinäjauheisiin ja -rouheisiin.

Mausteista tutkittiin mahdollisten kiellettyjen väriaineiden käyttöä ja pähkinätuotteista mahdollista maapähkinän käyttöä kalliimpien pähkinälajikkeiden tilalla. Tutkimuksissa todettiin kaikkien pähkinätuotteiden olevan näiltä osin kunnossa.

Yhteensä kolmen mauste-erän, yhden chilijauheen ja kahden mausteseoksen, todettiin sisältävän kiellettyä auramiini-väriainetta. Kaikki kolme erää, yhteensä 91 kiloa, ovat käyttöönottokiellossa Tullin valvonnassa.

Tullin kasvisten vaatimustenmukaisuusvalvonnassa todettiin, että 9 tuote-erää ei täyttänyt vähimmäisvaatimuksia ja yksi erä ei täyttänyt 1. luokan vaatimuksia. Appelsiineista ja rypäleistä osa oli mätiä ja osassa banaaneista oli hometta. Kaikkiaan yli 46 tonnia hedelmiä hävitettiin.

Lähde: Tulli

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja