Mainos

Usko tai älä: Jäkälääkin voi syödä – "Siinä on hieno maku"

Kokki ja villiyrttispesialisti Sami Tallberg vinkkaa, että myös jäkälä sopii oivallisesti ravinnoksi, kun siihen paistaa pannulla nopeasti rapean pinnan.

Sami Tallberg kertoi Makuja.fi:lle, että Suomen metsissä kasvavaa palleroporonjäkälää voi tarjota sipsinkaltaisena herkkuna. Vuosien saatossa Tallberg on tarjoillut villiruokaa hyvinkin arvovaltaisille vieraille, ja jäkälä on yksi hänen suosikkiraaka-aineistaan.

– Se on erinomainen raaka-aine, Tallberg kertoo.

TIESITKÖ? Tallberg muistuttaa, että kasvien juurten, sammalten ja jäkälien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Paista jäkälä rapeaksi ja mausta suolalla

Jäkälästä valmistuu rapsakoita sipsejä yllättävän helpolla reseptillä. Tallberg suosittelee käyttämään jäkälän paistamiseen runsaasti rasvaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman maukas.

– Jäkälää paistetaan rapeaksi joko öljyssä tai voissa noin kymmenen sekunnin ajan, niin ihmiselle syötäväksi kelpaamaton jäkälä muuttuu rapeaksi ja herkulliseksi sipsiksi, Tallberg hymyilee.

– Kannattaa laittaa aika paljon rasvaa, ja jos sitä jää yli, sen voi käyttää myöhemmin muuhun tarkoitukseen, Tallberg jatkaa.

Mausteeksi paistetun jäkälän pinnalle kannattaa lisätä ainakin merisuolaa. Myös villiyrtit sekä kuivatut sienet sopivat erityisen hyvin jäkäläsipsien mausteiksi.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja