1:05

Tiesitkö? Juureen leivottu leipä ei ole koskaan täysin hiivaton – tässä syy

Leipomoissa huureen leivottuun leipään lisätään yleensä leivinhiiva prosessin nopeuttamiseksi ja leivonnan onnistumisen varmistamiseksi. 

Videolla esitellään suomalaisten suosikkileivän valmistusprosessi. 

Juureen leivottu leipä valitaan ennen kaikkea maun vuoksi, selvisi IROResearchin Oy:n 1000 suomalaista -tutkimuksessa. Myös parempi koostumus, terveellisyys ja vatsaystävällisyys puhuvat juureen leivotun leivän puolesta.

Vaikka moni mieltää juureen leivotun leivän olevan hiivatonta, näin ei loppupeleissä ole. Taikinajuuren luontaiset hiivat saavat taikinan kohoamaan ja leivän tilavuuden kasvamaan. 

– Taikinajuuressa kehittyy aina hiivoja, joten ei voida koskaan puhua hiivattomasta leivästä, Vaasanin tuotekehittelijä Vesa Leinonen muistuttaa.

Leipomoissa juureen leivottuun leipään on usein lisätty myös hieman leivinhiivaa, jotta taikina saadaan kohoamaan nopeammin ja leivonta onnistuu varmemmin. Vaasan lisää leipiinsä leivinhiivaa, jotta jokapäiväinen tuotanto ja laatu voidaan varmistaa.

– Leipää voidaan kyllä valmistaa ilman teollista hiivaa, mutta se vaatii pitkän prosessin ja tarvitsee kauan odotella, että leipä nousee. Kotona se onnistuu, mutta isossa leipomossa vaikeaa tämä on vaikea toteuttaa.

Juuri auttaa leipää kypsymään

Suurin osa suomalaisista kuluttajista (86 %) tietää, että taikinajuurta voi käyttää ruisleivän leivonnassa, mutta vain alle kolmannes tietää, että sillä voidaan leipoa myös vehnä- ja kauraleipää.

Taikinajuurella on leivän leivonnassa useampikin tehtävä. Ensinnäkin taikinajuuri antaa leipään makua happamuutta; mitä pidempi käymisaika juurella on, sitä happamampi leivästä tulee.  

Monelle saattaa tulla yllätyksenä myös tieto siitä, että juuren avulla leivän sisus kypsyy ja leivästä tulee pehmeä.

– Juuren avulla sisus kypsyy leivästä ja leivästä tulee pehmeä. Jos leivotaan limppu 100-prosenttisesta rukiista ilman juurta, leipä ei kypsy ollenkaan, vaan se jää raa’aksi, Leinonen kertoo.

Maun, rakenteen ja kypsymisen lisäksi hapan taikinajuuri myös pidentää leivän säilyvyysaikaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja