Usko tai älä: Jäkälääkin voi syödä – "Siinä on hieno maku"

jakala
Palleroporonjäkälä muuttuu paistettuna oikeaksi herkuksi. Puolukasta tehty jauhe täydensi Tallbergin valmistamat jäkäläherkut.

Kokki ja villiyrttispesialisti Sami Tallberg vinkkaa, että myös jäkälä sopii oivallisesti ravinnoksi, kun siihen paistaa pannulla nopeasti rapean pinnan.

Sami Tallberg kertoi Makuja.fi:lle, että Suomen metsissä kasvavaa palleroporonjäkälää voi tarjota sipsinkaltaisena herkkuna. Vuosien saatossa Tallberg on tarjoillut villiruokaa hyvinkin arvovaltaisille vieraille, ja jäkälä on yksi hänen suosikkiraaka-aineistaan.

– Se on erinomainen raaka-aine, Tallberg kertoo.

TIESITKÖ? Tallberg muistuttaa, että kasvien juurten, sammalten ja jäkälien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Paista jäkälä rapeaksi ja mausta suolalla

Jäkälästä valmistuu rapsakoita sipsejä yllättävän helpolla reseptillä. Tallberg suosittelee käyttämään jäkälän paistamiseen runsaasti rasvaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman maukas.

– Jäkälää paistetaan rapeaksi joko öljyssä tai voissa noin kymmenen sekunnin ajan, niin ihmiselle syötäväksi kelpaamaton jäkälä muuttuu rapeaksi ja herkulliseksi sipsiksi, Tallberg hymyilee.

– Kannattaa laittaa aika paljon rasvaa, ja jos sitä jää yli, sen voi käyttää myöhemmin muuhun tarkoitukseen, Tallberg jatkaa.

Mausteeksi paistetun jäkälän pinnalle kannattaa lisätä ainakin merisuolaa. Myös villiyrtit sekä kuivatut sienet sopivat erityisen hyvin jäkäläsipsien mausteiksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.