Uusi keittiöpäällikkö kajosi helsinkiläisravintola Savoyn legendaarisimpaan annokseen, mutta yhdestä asiasta hän vaikenee: "Eihän siitä kukaan kokki oikein halua puhua"

15:57 Helena Puolakka – monessa liemessä keitetty huippukokki

Huippukokki ja keittiömestari Helena Puolakka vieraili Huomenta Suomessa ja kertoi, millaiset tuulet alkavat nyt puhaltaa hänen luotsaamassaan ravintola Savoyssa.

Kun Lontoossa työskennellyttä, menestynyttä suomalaista keittiömestaria Helena Puolakkaa pyydettiin astumaan legendaarisen helsinkiläisravintola Savoyn keittiöpäällikön saappaisiin, vastaus oli naiselle samalla sekunnilla selvä. Puolakka tiesi, että Savoy merkitsee monelle tavalliselle suomalaiselle Suomen hienointa ravintolaa.

Helena Puolakka on toiminut keittiömestarina muun muassa Pierre Koffmanin La Tante Claire-ravintolassa Lontoossa ja apulaiskeittiömestarina Pierre Gagnairen Hotel Balzacissa Pariisissa. Molemmilla paikoilla on kolme Michelin-tähteä. Puolakka on saanut oppinsa Lontoossa muun muassa keittiömestari Gordon Ramsaylta. 

– Tunsin itseni ylpeäksi, kun minut pyydettiin johtamaan Savoyta. Se sai minut sanomaan välittömästi siinä puhelussa kyllä. En edes perheelleni kertonut, Puolakka hymyilee.

Samalla Puolakalle heräsi kuitenkin ajatus siitä, että pitkän historian omaavaa klassikkoravintolaa on pakko hieman tuulettaa. Maailmalla on useampi Savoy-ravintola, eikä Suomen Savoy jää tasoltaan ollenkaan joukon hännille. Nyt on Puolakan mukaan kuitenkin oikea aika saada Suomen Savoy kunnolla maailmankartalle.

– Savoyn historia on mielettömän upea. Mutta tarkoitus on tehdä ravintolasta hieman uudistunut. Haluamme tehdä ravintolassa remonttia. Remontoidaan ja konservoidaan kunnianhimolla yhteistyössä Aalto-säätiön, Ahlströmin perheen sekä Helsingin Kaupunginmuseon kanssa. Se on vähän isompi projekti kuin aluksi ajateltiin.

Vorschmackin uusi tuleminen

Entäpä sitten ne Savoyn klassikkoannokset, joista ravintola todella tunnetaan. Miten käy esimerkiksi klassiselle vorschmackille?

– Tämä on kysymys jonka kuulen joka päivä. On asiakkaita, jotka tulevat Savoyihin vain näiden annoksien takia. En missään nimessä muuta niitä. Ehkä hieman parannan. Tai parantaminen on ehkä vääri sanottu, mutta muutan tarjoilutyyliä tai teen oman version, Puolakka kertoo salaperäisesti.

Savoyn listalle onkin syksyllä tulossa modernisoitu annos ikonisesta vorschmackista.

– Olemme sitä koko kesän hioneet. Tulossa on vorschmack-pelmenit borssiliemessä.

Savoyn tulevaisuus on nyt toden totta ammattimaisissa käsissä. Kysymys kuuluukin, riittääkö taso jopa Michelin-tähtiin ja aikooko Puolakka niihin ylipäätään tähdätä? 

– Totta kai ne kimmeltävät silmissä. Niin. Ei siitä kukaan kokki oikein halua puhua. Ne tähdet on mitän ne on. Tähdet on tähdenlentoja, Puolakka sanoo.

Keittiömestarin mukaan Michelin-tähdet ovat kuitenkin kaiken kaikkiaan positiivinen juttu ja nostavat ravintolan kuin ravintolan välittömästi uudelle tasolle. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja