Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Usko tai älä: Jäkälääkin voi syödä – "Siinä on hieno maku"

Palleroporonjäkälä muuttuu paistettuna oikeaksi herkuksi. Puolukasta tehty jauhe täydensi Tallbergin valmistamat jäkäläherkut.
Palleroporonjäkälä muuttuu paistettuna oikeaksi herkuksi. Puolukasta tehty jauhe täydensi Tallbergin valmistamat jäkäläherkut.
Julkaistu 07.10.2015 15:03
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Kokki ja villiyrttispesialisti Sami Tallberg vinkkaa, että myös jäkälä sopii oivallisesti ravinnoksi, kun siihen paistaa pannulla nopeasti rapean pinnan.

Sami Tallberg kertoi Makuja.fi:lle, että Suomen metsissä kasvavaa palleroporonjäkälää voi tarjota sipsinkaltaisena herkkuna. Vuosien saatossa Tallberg on tarjoillut villiruokaa hyvinkin arvovaltaisille vieraille, ja jäkälä on yksi hänen suosikkiraaka-aineistaan.

– Se on erinomainen raaka-aine, Tallberg kertoo.

TIESITKÖ? Tallberg muistuttaa, että kasvien juurten, sammalten ja jäkälien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Paista jäkälä rapeaksi ja mausta suolalla

Jäkälästä valmistuu rapsakoita sipsejä yllättävän helpolla reseptillä. Tallberg suosittelee käyttämään jäkälän paistamiseen runsaasti rasvaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman maukas.

– Jäkälää paistetaan rapeaksi joko öljyssä tai voissa noin kymmenen sekunnin ajan, niin ihmiselle syötäväksi kelpaamaton jäkälä muuttuu rapeaksi ja herkulliseksi sipsiksi, Tallberg hymyilee.

– Kannattaa laittaa aika paljon rasvaa, ja jos sitä jää yli, sen voi käyttää myöhemmin muuhun tarkoitukseen, Tallberg jatkaa.

Mausteeksi paistetun jäkälän pinnalle kannattaa lisätä ainakin merisuolaa. Myös villiyrtit sekä kuivatut sienet sopivat erityisen hyvin jäkäläsipsien mausteiksi.

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinVoiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiäOletko kokeillut? Mehevin ja paras lohi valmistuu odottamattoman raaka-aineen avulla: "Totaalisen ainutlaatuinen lopputulos"Kokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"Henri Alén paljastaa, miksi kasvikset maistuvat ravintolassa niin hyvältä – yksi kikka sen tekee: "Uskomattoman hyviä!"Jäkälästä voi valmistaa uskomatonta herkkua – parempaa kuin sipsit!
YrtitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Yrtit
  • 4.6.07:43
    Ruoka

    "Voit jättää basilikan kauppaan" – näin suosikkiyrtti kannattaa nyt korvata

  • 22.5.20:08
    Ruoka

    Kaupan yrtit saat kasvamaan kotona – näin onnistut!

  • 21.5.11:26
    Ruoka

    Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näin

  • 27.4.17:28
    Henri Alén

    Henri Alénin ykkösvinkki risoton maustamiseen: Maku paranee entisestään!

  • 11.3.17:02
    Ruoka

    Joko testasit hittinuudelit? Vähällä vaivalla terveellinen herkkuruoka!