Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Juureen leivottu leipä ei ole koskaan täysin hiivaton – tässä syy

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat
Julkaistu 13.12.2018 07:04
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Leipomoissa huureen leivottuun leipään lisätään yleensä leivinhiiva prosessin nopeuttamiseksi ja leivonnan onnistumisen varmistamiseksi. 

Videolla esitellään suomalaisten suosikkileivän valmistusprosessi. 

Juureen leivottu leipä valitaan ennen kaikkea maun vuoksi, selvisi IROResearchin Oy:n 1000 suomalaista -tutkimuksessa. Myös parempi koostumus, terveellisyys ja vatsaystävällisyys puhuvat juureen leivotun leivän puolesta.

Vaikka moni mieltää juureen leivotun leivän olevan hiivatonta, näin ei loppupeleissä ole. Taikinajuuren luontaiset hiivat saavat taikinan kohoamaan ja leivän tilavuuden kasvamaan. 

– Taikinajuuressa kehittyy aina hiivoja, joten ei voida koskaan puhua hiivattomasta leivästä, Vaasanin tuotekehittelijä Vesa Leinonen muistuttaa.

LUE MYÖS: Ruotsissa ihmetellään suomalaisten margariinitottumuksia: "Eivät voi ymmärtää tätä"

Leipomoissa juureen leivottuun leipään on usein lisätty myös hieman leivinhiivaa, jotta taikina saadaan kohoamaan nopeammin ja leivonta onnistuu varmemmin. Vaasan lisää leipiinsä leivinhiivaa, jotta jokapäiväinen tuotanto ja laatu voidaan varmistaa.


– Leipää voidaan kyllä valmistaa ilman teollista hiivaa, mutta se vaatii pitkän prosessin ja tarvitsee kauan odotella, että leipä nousee. Kotona se onnistuu, mutta isossa leipomossa vaikeaa tämä on vaikea toteuttaa.

Juuri auttaa leipää kypsymään

Suurin osa suomalaisista kuluttajista (86 %) tietää, että taikinajuurta voi käyttää ruisleivän leivonnassa, mutta vain alle kolmannes tietää, että sillä voidaan leipoa myös vehnä- ja kauraleipää.

Taikinajuurella on leivän leivonnassa useampikin tehtävä. Ensinnäkin taikinajuuri antaa leipään makua happamuutta; mitä pidempi käymisaika juurella on, sitä happamampi leivästä tulee.  

ruisleivät limputTaikinajuuri vaikuttaa paljon leivän makuun ja rakenteeseen.MTV

Monelle saattaa tulla yllätyksenä myös tieto siitä, että juuren avulla leivän sisus kypsyy ja leivästä tulee pehmeä.

– Juuren avulla sisus kypsyy leivästä ja leivästä tulee pehmeä. Jos leivotaan limppu 100-prosenttisesta rukiista ilman juurta, leipä ei kypsy ollenkaan, vaan se jää raa’aksi, Leinonen kertoo.

Maun, rakenteen ja kypsymisen lisäksi hapan taikinajuuri myös pidentää leivän säilyvyysaikaa.

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt ylitse muiden Suomessakin: Rapea kuori, pehmeä sisus ja voittamaton maku – ja näin sen leipominen onnistuu sinultakin Voi hiivatti! Leipurimestari Kari tyrmää yleisen harhaluulon, johon sinäkin olet uskonutAmmattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juurestaTerveellisempi ja ravintorikkaampi vaihtoehto – tämä leipä sopii myös herkkävatsaisilleHiivaton leipä, joka syntyy vaikka kiireiden keskellä – onko tässä seuraava leipätrendi?Uusi leipätrendi valtaamassa Suomen: "Maku on ihan erilainen kuin teollisessa leivässä"
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä