Uusi lajike hämmentää: Pään kokoinen ja painoa lähes kaksi kiloa – näin suurta avokadoa et ole ennen nähnyt!

avozilla
Instagram, Shutterstock

Australialaisiin ruokakauppoihin on lähiaikoina ilmestynyt uusi avokadolajike niitä hetkiä varten, kun tavallinen avokado ei tunnu riittävän. Uusi lajike, avozilla, on jopa viisi kertaa tavallista avokadoa kookkaampi.

Videolla esitellään näppärä vinkki avokadon pilkkomiseen.

Ensimmäinen avozillasato kerättiin kolme viikkoa sitten australialaiselta hedelmäfarmilta. Tilan omistava Grovesin perhe kertoo olevansa innoissaan voidessaan tuoda markkinoille uuden, ihmisten mielenkiintoa herättävän lajikkeen.

Keskimäärin uusi jättimäinen avokado painaa 1,2 kiloa, mutta suurin tähän asti löydetty yksilö on painanut lähes kaksi kiloa. Tästä hedelmästä saat kerralla kunnon satsin guacamolea!

Lajikkeen viljely ei ole helppoa hommaa

Maultaan Etelä-Afrikasta peräisin oleva lajike vastaa täysin tavallista avokadoa, mutta sen rakenne on aavistuksen tavallista pehmeämpi.

– Usein suuret hedelmät ja vihannekset eivät maistu yhtä hyviltä kuin pienemmät, mutta tässä tapauksessa ne maistuvat. Nämä ovat erittäin hyviä syöntihedelmiä, farmari David Groves kertoo.

– Tämä on jännittävä tuote, sillä sen sijaan, että ostaisit kaksi tai kolme avokadoa viikossa, voit ostaa vain yhden, mies lisää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tilan ensimmäinen sato myytiin loppuun kahden vuorokauden sisällä, joten kysyntää uutuudelle selvästi on. Aivan jokaiseen kauppaan hedelmiä ei kuitenkaan vielä saada, sillä avozillojen viljely ei ole aivan yksinkertaista. Etelä-Afrikasta peräisin olevan lajikkeen viljely vaatii nimittäin lisenssin ja rojaltien maksamista.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lisäksi puiden tuotto hehtaaria kohden on melko pieni, ja puiden istutuksen ja ensimmäisen sadonkorjuun välillä viljelijä joutuu odottamaan peräti neljä vuotta.

Nähtäväksi jää yleistyykö avozillojen viljely, ja tullaanko näitä jättiläisiä näkemään vielä joskus Suomenkin markkinoilla.

Lähteet: TheGuardian, ABCnet

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja