Suomen tulli teki ikävän löydöksen – suosikkimausteesta löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää: "Varsin poikkeuksellista"

0:50 Labradorinnoutaja Jutta valmistui tullikoiraksi – näin huumausaineiden etsintä sujuu

Suomen tulli kertoo tiedotteesaan torjunta-ainejäämävalvonnansa tuloksista. Tänä vuonna tuote-eriä on hylätty jo nyt enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Videolta voit kurkata, miten tullikoiran työ sujuu!

Tullin torjunta-ainejäämävalvonnassa on hylätty jo peräti 37 tuontierää torjunta-aineiden takia. Lokakuun loppuun mennessä tuote-eriä on hylätty enemmän kuin viime vuonna yhteensä.  

Chilipaprikoista paljastui ikävä yllätys

Syksyn aikana liikaa torjunta-ainejäämiä on todettu muun muassa kiinalaisissa ja perulaisissa pavuissa, egyptiläisissä taateleissa, Puolassa viljellyssä tomaatissa ja aasialaisissa tuoreissa pitaijoissa sekä kuivatussa chilipaprikassa.

Tullin mukaan ongelmallisimmat tuotteet tulevat yleensä kaukaa EU:n ulkopuolelta, koska näissä maissa torjunta-aineiden käyttöön liittyvä lainsäädäntö voi olla erilainen kuin EU:ssa. Jotkut EU:ssa kokonaan kielletyt torjunta-aineet ovat sallittuja EU:n ulkopuolisissa maissa. Nytkin suurin osa hylätyistä tuote-eristä oli peräisin EU:n ulkopuolelta. Niistä noin kolmannes tuotiin kuitenkin Suomeen toisen jäsenmaan kautta, jolloin erä oli jo tullattu toisessa EU-maassa.

– Chilipaprikoista löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää, mikä on varsin poikkeuksellista, koska yleensä eri torjunta-ainejäämiä löytyy maksimissaan kuusi, toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Keväällä tulli nosti esiin myös ongelmat israelilaisissa appelsiinierissä. Tehovalvonnan ansiosta havaittiin kiellettyä torjunta-ainetta peräti 104 000 appelsiinikilossa. 

Myös luomutuotteita hylättiin

Tänä vuonna torjunta-ainejäämävalvonnassa onkin todettu ongelmia kilomääriltään suurissa erissä. Esimerkiksi isoja eriä Intian ja Pakistanin riisejä on hylätty viisi ja Egyptistä ja Israelista tulleita appelsiinieriä yhdeksän.

Lisäksi neljä luomutuote-erää on hylätty luomulainsäädännön vastaisten torjunta-ainejäämälöydösten takia. Hylätyt tuotteet olivat espanjalainen lehtikaali, saksalainen alkoholiton olut, perulainen kvinoa ja intialainen ashwagandhajauhe.

Hylkäyspäätösten lisäksi Tulli on antanut huomautuksen torjunta-ainejäämien vuoksi 43 tuote-erälle. Huomautus annetaan tapauksissa, joissa torjunta-aineen sallittu enimmäismäärä ei ylity, kun analyysimenetelmän mittausepävarmuus otetaan huomioon.

Mitkä tuotteet tutkitaan tullissa?

Tulli valvoo vuosittain noin 3500 elintarvikkeen ja elintarvikekontaktimateriaalin määräysten mukaisuutta. Valvonta kohdistuu tuotteisiin, joiden epäillään olevan määräysten vastaisia. Riskinarvioinnissa hyödynnetään esimerkiksi tietoa tuotteen alkuperästä ja valmistajasta. Tietolähteinä käytetään Tullin omien järjestelmien lisäksi esimerkiksi toisten jäsenmaiden tutkimustietoa.

Lisäksi valvotaan elintarvikkeita, joita ei epäillä määräystenvastaiseksi, mutta joita kulutetaan paljon. Satokauden vaihtelu ja valmistusprosessissa tapahtuneet virheet voivat heikentää elintarvikkeen laatua, jolloin ongelmat voivat olla sattumanvaraisia.

Lähde: Tulli

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja