Suomen tulli teki kauppoihin menossa olevista appelsiineista jälleen ikävän löydöksen

appelsiinit Suomen tulli
Appelsiinien tutkimista tullissa vuonna 2020. Suomen tulli

Tulli tiedottaa löytäneensä useista eri elintarvikkeista liiallisia määriä torjunta-aineita tänä vuonna. 

Suomen tulli on löytänyt valvonnassaan liiallisia määriä torjunta-aineita alkuvuoden aikana jo 17 elintarvikkeen tuontierästä. Liikaa tortunta-aineita on paljastunut esimerkiksi appelsiineista, riisistä, mausteista ja teestä. Tullin mukaan määrä on kasvussa verrattuna edellisvuoteen. Elintarvikevalvonnassa käsitellään vuosittain noin 3000 näytettä. 

Tullissa valvotaan elintarviketuotteiden sekä elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuutta ja määräystenmukaisuutta. Valvontaa kohdistetaan riskiarvioinnin perusteella valittuihin tuote-eriin, sillä kaikkia Suomeen tuotavia tuotteita ei ole mahdollista testata.

Alkuvuoden aikana liiallisia tortunta-ainemääriä sisältäneet elintarvikkeet vastaavat Tullin mukaan hieman alle kahta prosenttia kaikista valvotuista elintarviketuotteista.

Appelsiinit jälleen suurennuslasin alla

Erityisesti appelsiineissä on havaittu ongelmia. Egyptiläisistä appelsiineista määräystenvastaisiksi on todettu Tullin valvonnassa useampi erä. Tulli kertoi myös vuonna 2020 löytäneensä liikaa torjunta-aineita erityisesti appelsiineista. 

– Appelsiinien sesonki ajoittuu alkuvuoteen, ja valvomme niitä tehostetusti etenkin satokauden alussa. Valvotuissa appelsiineissa torjunta-ainejäämiä löytyi kilomääriltään suurissa erissä. Tammi-maaliskuussa torjunta-ainejäämien enimmäismäärät ylittyivät viidessä tuote-erässä eli yhteensä yli 111 000 kilossa appelsiineja, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Liiallisia pitoisuuksia oli myös kahdessa pakistanilaisessa ja yhdessä intialaisessa riisierässä. Ongelmia kyseisistä maista tuodussa riisissä havaittiin myös viime vuonna, jolloin määräystenvastaisiksi todettiin kuusi isoa riisierää. Iranista on tuotu alkuvuonna kolme erää mausteita, joista on löydetty liikaa torjunta-ainejäämiä. Ongelmia on havaittu iranilaisessa kuivatussa mintussa, kuminassa ja tillissä.

Lisäksi Tullin valvonnassa torjunta-aineiden takia määräystenvastaisiksi on todettu yksittäisiä eriä kenialaista ruohosipulia, thaimaalaisia passionhedelmiä sekä kiinalaista kuivattua chilipaprikaa. Määräystenvastaisiksi todettiin myös kolme erää teetä ja yrttiteetä, kaksi Sri Lankasta ja yksi Kiinasta.

Hyönteismyrkky aiheuttanut eniten ongelmia

Eniten ongelmia Tullin valvomissa elintarvike-erissä on viime aikoina aiheuttanut torjunta-aine klorpyrifossi, jota käytetään hyönteismyrkkynä.

– Kyseisen torjunta-aineen käyttökielto astui voimaan EU:ssa viime vuoden lopulla. Torjunta-aineen käyttö on silti jatkunut etenkin EU:n ulkopuolisissa maissa. Klorpyrifossi oli alkuvuoden aikana syynä seitsemän tuote-erän markkinoille pääsyn kieltoon. Ainetta löytyi etenkin appelsiineista, joiden osalta viidestä määräystenvastaisesta tuote-erästä klorpyrifossia löytyi neljästä, toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling sanoo, että valvonnassa havaittujen torjunta-ainejäämien lisääntyminen voi johtua eri syistä.

– Määrä kertoo kuitenkin todennäköisesti ainakin siitä, että olemme onnistuneet riskiarvioinnissa kohdistamaan valvontaa juuri oikeisiin tuote-eriin. Tämä on tärkeää, jotta kauppoihin ja kuluttajille asti päätyy turvallisia elintarvikkeita, Neffling summaa.

Valvonnassa määräystenvastaisiksi todettujen erien markkinoille pääsy kiellettiin.

3:18


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja